«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο «Ράδιο-Ένα 102,5»

Η Σοφία Νικολάου

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στην εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου στο «Ράδιο Ένα» και στις 10:15 το πρωί, παρουσιάζουμε το βιβλίο της Γουίτνεϊ Σέϊρερ «Η εποχή του φωτός» Μια ιστορία παθιασμένου έρωτα που διαδραματίζεται στο Παρίσι της δεκαετίας του 1930 ανάμεσα στο διάσημο μοντέλο της Vogue και μετέπειτα φωτογράφο Λη Μίλερ και στον Σουρεαλιστή- Ντανταϊστή Καλλιτέχνη Μαν Ρεϊ. H Λη Μίλερ φτάνει στο Παρίσι το 1929. Πανέμορφη και ταλαντούχα, έχει αφήσει πίσω της μια πετυχημένη καριέρα μοντέλου για να κυνηγήσει το μεγάλο όνειρό της να γίνει καλλιτέχνης. Τραβάει την προσοχή του αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Μαν Ρέι, και παρόλο που εκείνος θέλει να τη χρησιμοποιήσει απλά ως μοντέλο, ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας θυελλώδης έρωτας που σκοντάφτει στις προηγούμενες σχέσεις του με διάσημες καλλιτέχνιδες. Το ειδύλλιό τους ξετυλίγεται με φόντο το μποέμικο Παρίσι, περνώντας νύχτες σε καμπαρέ γεμάτα καπνό, οπιοποτεία, και πάρτυ στα οποία συχνάζουν διάσημα ονόματα της τέχνης. Ο Πολ Ελυάρ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Τρίσταν Τσάρα, ο Νταλί, η Γκαλά, είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους που θα γνωρίσει η Λη. Αλλά καθώς η Λη αρχίζει να υψώνει το ανάστημα της και να μεταμορφώνεται από μούσα σε καλλιτέχνιδα, η ζήλια του Μαν ξεφεύγει από τον έλεγχο, και μετά από λίγο οι αμοιβαίες προδοσίες τους απειλούν να τους καταστρέψουν.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα είναι μαζί μας η συγγραφέας Ελένη Λαμπράκη εκπαιδευτικός και θα μιλήσουμε για το βιβλίο της «Με λένε Μουτζούρη» που κυκλοφορεί από τις εκδ. Διάπλους. Πώς ένα τραινάκι, ο θρυλικός Μουτζούρης του Πηλίου, καταφέρνει και γράφει τόσο μεγάλη ιστορία, σε μόλις δυο γραμμές; Ποιο ρόλο θα παίξουν στην πορεία του ο σοφός Κέντευρος Χείρωνας, ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, ο «αδελφός» του Giorgio de Chirico και όλοι οι φίλοι του; Επιβιβαζόμαστε στα στιχάκια- βαγονάκια κι η περιπέτεια αρχίζει. Ένα συναρπαστικό ταξίδι με ράγες τη φαντασία και την πραγματικότητα. Αφηγητής, ο ίδιος ο Μουτζούρης! Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται από το 1903 μέχρι τις μέρες μας, από το πρώτο ταξίδι του θρυλικού Μουτζούρη, που είχε αφετηρία τον Βόλο και τερματικό σταθμό τις Μηλιές, ένα γραφικό χωριό του Πηλίου. Το τραινάκι διασχίζει όλον τον 20ο αιώνα και φτάνει θριαμβευτικά στο σήμερα, ως Μνημείο Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Βόλο την Τετάρτη 27 /11 στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Ιωσήφ.
Τέλος θα συνομιλήσουμε με τον Θανάση Κωτούλα ειδικό σύμβουλο ψυχικής υγείας για μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 5 η ώρα στο αμφιθέατρο 16ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου Ορφανοτροφείου 4 με τίτλο: «Από την κακοποίηση των ζώων στην κακοποίηση ανθρώπων και αντίστροφα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.