«Ταξίδια με (την)Τέχνη» από το Ίδρυμα Κ. και Ε. Πορφυρογένη

Για έβδομη συνεχή χρονιά το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη της Αγριάς Βόλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «γνωστό για την ποιότητα των πολιτιστικών του επιλογών, επιχειρεί το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του στο κέντρο της πόλης προκειμένου να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό φιλοτέχνων, και να ανταποκριθεί σε σημερινές πολιτιστικές απαιτήσεις.
Για το σκοπό αυτό, εισάγοντας και εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά του και με εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες, συνεχίζει τη συνεργασία του με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.
Το πρόγραμμα της συγκεκριμένης δραστηριότητας έχει τον τίτλο «Ταξίδια με (την) Τέχνη» και αφορά σειρά μαθημάτων εισαγωγής στην ιστορία της τέχνης όλων των εποχών για ενήλικες. Πρόκειται για μια σειρά από νοερά «ταξίδια» στις εποχές και στον κόσμο της τέχνης με ψηφιακή προβολή έργων τέχνης και το σχολιασμό τους, σε συνεχή συσχετισμό του παρελθόντος με το παρόν της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Σκοπός των μαθημάτων είναι μέσα από τη διαχρονική αναδρομή να καταλήξουν στα κινήματα της μετανεωτερικότητας, και στις κυρίαρχες μορφές του σήμερα, σε καλλιτεχνικές εκφράσεις δυσπρόσιτες που συναντώνται στα παραδοσιακά κέντρα της τέχνης στη Δύση, αλλά και στα νέα οικονομικά και καλλιτεχνικά κέντρα του κόσμου, στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης, της κυριαρχίας των νόμων της αγοράς ακόμη και στην τέχνη, αλλά και της κατασκευής ενός πολυεθνικού σταρ σύστεμ στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Το νοερό ταξίδι μέσω των μαθημάτων ολοκληρώνεται με πραγματικά ταξίδια, σε ελληνικά μουσεία, όπως ακόμη σε μεγάλα κέντρα της τέχνης στην Ευρώπη ή σε αξιόλογες καλλιτεχνικές διοργανώσεις, όπως οι Μπιενάλε κλπ. Έτσι η μύηση που θα έχει επιτευχθεί εμπεδώνεται με την επιτόπια εμπειρία που πραγματικά ολοκληρώνει την ουσιαστική γνώση της τέχνης.
Επικεφαλής του εργαστηρίου η Χρύσα Δραντάκη, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Τέχνης. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν και φέτος στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο κάθε Δευτέρα βράδυ, καθώς και Τετάρτη για τους νεοεισερχομένους. Η έναρξη του φετινού προγράμματος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 7 μμ στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο «Δίαυλο» [2421025363-είσοδος από τη Σκενδεράνη]».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.