Θαν. Σκαργιώτης: Κάποια τραγούδια είναι πιο εύπεπτα, κάποια όπως τα δικά μου… βραδυφλεγή

Για τη νέα δισκογραφική δουλειά του, μίλησε στο «Ράδιο Ένα», ο πολλά υποσχόμενος τραγουδοποιός

Με παραδοσιακή μελωδία, που «μπερδεύεται» με πιο σύγχρονα ακούσματα, ο Θανάσης Σκαργιώτης έρχεται με τη νέα του δισκογραφική δουλειά «Της Χαραυγής το Αχ», που κυκλοφορεί διαδικτυακά από την Ogdoo Music να μας ανοίξει νέους δρόμους και συναισθήματα. Ο γνωστός τραγουδοποιός μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την πορεία του, την έμπνευσή του, αλλά και τον χρόνο που χρειάζονται τα δικά του βραδυφλεγή, όπως τα χαρακτήρισε, τραγούδια να αποτυπωθούν στο μυαλό και την καρδιά των ακροατών.

Κυκλοφορούν και ακούγονται «Τα πουλιά της λήθης». Πότε κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι, ανήκει σε κάποιο δίσκο;

«Τα πουλιά της λήθης», έχει γράψει τους στίχους ο πατέρας μου, ο Μάνθος Σκαργιώτης και έχει κυκλοφορήσει πριν μερικούς μήνες. Τώρα όμως το βγάλαμε ως μια ολοκληρωμένη δουλειά μέσα στο ψηφιακό άλμπουμ «Της Χαραυγής το Αχ» . Αυτός είναι ο δεύτερος δίσκος που μόλις κυκλοφόρησε και είμαι πολύ χαρούμενος. Έχει στοιχεία που αγαπώ, έχει παραδοσιακά στοιχεία, κάποια πιο δυτικά, ροκ κι ελπίζω να το αγαπήσει ο κόσμος, όπως το αγάπησα κι εγώ.

Εκτός από τη γιαννιώτικη παραδοσιακή μουσική, υπάρχουν και τα διαφορετικά στοιχεία. Πόσο σας έχει επηρεάσει η παραδοσιακή μουσική;

Ο πατέρας μου κατάγεται από ένα χωριό έξω από τα Γιάννενα και η μητέρα μου από ένα χωριό στη Μακεδονία, οπότε αυτό το δίπολο το κουβαλώ μέσα μου απ’ όσο με θυμάμαι.

Είναι δύσκολη η δημιουργικότητα σ’ αυτή την περίεργη όσο και δύσκολη εποχή;

Στον πρώτο εγκλεισμό που είχαμε, στην πρώτη καραντίνα, την όλη κατάσταση την πέρασα πιο…ελαφριά, δηλαδή δεν με είχε επηρεάσει τόσο πολύ, ήμουν πιο δημιουργικός. Επειδή είμαι κι άνθρωπος που αναζητά την εσωστρέφεια δεν με ενόχλησε αυτό που περνούσαμε και μπόρεσα κι έγινα δημιουργικός. Τώρα, στη δεύτερη αυτή περίοδο που διανύουμε, είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ωστόσο έχουμε χρέος οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με κάποια μορφή τέχνης τώρα να βγαίνουμε λίγο μπροστά, ακόμη και από τον εαυτό μας, να μας «τσιγλάμε» για να δώσουμε κάτι από μέσα μας, γιατί υπάρχει ανάγκη για όλους μας.

Αυτό που νιώθετε δηλαδή είναι που το περνάτε και μέσα από τους στίχους, όσο και τη μουσική;

Ναι, απλώς η μουσική μου βγαίνει πιο εύκολα, πιο αβίαστα. Ο στίχος για μένα είναι μια πιο δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να καθίσω πάνω από ένα λευκό χαρτί για πολλές ώρες, πρέπει να διαβάσω. Θέλει πολύ μεγάλη συγκέντρωση. Πρέπει να προετοιμαστείς για να μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία για να γράψεις κάποιο στίχο. Η μουσική είναι διαφορετικό. Μπορεί να καθίσω ένα βράδυ με την κιθάρα ακόμη και … στην τηλεόραση και θα μου έρθει πιο εύκολα μία μελωδία, ένα ρεφρέν, το οποίο θα το κρατήσω, θα το γράψω στο κινητό μου και μετά εάν με …«ξαναενοχλήσει» μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες σημαίνει ότι κάτι καλό υπάρχει, οπότε θα αρχίσω να δουλεύω πάνω σ’ αυτό για να δημιουργηθεί ένα τραγούδι.

