Ολυμπιακή πρωτιά στη Ρομποτική για την ελληνική ομάδα Plaisiobots

Δημιούργησαν ένα ρομποτικό μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης!

Κι ενώ όλη τουλάχιστον την προηγούμενη δεκαετία, κυρίαρχο θέμα συζήτησης ως απόρροια της οικονομικής κρίσης ήταν το brain drain, μια ομάδα μαθητών απέδειξε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα μεγαλουργούν και κερδίζουν και χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Ο λόγος για την ομάδα Plaisiobots, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής και κατάφερε με το ρομποτικό μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Η προπονήτρια της ομάδας κ. Διάνα Βουτυράκου, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την σημαντική αυτή πρωτιά, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η ρομποτική για τη συνεργασία σε τεχνολογικά θέματα.

Η ομάδα Plaisiobots, που αποτελείται από τον 16χρονο Χρήστο Ρεντζή, την 15χρονη Ίριδα Αγγελοπούλου, την 14χρονη Βασιλική Ηλιάδη και τον 13χρονο Αλκιβιάδη Κωτσικόπουλο, υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας Διάνας Βουτυράκου και του βοηθού προπονητή Ιάσονα Σόμογλου, σχεδίασε, κατασκεύασε και προγραμμάτισε ένα ρομποτικό μπαστούνι για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων ανθρώπων που έχουν προβλήματα όρασης.

Έτσι επιλέξαμε το θέμα μας

Η κ. Βουτυράκου εξήγησε πως επελέγη το συγκεκριμένο gadget που έστρεψε όλα τα βλέμματα του κόσμου της τεχνολογίας πάνω του. «Σε κάθε Ολυμπιάδα Ρομποτικής, κάθε χρόνο ,ανακοινώνονται θέματα τα οποία ως ομάδα πρεπει να προτείνεις μία ρομποτική λύση. Το φετινό θέμα ήταν πως τα ρομπότ μπορούν να συμβάλουν στο θέμα των μετακινήσεων. Εμείς, ως ομάδα, αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα είχε κοινωνικό αντίκτυπο και στραφήκαμε στα άτομα με προβλήματα όρασης και πως οι δικές τους μετακινήσεις θα γίνουν πιο εύκολες και πιο ασφαλείς, χάρη στη βοήθεια της ρομποτικής. Έτσι κατασκευάσαμε και παρουσιάσαμε το ρομποτικό μπαστούνι», σημείωσε.

Τι κάνει το ρομποτικό μπαστούνι

Το ρομποτικό μπαστούνι, ανέλυσε η προπονήτρια της Ολυμπιακής ομάδας, ανιχνεύει εμπόδια σε κάθε κατεύθυνση κίνησης του χρήστη, δηλαδή δεξιά, αριστερά, ευθεία και τον ειδοποιεί όχι μόνο από ποια μεριά τον πλησιάζει ένα εμπόδιο, αλλά και πόσο κοντά του είναι. «Για την ανάπτυξη του μπαστουνιού μιλήσαμε με χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και μας είπαν ότι όταν χρησιμοποιούν ένα μπαστούνι σε εξωτερικούς χώρους θέλουν η ακοή τους να είναι συγκεντρωμένη σε εμπόδια όπως τα αμάξια κτλ.. Έτσι λοιπόν ο χρήστης του ρομποτικού μπαστουνιού ειδοποιείται με δονήσεις αφής και καταλαβαίνει από που έρχεται το εμπόδιο. Επίσης προστατεύει και από τα εμποδια του κεφαλιού, που μας τόνισαν ότι είναι τα πιο σημαντικά και επικίνδυνα και το συμβατικό μπαστούνι δεν μπορεί να ειδοποιήσει γι’ αυτά. Το ρομποτικό μπαστούνι έχει έναν αισθητήρα που εκπέμπει υπέρηχους και ανιχνεύει τα εμπόδια στο ύψος του κεφαλιού και ειδοποιεί με μια πολύ ισχυρή δόνηση τον χρήστη, πιο δυνατή από τις υπόλοιπες, για να μπορέσει να προστατευτεί», εξήγησε η ίδια.

