Μήνυμα του Πρωθυπουργού με πολλαπλούς αποδέκτες

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες για πολιτική ηρεμία και στήριξη της ελληνικής οικονομίας το προσεχές κρίσιμο διάστημα έστειλε χθες η κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Αρχικά προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η συνεχής εκλογολογία και η πολιτική αστάθεια δυσκολεύουν την πορεία της χώρας για έξοδο από την εξαετή ύφεση και λιτότητα.
Δεύτερον, προς την πλευρά των αγορών ότι η χώρα δεν θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις, θα παραμείνει προσηλωμένη στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και δεν θα επιστρέψει στα ελλείμματα.
Τρίτον, προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι πρέπει να «τρέξουν» τις μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν πάση θυσία και με επιτυχία τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που είναι το τελευταίο και απαραίτητο σκαλοπάτι για να περάσει η συζήτηση στην επόμενη φάση για την έξοδο από τα μνημόνια και την ελάφρυνση του χρέους.
Και τέλος προς τις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα, τώρα που οι αγορές εντός και εκτός χώρας, εμφανίζουν έντονα σημάδια νευρικότητας, αναμένει μια κίνηση-δήλωση προς την κατεύθυνση στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Στέλεχος της κυβέρνησης, απαντώντας επί της ουσίας σε δημοσιεύματα όπως αυτό του πρακτορείου Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση, μετά το «κραχ» στο χρηματιστήριο και την εκτίναξη των speads, κάνει δεύτερες σκέψεις στο σχέδιό της να σταματήσει την λήψη βοήθειας και να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, δηλώνει ότι το Μαξίμου παραμένει σταθερά προσηλωμένο στον «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση. Αναφερόμενο στο ενδεχόμενο να ζητήσει ευρωπαϊκή γραμμή πίστωσης για να αντικαταστήσει την χρηματοδότηση του ΔΝΤ, το ίδιο στέλεχος, σημειώνει ότι το θέμα της επόμενης ημέρας της ελληνικής οικονομίας είναι «πολυπαραγοντικό» κι ως εκ τούτου χρειάζεται συνεργασία απ’ όλους όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόβλημα χρέους.
Σύμωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ εν όψει και της κρίσιμης επικείμενης Συνόδου της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα και μετά το χθεσινό ανέβασμα των τόνων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου επιμένουν στο αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα», ωστόσο χαμηλώνουν τους τόνους στα περί «χρηματισμού βουλευτών», σε μια εμφανή προσπάθεια να αλλάξουν την ατζέντα σε θέματα οικονομίας και καθημερινότητας των πολιτών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.