«Το τηλέφωνο είναι το παρόν, το μέλλον ανήκει στα ολογράμματα» λέει ο guru της Microsoft

Ο μηχανικός λογισμικού Άλεξ Κίπμαν εξηγεί στο protothema.gr πώς τα έξυπνα γυαλιά μεικτής πραγματικότητας που δημιούργησε συνδυάζουν τον ψηφιακό και τον πραγματικό κόσμο – «Από την επιστημονική φαντασία περάσαμε στην επιστημονική πραγματικότητα»
Έχει πει ότι το τηλέφωνο έχει πεθάνει. «Δεν το είπα ακριβώς έτσι. Πιστεύω ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι το παρόν της τεχνολογίας και για πολλά χρόνια θα συνεχίσουμε να τα έχουμε στην τσέπη μας. Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς κι ένας εφευρέτης πρέπει να κοιτά το μέλλον. Οπότε ναι, θεωρώ ότι το μέλλον ανήκει στα ολογράμματα», λέει στο protothema.gr.

Ο λόγος για τον Άλεξ Κίπμαν, τον Βραζιλιάνο μηχανικό λογισμικού και εφευρέτη των έξυπνων γυαλιών μεικτής πραγματικότητας HoloLens, που θεωρείται τεχνολογικός γκουρού και εργάζεται για την Microsoft από το 2011.

Τα HoloLens συνδυάζουν τον πραγματικό κόσμο με τα ψηφιακά «ολογράμματα». Οι χρήστες μπορούν να δουν μέσα από τα γυαλιά τρισδιάστατες εικόνες άλλου προσώπου που δεν βρίσκεται στον πραγματικό χώρο, ενώ συνεχίζουν να βλέπουν τον πραγματικό κόσμο γύρω τους.

Ο Άλεξ Κίπμαν μίλησε στο protothema.gr, στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ευρεσιτεχνίας (EPO), που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, όπου ήταν υποψήφιος στην κατηγορία των εφευρετών που δεν προέρχονται από χώρες της EPO.

«Η μεικτή πραγματικότητα συνδέει τον ψηφιακό με τον πραγματικό κόσμο»

«Η μεικτή πραγματικότητα είναι η σύνδεση του ψηφιακού με το πραγματικό. Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια συνέντευξη, όπου κι οι δύο είμαστε στον ίδιο χώρο. Το 3% είναι τα όσα λέμε, ενώ το υπόλοιπο 97% είναι ο χώρος και η οπτική συνομιλία. Η μεικτή πραγματικότητα μας δίνει τη δυνατότητα να γίνει αυτή η συνέντευξη με το ίδιο επίπεδο συζήτησης ενώ εγώ βρίσκομαι στις ΗΠΑ κι εσείς στην Αθήνα», εξηγεί. Όπως επισημαίνει, η εφεύρεσή του καταργεί την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού και μεταφέρει την τεχνολογία στο φυσικό κόσμο.

«Τα HoloLens καθιστούν για πρώτη φορά πιο ανθρώπινη την τεχνολογία», αναφέρει προσθέτοντας ότι η μεικτή πραγματικότητα θα είναι το επόμενο μεγάλο επίτευγμα στην τεχνολογία.

«Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να κοιτάξεις το παρελθόν»

Ο Άλεξ Κίπμαν εξηγεί στο protothema.gr πώς ξεκίνησε η δημιουργία των έξυπνων γυαλιών HoloLens, εδώ και τρία χρόνια.

«Όλη η ομάδα κοιτούσαμε την τεχνολογία που υπάρχει και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Προσωπικά θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να κοιτάξεις το παρελθόν. Γιατί χρησιμοποιούμε σήμερα τους υπολογιστές; Για να μετατοπίσουμε το χώρο και το χρόνο. Τι είναι η τηλεόραση; Είναι θέατρο που μετατοπίζει το χρόνο και το χώρο. Στο θέατρο βλέπεις κάτι σε πραγματικό χώρο και χρόνο, ωστόσο στην τηλεόραση υπάρχει μετατόπιση αυτών των δύο», σημειώνει.

