«Βιβλίο και Πολιτισμός» αύριο στο «Ράδιο Ένα 102,5»

Η Σοφία Νικολάου

Αύριο Σάββατο στην εκπομπή του «Ράδιο Ένα 102,5» στις 10:15 το πρωί στην εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός» θα έχουμε στη συντροφιά μας την κ. Ρένα Χατχούτ μεταφράστρια του πολυσυζητημένου βιβλίου της Bernadine Evaristo που έγινε πλέον και στην Ελλάδα best seller «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο», το οποίο είχε βραβευτεί με το booker του 2019 εξ ημισείας με την Μάργκαρετ Άτγουντ (οι Διαθήκες). Το βιβλίο κυκλοφόρησε μέσα στο 2020 από τις εκδόσεις Gutenberg και τη σειρά Aldina, πήρε διθυραμβικές κριτικές. Ενώ η «Guardian» και οι «Sunday Times» το αποκάλεσαν βιβλίο της δεκαετίας.
Το βιβλίο αποτέλεσε σταθμό στη λογοτεχνία και είναι ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα με ηρωίδες 12 γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και τάξεων. Οι βιωματικές ιστορίες των γυναικών αυτών ξετυλίγονται με τρόπο αριστουργηματικό από τη συγγραφέα και καθηλώνουν τον αναγνώστη. Οι ηρωίδες μπορεί να μοιάζουν διαφορετικές γιατί προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα αλλά όλες συγκλίνουν σε ένα σημείο. Αυτό της αναζήτησης της ταυτότητάς τους σε ένα ανδροκατούμενο κόσμο. Καινοτομία η ιδιότυπη γραφή από την οποία έχει εξοβελιστεί πλήρως η τελεία ως ένα σημείο που ανήκει στα λογοτεχνικά στεγανά. Το βιβλίο είναι μια τοιχογραφία της βρετανικής κοινωνίας, σε βάθος σχεδόν μισού αιώνα, με εκτεταμένες αναφορές στις Αφρικανικές ρίζες μια και οι Αμαζόνες της Εβαρίστο είναι όλες, όπως άλλωστε και η ίδια περίπου παιδιά πρώτης ή δεύτερης γενιάς μεταναστών από τις πρώην κτήσεις των Βρετανών στην Αφρική και στις Δυτικές Ινδίες. Η Εβαρίστο κόρη λευκής Αγγλίδας και Νιγηριανού πατέρα σπάει τα έμφυλα στερεότυπα, τις έμφυλες ανισότητεςπου διέπουν όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Μιλά για την αντρική ηγεμονία για έναν κόσμο που δείχνει να οπισθοδρομεί όπως άλλωστε συμβαίνει και στην ελληνική κοινωνία, και μάλιστα στις μέρες μας, με τα έμφυλα στερεότυπα που προωθούνται. Η Άμα, σκηνοθέτης, και alter ego της Evaristo συγκρούεται, για την ταυτότητα της δίνοντας τη δική της καθημερινή μάχη, για να αλλάξει τα δεδομένα στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και να θεσπίσει το δυναμικό «Θέατρο των άγριων γυναικών», – ένα αυτοβιογραφικό στοιχείο μέσα στο βιβλίο – καθώς γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα το πέτυχε και η ίδια η Εβαρίστο.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ένα μίνι αφιέρωμα στον Βασίλη Αλεξάκη που έφυγε από κοντά μας πριν λίγες μέρες. Το Βασίλη Αλεξάκη που έχει πει σε συνέντευξη του στην lifo: «Είναι μυστήριο η γραφή, κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να γίνει συγγραφέας, αν δεν το δοκιμάσει. Εγώ είχα έμμονη ιδέα να γράψω μυθιστορήματα ήδη από την ηλικία των 11. Η πραγματική ζωή μού φαινόταν –και νομίζω είναι– πολύ πιο φτωχή, πολύ πιο πεζή. Η συγγραφή είναι χτίσιμο, περιπέτεια κι επίσης μοναξιά. Απαιτεί όλο σου το είναι. Αλλά και η ίδια η ζωή εμπεριέχει μυθιστορηματικά στοιχεία. Όταν φτιάχνεις ένα σπίτι, όταν φυτεύεις ένα δέντρο, δημιουργείς ουσιαστικά εκ του μηδενός, άρα σκαρώνεις μυθιστορίες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.