To πρόγραμμα του Μουσικού Χωριού στον Άγιο Λαυρέντιο

ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (19 – 25 Αυγούστου 2019) – ΠΑΛΛΟΜΕΝΟ ΣΩΜΑ Ι

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/8/2019

19.00 // ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΑ
Συνάντηση γνωριμίας – Παρουσίαση εργαστηρίων

20.00 // ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΑ
Εναρκτήρια Συναυλία – «Uscita»

Ο κοντραμπασίστας και συνθέτης Θοδωρής Ζιάρκας παρουσιάζει έναν κύκλο συνθέσεων με τον τίτλο »Uscita» (Uscita σημαίνει Έξοδος), μαζί με τους Oliver Dover στο κλαρίνο και την Gizem Altinordu στα κρουστά.

Οι συνθέσεις ισορροπούν στο μεταίχμιο μεταξύ των παραδόσεων της Μεσογείου και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Ένα συνονθύλευμα από μελωδίες και ηχοτοπία που ξετυλίγονται πότε σε πολυφωνία πότε σε σιγή. Ήχοι επηρεασμένοι από τις τελετουργικές γιορτές και τα κυκλικά δρώμενα της ζωής.

Οι τρεις μουσικοί έχουν ως βάση τους το Λονδίνο όπου πρόσφατα ηχογραφήθηκε το καινούργιο υλικό και πρόκειται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2019.

Oliver Dover – κλαρίνο
Αλέξανδρος Ριζόπουλος – κρουστά
Θοδωρής Ζιάρκας – κοντραμπάσο, λαούτο

ΤΡΙΤΗ 20/8/2019

21.00 // ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΑ
«Κοσμικές Χορδές Δωματίου»
Ήχος: Λευτέρης Παπαδημητρίου (Max/MSP)
Εικόνα: Ορφέας Παυλίδης (Openframeworks, Supercollider)

Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό έργο βασισμένο σε διαδραστικές και αλγοριθμικές διαδικασίες παραγωγής ήχου και εικόνας. Βασίζεται σε προσομοίωση φυσικών ακουστικών και οπτικών μοντέλων δονήσεων. Μέσα από απεικονήσεις φυσικών χειρονομιών τόσο σε ήχους όσο και σε σχήματα, δημιουργούμε ένα αμφίδρομο πληροφοριακό δίκτυο που παράγει οργανικά ηχητικά ρεύματα και »βιομορφικά» σχήματα μέσα σε ένα εννοποιημένο οπτικοακουστικό χώρο. Σε μια άλλη ανάγνωση, η δόνηση ως μια μεταφορική έννοια παρουσιάζεται ως βασική δημιουργική αρχή που παράγει πολύπλοκες εννοιολογικές δομές μέσα απο μια διαλεκτική μεταξύ τάξης και αταξίας.

22.30 // ΚΑΜΑΡΕΣ ΑΗ ΘΑΝΑΣΗ
Μαρίνα Λιόντου – Μωχάμεντ (ούτι – φωνή) – Αλέξανδρος Ριζόπουλος (κρουστά) In Duo
Ένα νέο ντουέτο εξερευνάει τις δυνατότητες του παρουσιάζοντας μουσικά έργα και αυτοσχεδιασμούς ανατολικής και βαλκανικής μουσικής.

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/8/2019

22.00 – 1.00 // ΑΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
«Αγρυπνία»
Ὁ ἄγρυπνος ὀφθαλμὸς ἐξήγνισε τὸν νοῦ, ἐνῶ ὁ πολὺς ὕπνος ἐπώρωσε τὴν ψυχή. Τότε ἀναπνέουν τὰ φυτά, τὴ νύχτα ἐννοῶ· τότε καὶ ἡ ψυχή, ἀκόμη περισσότερο ἀπ’ αὐτά, δέχεται τὴ δροσιά. Ἂν δὲν ἀπολαύσει ἡ ψυχὴ αὐτὴ τὴ δροσιά, τὴν ἡμέρα θὰ ξεραθεῖ ἐντελῶς.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Μία μουσική μέθεξη που θα ακολουθήσει πιστά το εθιμοτυπικό της μοναστικής αγρυπνίας. Χωρίς τεχνητούς φωτισμούς και ηχητικές αλλοιώσεις, η ιδιαίτερη αυτή βραδιά μας προσκαλεί σε μία μουσική περισυλλογή και σε ένα γαλήνιο ταξίδι του νου. Στο εσωτερικό του ναού, κάτω από τους ήχους μερικών από τα αριστουργήματα της βυζαντινής μελουργίας, θα είμαστε παρόντες σε μία από τις αρχαιότερες, όσο και βαθύτερες, πνευματικές πρακτικές της χριστιανικής λατρείας.

