«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο «Ράδιο Ένα

Η Σοφία Νικολάου

Σήμερα Σάββατο στην εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός» του «Ράδιο Ένα 102,5» στις 10:15 που παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου, θα μιλήσουμε για το βιβλίο «Νέες Ιδέες. Για να κατανοήσουμε τον 21ο αιώνα» των Γάλλων δημοσιογράφων RémiNoyonPhilippeVion-Duryπου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση ΒάλιαςΚαϊμάκη. Ένα βιβλίο που μιλά απλά για τις νέες πολιτικές ιδέες με πλούσια βιβλιογραφία αν θέλουμε να εντρυφήσουμε περαιτέρω. Έννοιεςόπωςτοβασικόεγγυημένοεισόδημακαιανείναιμιαιδέαπουέχει τις ρίζες της στην αριστερά ή στη δεξιά, πώς λειτουργεί το Bitcoinή τα κρυπτονομίσματα όπως τα αποκαλούμε και ποιο πολιτικό σχέδιο κρύβεται από πίσω. Η ιστορία του λαϊκισμού και των αμφισημιών του. Τι είναι διανθρωπισμός και τι είναι μετανθρωπισμός, ο ρόλος του bodyhackingκαι ο Κέβιν Γουόργουικ το πρώτο σάιμποργκ στην ιστορία που αλληλοεπιδρά με τον τεχνολογικό εξοπλισμό του Πανεπιστημίου.Βιγκανισμόςκαιαντισπισισμός. Ο κοινοτισμός. Η αποανάπτυξη. Ηουμπεροποίηση. Για όλα αυτά θα μιλήσουμε με την ΒάλιαΚαϊμάκη που ασχολείται με τη διεθνή πολιτική αλλά και τις νέες τεχνολογίες. Διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης της «LeMondediplomatique» (από το 1998) και με τις δεύτερες στο PC Magazine (από το 2003) και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ FM (από το 1997). Στο ενδιάμεσο, όταν μπορεί, διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ταλαιπωρώντας ανυποψίαστους φοιτητές. Πιστεύει στις πολλαπλές τεχνολογικές δεξιότητες των δημοσιογράφων (και όλων των επαγγελματιών), τις οποίες ανέπτυξε για πρώτη φορά πριν από δεκαπέντε χρόνια στο «Αμφίδρομη επεξεργασία ΜΜΕ και Ίντερνετ» (εκδ. Παπασωτηρίου). Πιστεύει επίσης στη δύναμη των socialmedia και στην ανατροπή του κοινωνικού μοντέλου που συντελείται χάρη σε αυτά. Είναι Δρ. Επικοινωνίας, Μέσων Ενημέρωσης και Πολιτισμού από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας (EJC).Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την μελέτη της δημοσιογραφίας και τις αλλαγές που συντελούνται σε αυτή καθώς και γύρω από το ζήτημα της προπαγάνδας, των ψευδών ειδήσεων στα Μέσα και της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Στον ελεύθερο χρόνο της μεταφράζει από τα γαλλικά και τα αγγλικά.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μιλήσουμε με τον Άγγελο Κατσίρη μουσικό και στιχουργό του Δον Κιχώτη του γκαράζ. Και μια και είμαστε στο φθινόπωρο και το καλοκαίρι αργοπεθαίνει θα θυμηθούμε «Εκείνο το τραγούδι που μιλάει για Σεπτέμβρη», από τον δίσκο του Άγγελου Κατσίρη, το «Θα Τους Ξεφύγουμε», που κυκλοφόρησε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80
Δε συμβιβάζομαι με το χλωμό Σεπτέμβρη.
Στη γωνιά του δωματίου θα κρυφτώ,
με τα μάτια κλειστά κρυφά θα ονειρευτώ.
Άλλα τραγούδια του δίσκου. Το «Χρόνια Πολλά, Θείε Αλέξη», στο οποίο τραγουδούσε και ο Σαββόπουλος, το «Θέλω να ’μαι Αλλού», το «Τάχα μου Πολυφωνία», όπως και το «Παλιοθήλυκο», ή τα «Κόκκινα Πατίνια» (του Κακίση και της Ζορμπαλά), και τη συνεργασία με την Ανατολή Μαργιόλα «Ό,τι θέλω ακούω», κι ακόμη το τραγούδι Αποκάλυψη όπου τραγουδάει με την Καλλιόπη Βέτα και άλλα πολλά που θα τα πούμε onair.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.