Πολλαπλή χρήση είχαν τα πέτρινα τσεκούρια για τους Νεάντερταλ

Δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν ο Ελβετός εφευρέτης Καρλ Ελσενερ φτιάξει το πρώτο πολυεργαλείο ενσωματώνοντας ένα ανοιχτήρι σε ένα σουγιά τσέπης, ο άνθρωπος του Νεάντερταλ είχε το δικό του πολυεργαλείο, το τσεκούρι.

Οι κομμένες σε σχήμα δακρύων πέτρες, μήκους 10-13 εκατοστών, που χρησιμοποιούνταν ως τσεκούρια από τους προγόνους μας για να κόψουν ή να σκαλίσουν πέτρες και ξύλα, αλλά και να κόψουν το κρέας και να λειάνουν επιφάνειες ή να φτιάξουν άλλα εργαλεία, χρησιμοποιούνταν επίσης και για ανάβουν φωτιές.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports από τον αρχαιολόγο Άντριου Σορενσεν και συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν της Ολλανδίας που βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι Νεάντερταλ χτυπούσαν τα τσεκούρια πάνω σε πυρίτιο για να προκύψει φλόγα.

Οι ερευνητές εντόπισαν τα σημάδια του πυριτίου πάνω σε τσεκούρια που έχουν ανακαλυφθεί σε διάφορα σημεία της νοτιοδυτικής Γαλλίας και χρονολογούνται από την εποχή των Νεάντερταλ.

«Κάνοντας ανάλυση σε μικροκλίμακα μπορέσαμε να δούμε μια σειρά από γρατζουνιές στην επιφάνεια των πέτρινων τσεκουριών. Τα σημάδια αυτά έχουν παράλληλη διάταξη και δημιουργούν σε άλλα σημεία πλέγματα, ένδειξη ότι ο Νεάντερταλ το έκανε αυτό σκοπίμως», εξηγεί ο Δρ Σορενσεν.

Είκοσι έξι επιφάνειες από 20 τσεκούρια που έχουν εντοπιστεί σε γαλλικές περιοχές όπου έζησαν οι Νεάντερταλ έχουν «είτε πιθανές, είτε ενδεχόμενες» γρατζουνιές που δείχνουν την πυροδότηση φλόγας.

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι συγκεκριμένες ομάδες Νεάντερταλ μπορεί ανακάλυψαν ότι το χτύπημα του πυριτίου μπορεί να πυροδοτήσει φλόγα.

Εξάλλου, έχει ήδη αποδειχθεί ότι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν τη φωτιά προς όφελος τους, όπως για να μαγειρέψουν το κρέας και να το διατηρήσουν κατά τους θερμούς μήνες.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιούσαν τη φωτιά για να βελτιώσουν τα ξύλινα εργαλεία τους, ενώ ίσως την χρησιμοποιούσαν ακόμη για να δημιουργήσουν την πρώτη κόλλα, καίγοντας σημύδα για να παράγουν πίσσα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.