Τα δίκτυα ηλεκτροδότησης άντεξαν το πλήγμα της έκλειψης

Η σιλουέτα της Σελήνης σκοτείνιασε την Παρασκευή τα ηλιακά πάρκα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ευτυχώς όμως η συσκότιση αποφεύχθηκε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις: τα δίκτυα ηλεκτροδότησης δεν επηρεάστηκαν από την «πρωτοφανή» πτώση στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ενόψει της έκλειψης Ηλίου που διήρκεσε συνολικά 2,5 ώρες, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (Entso-e) είχε προειδοποιήσει για «άνευ προηγουμένου δοκιμασία για το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας»

Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 100 φορές από το 1999 ως σήμερα, και αντιστοιχεί πλέον σε ένα σεβαστό ποσοστό της συνολικής παραγωγής ενέργειας.

Στη Γερμανία, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, ο ηλιακός δίσκος καλύφθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι σε νοτιότερες χώρες. Η πτώση της παραγωγής έφτασε τα 13 gigawatt, αντισταθμίστηκε όμως με την ενεργοποίηση μονάδων λιγνίτη, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνολική ισχύς των ηλιακών πάρκων στη Γερμανία αγγίζει τα 40 gigawatt, περίπου όσο αντιστοιχεί σε 40 πυρηνικά εργοστάσια. Αυτό σημαίνει ότι η έκλειψη μείωσε την παραγωγή κατά περίπου το ένα τρίτο, και ότι κατά τα τρία τέταρτα όπως είχε προβλεφθεί στο χειρότερο σενάριο.

Στη Βρετανία, το Εθνικό Δίκτυο εκτίμησε ότι η πτώση λόγω της έκλειψης θα έφτανε τα 850 megawatt. Προέβλεψε όμως ότι η ζήτηση θα ήταν μειωμένη, καθώς οι πολίτες βγήκαν στο ύπαιθρο για να απολαύσουν το φαινόμενο.

Στην Ιταλία, όπου η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων φτάνει τα 20 Gigawatt, η εταιρεία Terna περίμενε πτώση κατά 4,4 GW. Στην Ισπανία, με εγκατεστημένη ισχύ 6,7 GW, η Red Electrica είχε προειδοποιήσει για παροδική διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλους καταναλωτές.

Στην Ελλάδα, η εγχώρια εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών το 2014 ήταν μάλλον μικρή στα 2,6 GW, κάτι που θα περιόριζε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται εξάλλου νοτιότερα στην Ευρώπη, και ο ηλιακός δίσκος καλύφθηκε σε μικρότερη έκταση από ό,τι στις βορειότερες χώρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.