Επιμέλεια, ψάλτης: Γιάννης Διονυσίου
Ψάλτες: Δήμος Παπατζαλάκης, Στάθης Γραμμένος και χορωδία

ΠΕΜΠΤΗ 22/8/2019

21.00 // ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΑ
Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι) – Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο)
Δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σε μία σπάνια όσο και γεμάτη έμπνευση συνεύρεση σε έργα Λένας Πλάτωνος, Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Κυπουργού κ.ά.

22.30 // KΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
People of the Wind
Ένα εκρηκτικό τρίο με μουσικές εμπνευσμένες από την τέχνη του ζουρνά και τις εκστατικές μελωδίες της Μακεδονίας και των παλαιών βαλκανικών λαϊκών παραδόσεων.
James Wylie (σαξόφωνο)
Fausto Sierrakowski (σαξόφωνο)
Αλέξανδρος Ριζόπουλος (νταούλι)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/8/2019

21.00 // ΚΑΜΑΡΕΣ ΑΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
“In Search of Eurydice”
Παράσταση – work in progress σωματικού θέατρου
Julianna Bloodgood (τραγούδι, preformance) – Rafal Habel (τραγούδι, preformance)
Θύμιος Ατζακάς (μουσική, KoTaMo) – Θοδωρής Ζιάρκας (κοντραμπάσο)

Ο διαχρονικός θρακικός μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης γίνεται η αφορμή για τη δημιουργία ενός ακουστικού κόσμου, μέσα από τη ματιά ενός ντουέτου αφιερωμένου στο σωματικό θέατρο. Σε μια πρώτη ημιτελή ανάγνωση του έργου, οι δύο ηθοποιοί και οι μουσικοί θα χρησιμοποιήσουν πολυφωνικό υλικό από όλη την Ευρώπη, κείμενα και μουσικές ξυπνώντας για μία ακόμη φορά το πάντα σε δόνηση περιεχόμενο του σπουδαίου μύθου.

22.00 // ΚΑΜΑΡΕΣ ΑΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
Της Ευγενούλας και του Χάρου
Ταξιάρχης Βασιλάκος (χορός, duduk) – Ξανθούλα Ντακοβάνου (ngoni, κρουστά, φωνή)
Μία μουσικοχορευτική αφήγηση βασισμένη επάνω σε ένα δημοτικό τραγούδι.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/8/2019

19.00 // ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΑ
Παρουσίαση – παράσταση εργαστηρίου
Enter Pulsation (εργαστήριο ανθρωπολογικού θεάτρου)
Συντονισμός: Αλεξάνδρα Καζάζου – Μαρία Λάππα

24 8 Enter Pulsation παρουσιαση

20.00 // ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΑ
Παρουσίαση – παράσταση εργαστηρίου
«Χορεύοντας την Ιεροτελεστία της Άνοιξης»
Συντονισμός: Ταξιάρχης Βασιλάκος
Πιάνο: Αναστασία Σταύρου, Αλέξανδρος Πουρλουκάκης

21.00 // ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΑ
Αργός Σίδηρος – Πράξη I

Σύνθεση/διεύθυνση: Άντης Σκορδής
Κείμενο (από το ομώνυμο μυθιστόρημα): Σωφρόνης Σωφρονίου
Εκτελεστές: σπουδαστές του εργαστηρίου «Nama…Pur»

Ένας σκακιστής σκοτώνεται σε μια πλατεία της Νέας Υόρκης και μεταφέρεται στη Μικρή Ζωή, μια μεταθανάτια κατάσταση με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Εκεί θα κληθεί να ανασυγκροτήσει το μυθιστόρημα 4001 του Αυστριακού Ρόμπερτ Κράους και να διαπιστώσει αν ο συγγραφέας βρίσκεται σε κάποιο σημείο του άγνωστου αυτού τόπου. Ο «Αργός σίδηρος», μέσα από μια διαδοχή προσεκτικά σκηνοθετημένων επεισοδίων, οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα δυστοπικό, παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τον ίλιγγο της μνήμης, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου.

23.00 // ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Παρουσίαση εργαστηρίου – γιορτή λήξης
“Song and Wind”
Συντονισμός: James Wylie, Fausto Sierrakowski

24 8 song and wind

Προσκαλούμε λοιπόν σπουδαστές ή επαγγελματίες από το χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, καθώς και ελευθέρους ή ακαδημαϊκούς ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών να συμμετέχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού, αλλά και όλους τους φιλότεχνους που επιθυμούν να μοιραστούν την πανδαισία των δεκάδων παραστάσεων και συναυλιών που πραγματοποιούνται τις μέρες εκείνες στον Άγιο Λαυρέντιο, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.