«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο «Ράδιο Ένα»

Η Σοφία Νικολάου

Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή του «Ράδιο Ένα 102,5», «Βιβλίο και Πολιτισμός» στις 10:15 που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου «θα παρουσιάσουμε στο πρώτο μέρος το βιβλίο του PeterHandke «Η κλέφτρα των φρούτων» ή απλό ταξίδι στην Ενδοχώρα σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenbergστη σειρά Aldina. OPeterHandke γεννημένος το 1942 έχει γράψει μακροσκελή μυθιστορήματα, μικρά δοκίμια, θεατρικά, ποίηση και μας έχει προσφέρει τους υπέροχους διαλόγους της ταινίας του WimWenders «Τα φτερά του Έρωτα». Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους ανά τον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμούς της Σερβίας, το 1999. Του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2019.Υπάρχουν πολύ τρόποι να προσεγγίσει κανείς το έργο του. Επιλέγω αυτόν της φυγής και της διαρκούς κίνησης. Μια όμορφη μέρα του Αυγούστου ο αφηγητής της Κλέφτρας των φρούτων όμοιος και διαφορετικός συνάμα με τους αφηγητές των έργων του αφήνει το ήσυχο παρισινό προάστιο όπου ζει και τον Κόλπο του Κανένα -έτσι που δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε τον Οδυσσέα και τις περιπλανήσεις του -για να πάει στο εξοχικό του στην Πικαρδία. Σ’ αυτή την περιπλάνηση σκέψεις του παρελθόντος, εικόνες, μυρωδιές ένα κύμα εικόνων και αισθημάτων και πάνω απ’ όλα η έλλειψη αγάπης ξεπηδούν στην αφήγησή του. Όλες αυτές οι εικόνες ηρεμίας έρχονται να διαπεράσουν με την ευκαιρία τον απόηχο της κοινωνικής κρίση : τις απεργίες, επιθέσεις, άνθρωποι χωρίς σπίτια. Ο αφηγητής φαντάζεται την ιστορία μιας νεαρής κλέφτρας φρούτων της Αλεξίας μιας περιθωριακής που ταξιδεύει. Όλη η μέθοδος του Χάντκε είναι να καταφέρει με τη δύναμη της συμπύκνωσης, και με τέτοια οικειότητα όπου εκείνος που γράφει να ταυτίζεται με εκείνον που διαβάζει να μας ενσωματώσει στον κόσμο του. Ο συγγραφέας μοιάζει με ένα μοναχικό παιδί που γράφει ενάντια και υπέρ της ανθρωπότητας, που αναζητά πολύ και δεν βρίσκει πάντα. Οι αφηγητές του Χάντκε είναι περιπλανώμενοι ιππότες έγραψε ο κριτικός PhilippeLançon. Ποια είναι η κλέφτρα των φρούτων το ερώτημα μένει μετέωρο και ανοιχτό όπως σε όλα τα μεγάλα έργα.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο Κωνσταντίνος Γκότσης θα μας παρουσιάσει τους δυο βιβλία του «Τα δημοτικά τραγούδια» Μελέτες Σχόλια και πρόλογο του πολύ γνωστού στους Έλληνες Γάλλου μελετητή και καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στη Σορβόννη GuySaunier καθώς και το δεύτερο βιβλίοπου αφορά και σε μέρος της διδακτορικής διατριβής του «Το γυναικείο σώμα στα δημοτικά τραγούδια» και τα δυο βιβλία κυκλοφορούν από τις εκ. Opportuna. Στο πρώτο βιβλίο εξετάζει το δημοτικό το «Κάστρο της Ωριάς απόρροια του σεμιναρίου που παρακολούθησε κατόπιν της προτροπής του Σπύρου Ασδραχά του GuySaunier, ο οποίος σημειώνει για το Κάστρο της Ωριάς ότι «Τα πορίσματά του ήταν παράλληλα με εκείνα του σεμιναρίου αλλά εντελώς πρωτότυπα, ώστε δημοσιεύαμε το άρθρο του στη RevuedesEtudesNéo-helléniques. Το παρόν κεφάλαιο είναι ξαναδουλεμένη εκδοχή εκείνου». Ο τόμος αυτός περιέχει και άλλες μελέτες και εισηγήσεις σε συνέδρια του κ Γκότση εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Σημαντικό επίσης είναι το κεφάλαιο για τον Μιχαήλ Λελέκοσπουδαίο και παραγνωρισμένο συλλογέα δημοτικών τραγουδιών.Ο δεύτερος τόμος με πήγε και μένα πίσω στο Παρίσι, καθώς πρόκειται για είναι μια μελέτη εξαιρετική βασισμένη σε μια πλούσια βιβλιογραφία που αφοράστις αναπαραστάσεις του ανθρώπινου σώματος στα δημοτικά τραγούδια. Μια μελέτη που μας δείχνει την αντίληψη του γυναικείου σώματος μέσα στα δημοτικά τραγούδια σε μια παραδοσιακή κοινωνία. Παρουσιάζεται περισσότερο το σώμα νεαρών γυναικών, ποτέ δεν τραγουδιέται σχεδόν το σώμα των εγκύων ή των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών. Ποια η επίδραση των καλλυντικών στο γυναικείο καλλωπισμό, παρουσίαση του γυναικείου σώματος ως συμβολισμούς των άστρων, του ήλιου, της σελήνης, του Αυγερινού αλλά και παρομοίωση του με τα πουλιά, πέρδικα, ή περιστέρα, αλλά και χήνα, παγόνι καθώς και αηδόνι συμβολισμός των χρωμάτων π.χ το άσπρο δέρμα.
Τέλος, στο τρίτο μέρος της εκπομπής θα έχουμε κοντά μας τον κ Χρήστο Τσουκάλη που θα μας μιλήσει για το βιβλίο του Θαμμένο μυστικό και δεν μπόρεσε σε μια προηγούμενη εκπομπή να είναι μαζί μας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.