Στην τελική ευθεία για προεδρική εκλογή ή κάλπες

Με την υπουργοποίηση του βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα και την αναβάθμιση του Νίκου Δένδια σε τρίτο τη τάξει υπουργό, το Μαξίμου «κλείδωσε» επί της ουσίας το κυβερνητικό σχήμα με το οποίο θα πάει στις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής και ενδεχομένως σε εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.
Αν και στο συρτάρι του Πρωθυπουργού υπήρχε εισήγηση για «μίνι» ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να μη διαταράξει τις ισορροπίες εντός της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ενώ η τελική του απόφαση μπορεί να διαθέτει το στοιχείο της έκπληξης –κάτι που συνηθίζει ο Πρωθυπουργός- αλλά «με μία δεύτερη ανάγνωση στέλνει μηνύματα ικανά να ερμηνευτούν», λέει κυβερνητικός βουλευτής.
Ο κ. Σκρέκας, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θ. Σκρέκα, τον οποίο είχε τοποθετήσει ο κ. Καραμανλής πρόεδρο στη ΛΑΡΚΟ και ήταν μεταξύ των 1.000 υπογραφών υπέρ της κ. Μπακογιάννη στη «μάχη» της διαδοχής του Κ. Καραμανλή, μπορεί να έχει το μειονέκτημα της απειρίας -εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 2012- αλλά είναι νέος -μόλις 41 ετών- και θεωρείται άνθρωπος της αγοράς. «Γνωρίζει τις αγκυλώσεις της, τα προβλήματά της, δεν είναι ‘‘δελφίνος’’ και συνεπώς δεν ‘‘φοβάται’’ να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει και μπορεί να έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη Νίκης, κάτι που δεν συνέβαινε με τον κ. Δένδια», λέει κυβερνητικό στέλεχος.
Με τον κ. Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, τον κ. Μητσοτάκη στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον κ. Σκρέκα στο Ανάπτυξης και τον κ. Χαρδούβελη στο ΥΠΟΙΚ, καταλήγει το εν λόγω στέλεχος, «ανοίγει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα», κάτι που βοηθά και η χθεσινοβραδινή συμφωνία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Την ίδια βέβαια ώρα, το πολιτικό σύστημα της χώρας κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Η κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει και αυτός συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόλις πληροφορήθηκε τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μαξίμου. Τελικά το ραντεβού Σαμαρά-Παπούλια ορίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας -αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 13:00- αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών.
Αμέσως μετά τη σκυτάλη θα λάβει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων με ταχείς ρυθμούς, η συμφωνία με την τρόικα, η αποσαφήνιση των όρων ώστε να ενεργοποιηθεί η «προληπτική γραμμή στήριξης» από την ΕΚΤ και μια πρώτη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Επί των δύο τελευταίων θα κληθούν να αποφασίσουν οι 300 στις διαδικασίες της εκλογής ΠτΔ και το εκλογικό σώμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.