Τα Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εμφανίζονται και πάλι!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Τα Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εμφανίζονται και πάλι!
Τί είναι τα Synola
Τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ. (Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης και Οργανικά Σύνολα) ιδρύθηκαν το 2005 με στόχο τη μουσική καλλιέργεια των φοιτητών μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της μουσικής (πραγματοποίηση συναυλιών, μουσικών εκδόσεων, φεστιβάλ, πολιτιστικών ανταλλαγών κ.ά.). Οι μουσικές αναζητήσεις στηρίζονται στη συλλογική δράση και λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας με φορείς και ιδρύματα της πόλης αλλά και με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ποικίλα είδη μουσικής συμπλέκονται στα προγράμματα των παρουσιάσεων και φέρνουν κοντά φοιτητές από διαφορετικά τμήματα του Π.Θ. με κύριο μέσο τη φωνητική έκφραση. Την επιμέλεια των παραπάνω δράσεων, τη μουσική εμψύχωση και τη φωνητική διδασκαλία έχει η μουσικός Μαρία Θωίδου, μέλος ΕΕΠ με γνωστικό αντικείμενο φωνητική μουσική εκτέλεση – μονωδία, υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Συνύπαρξη με ανθρώπους της τέχνης
Ένας από τους υψηλούς στόχους των Synola, αναφέρει η κυρία Θωίδου, είναι η εξοικείωσή των φοιτητών με ακριβής ποιότητας μουσικές δημιουργίες, αλλά και η συνύπαρξη (οργάνωση εργαστηρίων και συναυλιών) με σημαντικούς μουσικούς και γενικότερα ανθρώπους των τεχνών.Τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελούν μια δημιουργική πολιτιστική εστία στον χώρο του Πανεπιστημίου αλλά και της πόλης του Βόλου, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργή παρουσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με τον Πολιτισμό.
Όπως θα παρατηρήσετε τόσο στο Φεστιβάλ Πάου, όσο και στις συναυλίες που πραγματοποιούνται, τα Μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αξιόλογους καλλιτέχνες.
Πριν από λίγο καιρό συμμετείχαμε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύμπραξη φοιτητών και μαθητών του Λυκείου Αργαλαστής, στην παρουσίαση του βιβλίου της Ασημένιας Σαράφη, καθηγήτριας στο συγκεκριμένο σχολείο.
Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαίου στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον θα συμμετέχουν τρεις επαγγελματίες μουσικοί ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης (ενορχήστρωση, κιθάρα), ο Θόδωρος Κοτεπάνος (Πιάνο)και ο Βολιώτης Δημήτρης Δεμίρης (κιθάρα και μπάσο) Οι μουσικοί αυτοί είναι σταθεροί εξωτερικοί συνεργάτες των Συνόλων και με την εμπειρία τους εμπνέουν και υποστηρίζουν τη μουσικές αναζητήσεις των Συνόλων. Στην παρέα των μουσικών φιλοξενείται και ο ακορντεονίστας Νώντας Αδάμος, ένα από τα πρώτα μέλη των Μουσικών Συνόλων. Τα υπόλοιπα μέλη της ορχήστρας είναι επίσης αξιόλογοι μουσικοί που πρωτοξεκινάνε την καριέρα τους σε μουσικές σκηνές της πόλης ή αναζητούν μια κλασσική παιδεία.
Η εικαστική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Σεϊταρίδη. Με τον Αλέξανδρο είχαμε τη χαρά να δουλέψουμε στη χριστουγεννιάτική μας παράσταση με τίτλο Φίκι Φιρίκι σε κείμενο της Μαρίας Αναστασίου και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά παραμυθένιο!

Λίγα λόγια για τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο λόγος και η μουσική, παντρεύονται σε μία μοναδική ενότητα. Γεννούν αθάνατα και υψηλά συναισθήματα που αναφέρονται στην ουσία της ανθρώπινης ψυχής. Πρόκειται για ύμνους στη ζωή και την ελευθερία.
Τα τραγούδια συνδυάζουν την απλότητα με το λυρισμό και την ποίηση με την πραγματικότητα, τη σκληρή σαν το βράχο, που όμως στις χαραμάδες του ανθίζουν αγριολούλουδα.

Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη / αντικείμενο μελέτης και πολιτιστικών ανταλλαγών
H συναυλία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαίου, αποτελεί συνέχεια της ενασχόλησης/ σπουδής των Synola με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη πάνω σε ποίηση σπουδαίων ανθρώπων όπως ο Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Λειβαδίτης, Παπαδόπουλος κ.α.
Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Γερμανία σε σύμπραξη με Γερμανούς φοιτητές, στο πλαίσιο πολιτιστικών συναντήσεων με στόχο την ειρήνη και τον Πολιτισμό με τον τίτλο «Οδός Ονείρων» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπρούνσβιγκ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με την οικονομική υποστήριξη του Ροταριανού συλλόγου Μπρούσνβιγκ ή Μπράουνσβαιγκ στα γερμανικά. Η δουλειά αυτή πρόκειται να κυκλοφορήσει σε cd ως τον Αύγουστο του 2023.
Μια μεγάλη πολιτιστική οικογένεια
Κάτι επίσης ενδιαφέρον είναι πως στη συναυλία θα συμμετέχουν φοιτητές από όλες τις πόλεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μέσα από τις διαδικτυακές συναντήσεις με τις οποίες λειτουργήσαμε το πρώτο διάστημα της καραντίνας αποκτήσαμε δεσμούς που κρατούν ακόμη. Το Πανεπιστήμιο θα φιλοξενήσει τα παιδιά που θα έρθουν, καθώς και τους απόφοιτους, μέλη των Συνόλων, που εδώ και χρόνια μετά την αποφοίτησή τους συνεργάζονται ενεργά, μεταφέροντας την εμπειρία τους στα νεότερα μέλη. Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτιστική οικογένεια που αναζητά το νόημα της έκφρασης μέσα από την τέχνη και την επικοινωνία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.