Η ομάδα του διαπίστωσε όμως ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στη σύγχρονη τεχνολογία και άρχισε να δουλεύει πάνω σε αυτό. «Το μειονέκτημα είναι ότι στον υπολογιστή, στην τηλεόραση είσαι κολλημένος σε μια οθόνη. Και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε, να μετατοπίσουμε τον χώρο και το χρόνο, αλλά στον πραγματικό κόσμο», αναφέρει.

«Από την επιστημονική φαντασία περάσαμε στην επιστημονική πραγματικότητα»

Τελικά το εγχείρημα ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι περίμενε ο Άλεξ Κίπμαν και οι συνεργάτες του. «Το πρόβλημα είναι ότι όταν ξεκινάς κάτι εντελώς καινούριο, δεν έχεις κάπου να απευθυνθείς. Κανείς δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτό, οπότε όλα είναι πιο δύσκολα. Σιγά-σιγά καταλαβαίνεις την απόσταση που χωρίζει μια ιδέα από την εκτέλεσή της, που είναι πολύ πιο δύσκολη», λέει.

Όμως παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος πίστευε ότι θα τα καταφέρει. «Αν δεν πιστέψεις ότι τα πάντα είναι δυνατά, τότε δεν ξεκινάς ποτέ να φτιάχνεις κάτι. Προσωπικά είμαι περίεργος και ανυπόμονος και λατρεύω τους υπολογιστές από έξι χρονών. Είναι η ζωή μου, τους θεωρώ μια μορφή τέχνης. Με σκληρή δουλειά, αυτό που θέλαμε έγινε εφικτό. Από την επιστημονική φαντασία περάσαμε στην επιστημονική πραγματικότητα», υπογραμμίζει.

«Με τα HoloLens οι επιχειρήσεις γλιτώνουν χρόνο και χρήμα»
Η εφεύρεση μέχρι στιγμής απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίας, από την υγεία και την αεροναυπηγική μέχρι τις κατασκευές και το δημόσιο τομέα. Άλλωστε η τιμή τους είναι απαγορευτική για απλούς χρήστες, καθώς αγγίζει τα 3.000 δολάρια.

«Είναι δύσκολο να κυκλοφορήσει μαζικά για τους καταναλωτές, αυτά τα γυαλιά έχουν πολλά μαγικά πάνω τους. Όμως, αν ρωτήσετε τις εταιρείες που το χρησιμοποιούν, θα διαπιστώσετε ότι είναι η πιο φθηνή μέθοδος που χρησιμοποίησαν ποτέ», αναφέρει.

Ο Άλεξ Κίπμαν φέρνει ένα παράδειγμα από το χώρο της αεροναυπηγικής. «Ας πούμε ότι η μηχανή ενός αεροπλάνου χρειάζεται επιδιόρθωση. Παλιά έπαιρνες την εταιρεία κατασκευής της μηχανής, που συνήθως βρισκόταν σε άλλη χώρα και περίμενες να έρθει ένας μηχανικός, να δει τι έχει και να δει αν μπορεί να το επιδιορθώσει επιτόπου ή χρειάζεται βοήθεια. Στο μεταξύ το αεροπλάνο βρίσκεται ακινητοποιημένο. Πλέον, με τα HoloLens, αυτός που επιδιορθώνει το αεροπλάνο μπορεί να έχει δίπλα του σε ολόγραμμα τον μηχανικό της κατασκευάστριας εταιρείας και μαζί να επιδιορθώνουν τη μηχανή. Σκεφτείτε πόσος χρόνος και χρήματα εξοικονομούνται με αυτόν τον τρόπο».

Όσο για τα επόμενα σχέδια; «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να βελτιώσουμε την εμπειρία των χρηστών. Εξακολουθούμε να στοχεύουμε σε επιχειρήσεις και σε βιομηχανίες, αυτοί είναι οι καταναλωτές μας», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι η μαζική παραγωγή και κυκλοφορία του προϊόντος παραπέμπεται για το μέλλον.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.