Επιτυχής δοκιμαστική πτήση 150 μέτρων για το «Starship» της SpaceX

Ένα πρωτότυπο του διαστημοπλοίου νέας γενιάς που ετοιμάζει η SpaceX, Starship, πέταξε επιτυχώς σε ύψος 150 μέτρων και επέστρεψε πίσω με ασφάλεια.

Το μη επανδρωμένο δοκιμαστικό σκάφος ανυψώθηκε στον αέρα και στη συνέχεια ανέπτυξε τα «πόδια» του προκειμένου να προσγειωθεί ελεγχόμενα. Η δοκιμαστική αυτή πτήση έγινε στον χώρο δοκιμών της SpaceX κοντά στη Μπόκα Τσίκα του νοτίου Τέξας το βράδυ της Τρίτης.

Όπως αναφέρει το BBC, είναι η πρώτη δοκιμή του κινητήρα Raptor εδώ και ένα χρόνο. Ο Raptor θα είναι ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί στο «κανονικό» Starship.

Εμφανισιακά το δοκιμαστικό σκάφος, υπό την ονομασία SN5, μπορεί να μην «ενθουσιάζει» ακριβώς τους παρατηρητές, καθώς πολλοί το έχουν παρομοιάσει με σιλό για σιτηρά ή δεξαμενή νερού- ωστόσο προορίζεται να ανοίξει τον δρόμο για ένα σκάφος που θα είναι σε θέση να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη και τον Άρη.

Λίγο μετά τη δοκιμαστική πτήση, που κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό, ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, έγραψε στο Twitter πως η προοπτική του Άρη φαντάζει πραγματική («Mars is looking real»).

Το SN5 απογειώθηκε από τη Μπόκα Τσίκα στις 18.57 τοπική ώρα, χρησιμοποιώντας έναν και μόνο κινητήρα Raptor, που λειτουργεί με υγρό μεθάνιο και υγρό οξυγόνο. Το τελικό σκάφος προορίζεται να έχει έξι Raptors, και να είναι σε θέση να μεταφέρει 100 άτομα με μία πτήση. Ωστόσο για να ξεφύγει από τη βαρύτητα της Γης θα πρέπει να εκτοξευτεί με έναν γιγαντιαίο πύραυλο Super Heavy, που θα διαθέτει 31 κινητήρες Raptor.

Ένα άλλο δοκιμαστικό σκάφος, ονόματι Starhopper, πραγματοποίησε μερικές σύντομες πτήσεις το 2019, φτάνοντας επίσης σε ύψος 150 μέτρων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.