Οι προσηλωμένοι στο στόχο μαθητές

Και μπορεί η κ. Βουτυράκου να ήταν αυτή που καθοδήγησε τα παιδιά, όμως κι εκείνα δεν έμειναν στα …βασικά, αλλά συμμετείχαν ενεργά σε κάθε βήμα του εγχειρήματος. Με προσήλωση στον στόχο τους, συγκέντρων και επιμονή εργάστηκαν καθημερινά, εκτός του σχολικού ωραρίου, από τον προσωπικό τους χρόνο και για τουλάχιστον ένα έτος για την κατασκευή του μπαστουνιού- ρομπότ.

Όπως είπε η κ. Βουτυράκου εκτός από την έρευνα στο διαδίκτυο, συνομίλησαν με χρήστες, ανέπτυξαν αλγόριθμους με τη δική της καθοδήγηση, έκαναν κολλήσεις κ.α και γενικά ασχοληθηκαν και με το προγραμματιστικό στάδιο, το μηχανολογικό αλλά και την έρευνα αγοράς.

Συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα

Η Ολυμπιακή μας ομάδα συναντήθηκε πρόσφατα τόσο με τον πρωθυπουργό κ . Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι συνεχάρησαν τα παιδιά και τους προπονητές τους γι’ αυτή τους την επιτυχία, που απηχεί και την προσπάθεια που καταβάλει η χώρα.                                             Κι αν η ρομποτική φαίνεται ελιτίστικη σε κάποιους, η κ. Βουτυράκου επεσήμανε πως είναι πολύ θερμή και σύμφωνη να εισέλθει το μάθημα της ρομποτικής στα σχολεία, θέμα όμως που δεν τέθηκε στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Νομίζω πως φτάνουμε σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν και πρέπει εμείς να δώσουμε στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να τις ακολουθήσουν. Το να ασχολείσαι από μικρός με την ρομποτική σου αλλάζει και τον τρόπο σκέψης σου. Οι θετικές επιστήμες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν ακόμη και απλά πράγματα, δηλαδή  πόσο αλληλένδετα είναι η Φυσική και τα Μαθηματικά και να μην τα θεωρούν δύο ανεξάρτητα μαθήματα. Πρέπει να μάθουν να σχεδιάζουν στο χαρτί μία λύση αλλά και να τη βλέπουν μετά να παίρνει υπόσταση. Αλλάζει έτσι συνολικά ο τρόπος σκέψεις των μαθητών και των μελλοντικών μηχανικών», υπογράμμισε και σχολίασε πως βασική αρχή της ρομποτικής ειδικά της εκπαιδευτικής είναι πως κάθε λύση αναπτύσσεται σε ομάδες. «Δύο άτομα σκέφτονται πολύ καλύτερα από ένα, σε αντιπαράθεση του ατομικισμού που υπάρχει σε πολλά μαθήματα», είπε.

Πληθώρα ελληνικών πρότζεκτ ρομποτικής

Οι κατά καιρούς ελληνικές ομάδες ρομποτικής έχουν ασχοληθεί με θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, αλλά και ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Η κ. Βουτυράκου έχει συμμετάσχει σε αρκετούς παγκόσμιους διαγωνισμούς και σε Ολυμπιάδες Ρομποτικής ως προπονήτρια και κάθε χρόνο με την ομάδα της παρουσιάζει ένα διαφορετικό «προϊόν», ανάλογα και με το ζητούμενο θέμα, όπως ο ρομποτικός σωλήνας αυτόματου διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών, που αισθητήρες στον σωλήνα αναγνώρισαν ποια απορρίμματα ήταν γυαλί, ποια πλαστικό κ.ο.κ.. Να σημειωθεί τέλος πως η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής (IROC) πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.