Στο άλμπουμ «Της Χαραυγής το Αχ» έχετε συνεργαστεί και με άλλους ανθρώπους για τους στίχους και τη μουσική;

Αυτή είναι μια πιο προσωπική δουλειά. Το άλμπουμ έχει εφτά τραγούδια και με εξαίρεση «Τα πουλιά της λήθης», που έχει γράψει το στίχο ο πατέρας μου, τα υπόλοιπα τα έχω γράψει εγώ και τους στίχους και τη μουσική. Παίρνω στίχους από συναδέλφους, απλά τις περισσότερες φορές ξεκινούν και βγαίνουν πρώτα οι μελωδίες και μετά πάνω στις μελωδίες αρχίζουμε και φτιάχνουμε στιχάκια και λέξεις, κάτι το οποίο παιδεύει τους στιχουργούς. Οπότε, πολλές φορές ξεκινάω κάτι και λέω πως θα το κάνω εγώ, ίσως γιατί αισθάνομαι και πιο ασφαλής, μπορεί να μην θέλω να παιδέψω τους συναδέλφους, αλλά είμαι πολύ ανοιχτός στο να πάρω στίχους από άλλους, αλλά και μουσικές.

Θα περιμένουμε προφανώς κι άλλα πράγματα από εσάς;

Δουλεύω κι άλλα πράγματα… και η μελωδία από «Τα πουλιά της λήθης» έχει γραφεί εδώ και πολλά χρόνια, απλώς πήρα απόφαση να το εκδώσω τώρα γιατί ήθελα να συνεργαστώ με τον Θύμιο Παπαδόπουλο, έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη και ενορχηστρωτή και ήθελα εκείνος να παίξει τα πνευστά, τα κλαρίνα. Όμως η μελωδία προϋπήρχε 10-12 χρόνια. Αυτή τη στιγμή γράφω κι έχω γράψει και κάποια μισά τραγούδια, τα οποία θα είναι στον επόμενο, στον τρίτο δίσκο. Συνεχώς γράφω, αφήνω όμως ένα περιθώριο για να μπολιαστεί αυτό μέσα μου και μετά να πούμε ότι θα το εκδώσουμε.

Αντίστοιχα και κάποια κομμάτια για να περάσουν στον κόσμο δεν θα πρέπει πρώτα να «ζυμωθούν» , να παίξουν καιρό, να μείνουν στο μυαλό του, να τα σιγοτραγουδά;

Ακριβώς και είναι στη φύση και κάποιων τραγουδιών αυτή η διαδικασία. Κάποια τραγούδια πιο εύπεπτα , θα γίνουν πιο εύκολα γνωστά, κάποια είναι πιο … βραδυφλεγή και αυτό έχει να κάνει με τη φύση των τραγουδιών και τη δική μου.

Πως ήταν η συνεργασία σας με την Πολυξένη Καράκογλου;

Έψαχνα γυναικεία φωνητικά για τον δίσκο. Δεν την γνώριζα την Πολυξένη και ο Θύμιος Παπαδόπουλος μου τη σύστησε και γνωριστήκαμε στο στούντιο. Χάρηκα πάρα πολύ γιατί έχει έναν μοναδικό τρόπο να προσαρμόζεται σ’ αυτά που ακούει κι έχουμε «ανασάνει» μαζί. Οι δεύτερες φωνές δεν είναι εύκολη υπόθεση είναι μία ξεχωριστή τέχνη και σπάνια βρίσκεις τραγουδιστές και τραγουδίστριες που να την έχουν τόσο καλά και είμαι πολύ ευτυχής που βρεθήκαμε με την Πολυξένη.

Info

Ο τραγουδοποιός Θανάσης Σκαργιώτης καταθέτει τη νέα του ολοκληρωμένη δισκογραφική εργασία με τίτλο «Της Χαραυγής Το Αχ», που κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group. Έχει προηγηθεί η επιτυχημένη κυκλοφορία του τραγουδιού «Μπερδέματα» που αποτέλεσε προάγγελο της κυκλοφορίας. Ο Θανάσης Σκαργιώτης είναι ένας πολυσύνθετος δημιουργός της νέας γενιάς με αξιόλογες σπουδές σε όλο το φάσμα των ειδών της μουσικής, στην εφαρμοσμένη στιχουργία και στη φωνητική και με επιπλέον εφόδιο την ευρύτητα της σκέψης που του εξασφάλισαν οι σπουδές του στη Φυσική. Με καταγωγή από τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη μετουσιώνει τα ακούσματά του, τόσο από την έντεχνη, όσο και από την παραδοσιακή μουσική σε ένα σύγχρονο διακριτό μουσικό ιδίωμα, χαρακτηριστικό που τον καθιστά έναν ολοκληρωμένο δημιουργό που έχει πολλά να προσφέρει στην ελληνική μουσική σκηνή. Το album «Της Χαραυγής Το Αχ» αποτελεί μια μουσική γέφυρα ανάμεσα στον δυτικό ήχο και την πλούσια μουσική μας παράδοση που αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον τραγουδοποιό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.