Βασίλης Λέκκας: «Ένιωσα την ανάγκη να συμμετέχω σε δίσκο με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια…»

Μια συζήτηση με τον γνωστό ερμηνευτή που μας προτρέπει, ό, τι κάνουμε να έχει απώτερο σκοπό την χαρά των παιδιών

Ο γνωστός ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας, είναι από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που συμμετέχει στον χριστουγεννιάτικο δίσκο “Christmas Magic” σε σύνθεση και ενορχήστρωση των αδελφών Σπανομάρκου, Ιωάννας και Αρετής, χαρίζοντάς μας την υπέροχη φωνή του και ερμηνεύοντας τον αγαπημένο σε όλους, «Μικρό Τυμπανιστή». Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή τονίζει την προσφορά του δίσκου, την «εισαγωγή» μας στο εορταστικό κλίμα, έστω με ένα τραγούδι, με απώτερο σκοπό να χαρούν όλοι, αλλά πάνω απ’ όλα και όλους… τα παιδιά.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ήσασταν από τα παιδιά που έβγαιναν στον δρόμο να πουν τα κάλαντα;

Βέβαια! Ειδικά όταν ακόμα ζούσαμε στο χωριό. Μάλιστα, ήταν μια περίοδος που την αναζητούσαμε, καθώς υπήρχαν και οι συνθήκες. Υπήρχε χιόνι και το σκηνικό ήταν βοηθός στο να υπάρχει ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Την εικόνα αυτή δεν θα την ξεχάσω ποτέ γιατί είναι πολύ σημαντική.

Όταν αναφέρεστε στο χωριό, μιλάτε για το Άνω Μητρούσι Σερρών;

Το Άνω Μητρούσι είναι το χωριό που γεννήθηκα. Αναφέρομαι στην Κουμαριά, όπου μεγάλωσα, και είναι δύο κοντινά χωριά στο Νομό Σερρών. Μετά, οικογενειακώς μεταφερθήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Εκείνα τα χρόνια νομίζω ότι τα κάλαντα αφορούσαν όλο τον κόσμο. Σήμερα δεν έχουν την ίδια αίσθηση, Βέβαια, δεν έχει καμία σημασία. Ο καθένας πλέον τα «μεταφέρει» μέσα του με τον δικό του τρόπο.
Εμείς, συνάδελφοι ηθοποιοί και τραγουδιστές, είχαμε την ευκαιρία να τραγουδήσουμε ένα ρεπερτόριο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Ο «Μικρός Τυμπανιστής» έχει μια διεθνή καταγραφή και ποιος δεν το έχει τραγουδήσει. Υπάρχουν πολλές εκτελέσεις και διασκευές. Όταν μου το πρότειναν, (σ.σ. οι αδελφές Σπανομάρκου) το δέχτηκα με πολύ χαρά, γιατί έχω κι εγώ μικρά παιδιά. Στο παρελθόν μάλιστα έχω γράψει κι εγώ Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα οποία μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι της Αρετής και της Ιωάννας και ελπίζω αυτή η συνεργασία αυτές τις μέρες να περάσει τα μηνύματά της και να αντέχουμε και εμείς και όλος ο κόσμος όλα αυτά τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν όλο αυτό το διάστημα.

Αν κρίνω από την ανταπόκριση των δικών μας ακροατών, το έχουμε ανάγκη πραγματικά να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και τετριμμένα, εφόσον, όπως είπατε κι εσείς, τα προβλήματα όλων μας είναι πολλά…

Εγώ θα ήθελα να εστιάσουμε περισσότερο στη σχέση μας με τα παιδιά. Πρέπει αυτές τις μέρες να χαρούνε τα παιδιά. Καθημερινά ακούμε περιστατικά ακυρώσεων των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, πώς θα γίνει αυτά τα παιδιά να χαρούνε λίγο; Δεν ξέρω τι γίνεται; Δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση. Είτε τραγουδώντας είτε κάνοντας οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, όπως να μείνουνε μαζί, να περπατήσουμε μαζί, να το κάνουμε για τα παιδιά και μάλιστα για όλα τα παιδιά.

Έχετε απόλυτο δίκιο, και ειδικά τα παιδιά του Δημοτικού που την ώρα που ξεκίνησαν να βλέπουν τον κόσμο πώς είναι πραγματικά, αναγκαστικά έμειναν έγκλειστα την τελευταία διετία…

Ναι, και μάλιστα τα λέω όλα αυτά, γιατί ζω αυτή την εμπειρία. Έχω παιδιά στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Αυτή την περίοδο αντί να τους δώσουμε μια ελεύθερη κοινωνία, τους δίνουμε κάτι άλλο. Επανερχόμενος στο θέμα του δίσκου, θέλω να πω ότι δεν έχει κάποιο εμπορικό αντίτιμο. Είναι καθαρά μια προσφορά για να μπορέσει να παραχθεί το χριστουγεννιάτικο κλίμα, έστω μέσα από ένα τραγούδι. Ένιωσα την ανάγκη να συμμετέχω στα τραγούδια και μακάρι να έχουν τη θέση που τους αξίζει.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τις αδελφές Σπανομάρκου;

Τις αδελφές Σπανομάρκου τις γνωρίζω και είχαμε συζητήσει και παλιότερα την συνεργασία μας. Άλλα από αυτά έγιναν, άλλα όχι, και σήμερα συνεργαστήκαμε σ’ αυτό. Είναι δραστήριες κοπέλες με ταλέντο και το ότι πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν αυτές τις χριστουγεννιάτικες μουσικές δείχνει κοινωνική ευαισθησία.
Στο μεταξύ, ραδιοφωνικά, έχουμε τη χαρά να ακούμε, αλλά και να μεταδίδουμε αρκετά δικά σας τραγούδια, όπως και το τελευταίο σας, «Μια μητέρα μια αγκαλιά»…
Είναι ένα πρόσφατο τραγούδι και σχετίζεται με τα παιδιά στα χωριά S.O.S και με όλη την προσπάθεια που μπορούμε να κάνουμε μέσα από την προσφορά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, όσον αφορά στις εμφανίσεις σας;

Πραγματοποιώ τις παραστάσεις μου στην Αθήνα, στη Μουσική Σκηνή «Χαμάμ» και ταυτόχρονα κάνω έναν κύκλο συναυλιών με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Με τη νέα χρονιά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Κάποια πράγματα που έχουν ανακοινωθεί δεν ξέρουμε τελικά αν θα γίνουν. Τώρα πια πρέπει να βλέπουμε κοντά και όχι πολύ μακριά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.