Ελάχιστες οι γυναίκες με πτυχίο Επιστήμης/Τεχνολογίας στην Ευρώπη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλός ευρωβουλευτής Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στη διεθνή ημέρα των γυναικών στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (Girls in ICT Day) η οποία εορτάζεται σήμερα, Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος της γιορτής, να ενθαρρυνθούν οι νέες γυναίκες να σπουδάσουν και να κάνουν τη σταδιοδρομία τους στους τομείς των επιστημών της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Κι αυτό, καθώς όπως σημείωσε ο κος Ταγιάνι, υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά μεταξύ του ποσοστού των κοριτσιών και των αγοριών που αποφοιτούν από πανεπιστήμια σε αυτούς τους τομείς, ενώ το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αυξάνεται όσο ανεβαίνει κανείς στην ιεραρχική κλίμακα. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες και επιχειρήσεις να πράξουν τα δέοντα για να κλείσει το χάσμα αυτό.

Στην Ευρώπη, μόλις 29 γυναίκες σε 1.000 αποφοίτους έχουν πτυχίο επιστήμης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 95 στους 1000. Και, δυστυχώς, ακόμα λιγότερες, μόλις 4, θα εργαστούν στον τομέα τους. Διεθνώς, σε γυναίκες αντιστοιχούν μόλις 24% των θέσεων εργασίας στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορούν σε διοικητικές λειτουργίες. Το χάσμα μεταξύ των φύλων αυξάνεται, όσο ανεβαίνουμε την σκάλα της ιεραρχίας.

Τέλος, ο κος Ταγιάνι κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να εργαστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι για βιώσιμη ανάπτυξη, 15 στόχοι στους οποίους περιλαμβάνεται η ισότητα των φύλων -καταρχήν στην εκπαίδευση και μακροπρόθεσμα σε όλους τους τομείς, όπως περιγράφεται στους «στόχους ανάπτυξης της χιλιετίας», το χρονοδιάγραμμα επίτευξης των οποίων εξέπνευσε το 2015, χωρίς προφανώς ο στόχος αυτός να επιτευχθεί. Οι στόχοι για βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2030.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.