Το Αγιον Ορος επισκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας

Ήταν 1995 όταν ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ, ο επί χρόνια πανίσχυρος γγ της ΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, αποφάσιζε με μια παρέα συντρόφων του, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ηθοποιός Τίτος Βανδής, να επισκεφθεί το Άγιον Όρος, όπου εξέφρασε και το θαυμασμό του.

Σχεδόν δυο δεκαετίες μετά, ένας πρόεδρος αριστερού κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση-έκπληξη, ή υπερβατική κατ’ άλλους, επισκέπτεται επί διήμερο την Αθωνική Πολιτεία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε πράξη την υπόσχεσή του στους Αγιορείτες που τον είχαν επισκεφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο γραφείο του στη Βουλή και το πρωί της Παρασκευής -έως το Σάββατο- βρέθηκε στο Άγιον Όρος, σε μια επίσκεψη με έντονο συμβολισμό.

«Λένε πολλοί ότι όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Άγιο Όρος αδικεί τον εαυτό του. Εμείς λοιπόν επειδή δεν θα θέλαμε να είμαστε άλλο αδικημένοι, ήρθαμε στο Άγιον Όρος και θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας αλλά και για τη θερμή υποδοχή σας», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική πολιτεία έχει χρέος να προστατεύσει αυτή την πολιτιστική κληρονομιά. Ο ειλικρινής σεβασμός με τον οποίο προσεγγίζουμε την ιστορία σας μας οδηγεί την διάθεση να είμαστε αρωγοί στις ανάγκες της ιεράς σας κοινότητας, από όποια θέση ο ελληνικός λαός επιλέξει να έχουμε ευθύνη στο απώτερο μέλλον» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με την Διοίκηση του Αγίου Όρους και επισκέφθηκε τις κρατικές δομές (λιμεναρχείο, πυροσβεστικό σταθμό κτλ).

Ο ίδιος δεν ήθελε να καθυστερήσει άλλο την επίσκεψή του στο Αγιον Όρος, για το οποίο έχει πολλές φορές εκφράσει το θαυμασμό του, έχει μιλήσει για την αναγνώριση της ιδιαίτερης θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία διαμορφώθηκε από αιώνες και διατηρείται μέχρι σήμερα και έχει τονίσει τον αυτονόητο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη λειτουργίας του.

Αυτή του την άποψη κατέθεσε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο είχε εκμυστηρευθεί στις αρχές του έτους την πρόθεσή του να κάνει το ταξίδι στη Χερσόνησο του Αθω.

Τον κ. Τσίπρα και τη συνοδεία του, δηλαδή τον στενό συνεργάτη του και διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκο Παππά και τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη και τον συντονιστή Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Λυκόπουλο θα υποδεχθεί στο λιμανάκι της Δάφνης ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φθάσει στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Ορους, όπου θα γίνει δεκτός με τις προβλεπόμενες τιμές, θα επισκεφθεί τον ιστορικό Ναό του Πρωτάτου, όπου βρίσκεται η ιερά εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» και θα συναντηθεί με την Ιερά Επιστασία στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ιερές Μονές Σίμωνος Πέτρας, Καρακάλλου, Ιβήρων, Σταυρονικήτα και Ξενοφώντος, αλλά και όλες τις κρατικές δομές που έχουν έδρα στο Άγιο Όρος (τελωνείο, λιμεναρχείο, κέντρο Υγείας, αστυνομικό και πυροσβεστικό σταθμό).

Στην επιβλητική Μονή Σίμωνος Πέτρας θα διανυκτερεύσει απόψε ο κ. Τσίπρας, ενώ αύριο Σάββατο θα καταλύσει στη Μονή Ξενοφώντος και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς αγιορείτες, ηγουμένους και μοναχούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.