«Σμήνος» δορυφόρων για Ίντερνετ σε δισεκατομμύρια ανθρώπους

Σχέδια για την κατασκευή, εκτόξευση και λειτουργία ενός «αστερισμού» δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που θα βοηθήσουν στην παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ και τηλεφωνίας σε δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο ανακοίνωσε η WorldVu Satellites Limited (OneWeb), σε συνεργασία με το Virgin Group του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Qualcomm Incorporated και το The Virgin Group αποτελούν τους αρχικούς επενδυτές. Δεν γνωστοποιήθηκαν λεπτομέρειες γύρω από τη συμφωνία, με την OneWeb να σχεδιάζει να φέρει επιπλέον επενδυτές στο εγχείρημα.
Σύμφωνα με την International Telecommunications Union, κατά τα τέλη του 2014, πάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη στερούνταν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Η OneWeb ιδρύθηκε το 2012 υπό την ονομασία WorldVu και «ελπίζει να φέρει Ίντερνετ και τηλεφωνία υψηλής ταχύτητας σε ανθρώπους που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το δορυφορικό σύστημα της OneWeb παρουσιάζει «τους πρώτους μικροδορυφόρους τηλεπικοινωνιακής κατηγορίας. Αυτός ο σχεδιαζόμενος στόλος 648 μικροδορυφόρων σκοπεύει να παρέχει low-latency, υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο Ίντερνετ απευθείας σε μικρά user terminals ανά τον κόσμο».
Το σύστημα της OneWeb θα επεκτείνει τα δίκτυα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, επιτρέποντάς τους να παρέχουν κάλυψη σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, που κλασικά ήταν δύσκολο να διασυνδεθούν με συμβατικά δίκτυα. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με τοπικές εταιρείες για την παροχή τέτοιας πρόσβασης, με τερματικά να λειτουργούν ως μικρές «κυψέλες» με τη δυνατότητα κάλυψης της γύρω περιοχής με WiFi, LTE, 3G ή 2Gσυνδέσεις.
Στόχος είναι η παροχή στους χρήστες τερματικών που εγκαθίστανται εύκολα, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνεται και η χρήση στο πλαίσιο καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές, σε στρατόπεδα προσφύγων κ.α.
Παράλληλα, η OneWeb ανακοίνωσε και ποια θα είναι η επιλογή του πρώτου οχήματος εκτόξευσης, που δεν θα είναι άλλο από το LauncherOne της Virgin Galactic.
Σε δική του ανακοίνωση, ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον αναφέρει ότι «έχουμε τη μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία για εκτόξευση δορυφόρων στο Διάστημα. Όταν έχει αναπτυχθεί ο δεύτερος ‘αστερισμός’, η εταιρεία θα έχει εκτοξεύσει περισσότερους δορυφόρους από όσους υπάρχουν τώρα στον ουρανό».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.