«Γιατί τόσο γρήγορα;»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

«Τα εμβόλια ενάντια στον COVID-19 αναπτύχθηκαν σε «χρόνο ρεκόρ». Κατά την άποψη μου -από την πλευρά της οικονομικής επιστήμης-, αυτό συνέβη κυρίως για τους εξής λόγους: Βασικός λόγος ήταν, οι δημόσιες επενδύσεις αιχμής και τα δημόσια κεφάλαια που κατευθύνθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Παραδείγματος χάριν, περίπου το 90% των κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν για δραστηριότητες «Έρευνας & Ανάπτυξης» προήλθε από τις Κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ε.Ε. και άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν όπου λ.χ. οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες κλπ επένδυαν η κάθε μία ξεχωριστά και υπό τις πιέσεις του ανταγωνισμού, πολύ λιγότερα κεφάλαια, έχοντας να κάνουν και επιλογή για το πεδίο τοποθέτησης ανάλογα με το επενδυτικό ρίσκο κλπ. Η σημασία των δημόσιων επενδύσεων λοιπόν –ΚΑΙ- στον τομέα του RnD στον κλάδο των εμβολίων κλπ είναι τεράστια και αυτό είναι ένα θετικό παράδειγμα που δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε μετά την πανδημία.

Επίσης επιβεβαιώθηκε η κομβική σημασία των RnD επενδύσεων στην επίτευξη της αναπτυξιακής δυναμικής. Ταυτόχρονα όμως οι μείζονες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου (Astra Zeneca, Pfizer, Moderna κλπ) έχοντας τις κτηριακές εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, το εξιδεικευμένο επιστημονικό δυναμικό, το οργανωτικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, το επιστημονικό “know how” κλπ ανέλαβαν πρωτοβουλίες και αξιοποίησαν χρηστά την συμβολή του δημοσίου τομέα, προφανώς και για τους δικούς τους πολυσχιδείς επιχειρηματικούς λόγους. Η συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα λοιπόν κατάφερε να συμπυκνώσει χρονικά τον χρόνο ανακάλυψης του εμβολίου από 5-6 χρόνια σχεδόν σε 1. Πέραν αυτών όμως κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι συνεργασίες:

Τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα & ινστιτούτα του πλανήτη, τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη, οι πλέον καταξιωμένοι επιστήμονες συνεργάστηκαν με τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου αλλά και με το δημόσιο, ενώ σημαντικές εταιρείες, όπως η Pfizer με την Biontech, συνεργάστηκαν μεταξύ τους. Τα Πανεπιστήμια κλπ απέκτησαν ερευνητικές και παραγωγικές διασυνδέσεις με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου οι οποίες είχαν τόσο τις υλικοτεχνικές δυνατότητες όσο και τα κεφάλαια, αλλά και τα τμήματα RnD κλπ, ώστε να αξιοποιήσουν την διανοητική και ερευνητική παραγωγή των Πανεπιστημίων κλπ.

Το παράδειγμα της συνεργασίας του εμβληματικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την AstraZeneca ή του National Institute of Allergy and Infectious Diseases των ΗΠΑ με την Moderna δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Επομένως α) η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με σημαντικές σε όγκο και αποτελεσματικότητα δημόσιες επενδύσεις και β) οι συνεργασίες & δικτυώσεις των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τις πρωτοπόρες εταιρίες του κλάδου και οι συνεργασίες μεταξύ εταιρειών υπήρξαν οι «επιταχυντές» ώστε να έχουμε το εμβόλιο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα στο οπλοστάσιο της Ανθρωπότητας» υποστηρίζει ο συμπολίτης ιστορικός, κ. Χάρης Πουλάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.