e-κεραίες: Δείτε στο κινητό σας με ένα «κλικ» τις μετρήσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα χιλιάδων μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι πλέον διαθέσιμα στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και σε άλλες συσκευές χάρη στη νέα εφαρμογή «e-κεραίες» της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία έχει ως στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών για τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε κεραίες στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια εύχρηστη εφαρμογή, που είναι δωρεάν διαθέσιμη σε iOS και σε Android μέσω των αντίστοιχων ηλεκτρονικών καταστημάτων της Apple και της Google, με την οποία ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει σε σταθμούς κεραιών. Ενεργοποιώντας τη δυνατότητα εύρεσης τοποθεσίας στη συσκευή, ο χρήστης βλέπει τις μετρήσεις στις κεραίες γύρω από το σημείο όπου βρίσκεται. Επίσης, μπορεί να δει μετρήσεις για άλλη περιοχή της επιλογής του, κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη ή συμπληρώνοντας στη φόρμα αναζήτησης την Περιφέρεια, την Περιφερειακή ενότητα και τον Δήμο ή τον ταχυδρομικό κωδικό της περιοχής που τον ενδιαφέρει.

Η εφαρμογή, η βάση δεδομένων της οποίας είναι διαθέσιμη και στους ιστότοπους eeae.gr και gov.gr, περιλαμβάνει μετρήσεις από το 2008 έως σήμερα και ανανεώνεται συστηματικά με την καταχώριση κάθε νέας μέτρησης. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διαγράμματα, σε σύγκριση με τα ισχύοντα όρια ασφαλούς έκθεσης. Φωτογραφικό υλικό, σημεία μετρήσεων και ειδικότερες πληροφορίες για κάθε κεραία είναι επίσης διαθέσιμα στους χρήστες.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν -μέσω επεξηγηματικών άρθρων- να ενημερωθούν για τις κεραίες, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την έκθεση σε αυτά, να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, μέσω του οποίου παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) τα επίπεδα της ακτινοβολίας σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης να υποβάλλουν στην ΕΕΑΕ οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή ή τις μετρήσεις.

Η εφαρμογή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΥΡΑ-Αξιολόγηση των δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο για την προστασία από τις ιοντίζουσες και τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες – Δράσεις ευαισθητοποίησης», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας. Αποστολή της είναι η προστασία πληθυσμού, εργαζομένων και περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.