«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο «Ράδιο Ένα»

Η Σοφία Νικολάου

Αύριο Σάββατο στις 10.15 το πρωί στην εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός» στο «Ράδιο Ένα 102,5» με την Σοφία Νικολάου, φιλοξενούμε το Χριστόφορο Σεμέργελη με το πρώτο του μυθιστόρημα του «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Μία Θάλασσα λοιπόν το Αιγαίο για του Έλληνες η Λευκή θάλασσα για τους Τούρκους, δυο πατρίδες η Σμύρνη και ο Βόλος το σκηνικό εκτυλίσσεται στα 1878 οπότε είναι επίκαιρο μια που στην ουσία έχει για φόντο την Ελληνική Επανάσταση. Ο Γουίλιαμ Χατζηστεργίου, προερχόμενος από εύπορη οικογένεια συλλέγει και διακινεί αρχαία αντικείμενα. Συνεργάζεται με τον εβραίο ωρολογοποιό Έντουαρντ Φίλιπ Μπόρελ ο οποίος και αυτός παράλληλα συλλέγει νομίσματα και ελληνικές αρχαιότητες, για το βρετανικό μουσείο. Αναθέτει στον Γουίλιαμ μια αποστολή στο Βόλο, που βρίσκεται όμως υπό την κατοχή των Οθωμανών. Εκεί ο Κάρολ Μπόρελ, ο αδελφός του εκτελεί χρέη πρόξενου για λογαριασμό της Γαλλίας,της Ιταλίας και του βρετανικού στέμματος. Ο Κάρολ στο κτήμα που είχε αγοράσει στο Βόλο βρήκε έναν σπάνιο αρχαιολογικό θησαυρό, τον ασύλητο τάφο ενός έναν ασύλητο τάφο ενός μυκηναίου πολεμιστή. Πλούσιακαι ανυπολόγιστης αξίας τα ευρήματα του τάφου, δεν έπρεπε να πέσουν στα χέρια των Οθωμανών,έτσι ο Γουίλιαμ επιφορτίζεται με τη δύσκολη αποστολή να τα μεταφέρει με ασφάλεια στην Σμύρνη και από εκεί θα φυγαδευτούν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Πράγματι φτάνει στο Βόλο σε μια δύσκολη εποχή,στις αρχές Ιανουαρίου του 1878 και βρίσκει τον Πρόξενο Κάρολ Μπόρελ. Ο Βόλος βρισκόταν στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Μαινόταν ο πόλεμος Ρωσίας και Τουρκίας, ενώ η Ελλάδα επιταχύνει τις πολεμικές προετοιμασίες της ενάντια στους Οθωμανούς. Η Επανάσταση θα ξεσπούσε από στιγμή σε στιγμή στη Θεσσαλία. Αναβρασμός παντού. Κρίσιμη ώρα. Όλοι ανησυχούν για το θησαυρό οπότε τον κρύβουν στο μοναστήρι της Σουβριάς εκεί θα διανυκτερεύσει και ο Γουίλιαμ αλλά θα βρεθεί στο κέντρο της μάχης καθώς οι Επαναστάτες ταμπουρώνονται κι εκείνοι εκεί. Ο Γουίλιαμ θα πάρει μέρος στη μάχη όπως θα πάρει μέρος και σε άλλες Πηλιορείτικες μάχες όπου θα γνωρίσει τον Κάρολο Ογλ, πολεμικό ανταποκριτή των Τάιμς του Λονδίνου και θα ερωτευτεί την πανέμορφη Δήμητρα Κερασιώτη. Ο έρωτας και η επανάσταση βαδίζουν χέρι χέρι στο βιβλίο, αφού και τα δυο χρειάζονται μία σπίθα για να ξεκινήσουν. Έργο βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα με ρέοντα λόγο και καταιγιστική περιπέτεια.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μιλήσουμε κυρίως για το βιβλίο του AlbertoGarlini «Όλοι θέλουν να χορεύουν» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδ. Πόλις και είναι ένα υπέροχο βιβλίο σε ρέουσα μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη. Είναι η εποχή που όλοι θέλουν να χορεύουν τα 80’sκι εδώ κι εμείς χορεύαμε στις ντίσκο και μια αισιοδοξία διαπνέει τη χώρα μας, τι συμβαίνει στη γείτονα Ιταλία μας το λέει ο Garliniσ’ αυτό το βιβλίο όπου ο συγγραφέας μας ζωντανεύει την καταναλωτική φρενίτιδα της δεκαετίας του ’80. Τρεις νέοι ζουν τον έρωτα με ακραίο πάθος. Ζουν τα καλύτερα τους χρόνια με μουσικές. Στο παζλ θα προστεθεί μια πανέμορφη κοπέλα. Το ένα από τα δυο αγόρια θα την ερωτευτεί. Το άλλο θα ερωτευτεί ένα άλλο αγόρι μια περσόνα βασισμένη σε ένα μυθιστορηματικό ήρωα τον Πιερ Βιτόριο Τοντέλι, τον Πιερ. Στην αρχή του μυθιστορήματος όταν γνωρίζονται τα δυο αγόρια μετά από ένα τελετουργικό της θανάτωσης του χοίρου, την παραμονή ακριβώς έχει δολοφονηθεί ο Πιερ Πάολο Πασολίνι, ο θάνατος του σημαίνει το τέλος μιας εποχής. Ανατέλλει η δεκαετία του 80 και για τα δυο αγόρια η εφηβεία και η εποχή της αγάπης. Ο Ρικάρντο με την Κιάρα και ο Ρομπέρτο με τον Πιερ που τον εγκαταλείπει λίγο αργότερα. Διασχίζουν τα χρόνια μεθυσμένοι στους Ευρωπαϊκούς δρόμους στις γιορτές στην Ίμπιζα και στη Ρώμη, και στα πρώτα πολιτιστικά φεστιβάλ χορεύουν αδιάκοπα. Λυρικό και μαγευτικό ένα ταξίδι γιορτινό και σκοτεινό συνάμα. Ο Γκαρλίνι μας ταξιδεύει με ευκολία σε ένα ιταλικό μυθιστόρημα του δρόμου εμπνευσμένο από τους μπήτνικ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.