Ρωσικά βήματα προς την κατεύθυνση της «υπολογιστικής αυτονομίας»

Προς την κατεύθυνση της επίτευξης τεχνολογικής αυτονομίας στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών δείχνει να κινείται η Ρωσία: η ρωσική εταιρεία MCST παρουσίασε τον Elbrus-4C, μια υψηλών επιδόσεων quad-core CPU, που ευελπιστεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση στα αμερικανικά προϊόντα των Intel και AMD.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Ars Technica, το Elbrus-4C χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική Elbrus ISA. Πρόκειται για μια «κλειστή» και ιδιότητη αρχιτεκτονική, οπότε δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες.
Για τα ρωσικά δεδομένα, αναφέρει το Ars Technica, το Elbrus-4C είναι ιδιαίτερα ισχυρό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για τεχνολογία αιχμής.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι το x86 emulation, κάτι που σημαίνει ότι είναι συμβατό με τα περισσότερα desktop λογισμικά.
Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν γίνει γνωστά, διαθέτει 986 εκατ. τρανζίστορ (χωρίς να υπάρχει ενσωματωμένη GPU). «Συνολικά, το Elbrus-4C είναι μάλλον μερικά χρόνια πίσω από τα δυτικά τσιπ, αλλά είναι δύσκολη μια ευθεία σύγκριση» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όσον αφορά στην υποστήριξη λειτουργικού, υπάρχει μια ειδική έκδοση Linux, υπό την ονομασία Elbrus, ενώ υποστηρίζονται και Windows XP, καθώς και άλλα συμβατά με x86 λειτουργικά συστήματα. Η τιμή του Elbrus-4C δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά σύμφωνα με την Kommersant, θα είναι χαμηλότερη των αντίστοιχων δυτικών τσιπ.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα φαίνονται κάνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της «υπολογιστικής αυτονομίας», μειώνοντας την εξάρτησή τους από την αμερικανική τεχνολογία στον τομέα των υπολογιστών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.