Αρχίζει ο «μαραθώνιος» των προαπαιτούμενων

Σ’ έναν μαραθώνιο αναμένεται να επιδοθεί το προσεχές διάστημα και μέχρι τον Αύγουστο η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα.

Το Μαξίμου έχει στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα ζητώντας κυρίως από τους νέους υπουργούς να χαμηλώσουν τους τόνους της κριτικής και να μην καλλιεργούν, στην κοινή γνώμη, υπερβολικές προσδοκίες.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τον τρόπο που θα αποζημιώσει τους ένστολους, εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων και για το σκοπό αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ένστολων, με βασικό στόχο από πλευράς κυβέρνησης αφενός την ικανοποίησή τους αφετέρου το μικρότερο δυνατό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτή τη στιγμή έχει ψηφιστεί ο νόμος για τις υπαίθριες αγορές -απομένει η υπουργική απόφαση για τους πάγκους των λαϊκών αγορών- παρά τα νέα αιτήματα από πλευράς των εμπλεκομένων, το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και το νέο χωροταξικό-πολεοδομικό, ενώ σε «καλό δρόμο», λένε κυβερνητικά στελέχη, βρίσκεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, ο Κώδικας συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, η έκδοση ΚΥΑ για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών και το νομοσχέδιο για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών (έχει ψηφιστεί η τροπολογία για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων). Τα τρία αυτά προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Ιουλίου ημερομηνία όπου θα ξεκινήσει και ο έλεγχος της τρόικα ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 του μηνός.

Το πραγματικό πρώτο crash test του καλοκαιριού για την κυβέρνηση αφορά στο ξεχωριστό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, σε συμφωνία με την τρόικα, για τη «μίνι ΔΕΗ». Αυτήν την εβδομάδα θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και η ψήφισή του από την ολομέλεια του Β’ θερινού θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Την ίδια βέβαια ώρα εκκρεμούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα η υπαγωγή στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων του Δημοσίου και η εφαρμογή μαθηματικού τύπου βιωσιμότητας σε όλα τα Ταμεία που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ από 1/1/2015 και η κατάργηση από 1/1/2015 όλων των χρηματοδοτικών εισφορών που στηρίζουν τις επικουρικές συντάξεις. Αλλαγές που μπορεί να μη συναντούν ισχυρές αντιστάσεις εντός των Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά εντός της κοινωνίας σε επίπεδο εντυπώσεων προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα. Κι επειδή πολλοί είναι εκείνοι εντός των Κ.Ο. των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης που ισχυρίζονται ότι διανύουμε προεκλογικής περίοδο, «αναμένονται και ανάλογες συμπεριφορές», λέει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.