«Μας αφορά όλους»

«Διάβασα τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις δύο σύγχρονων και δυναμικών γυναικών, οι οποίες, από τη θεσμική αφετηρία τους η κάθε μία, έδωσαν τροφή για σκέψη και, ίσως κάποιες απαντήσεις, σε όσα μου θέτουν όλο και συχνότερα φίλες και μαχόμενες καθημερινά γυναίκες, οι οποίες (φέρνοντας ως παράδειγμα και τη δική μου περίπτωση ως μιας μητέρας της οποίας ο επαγγελματικός στίβος είναι υψηλών απαιτήσεων και βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακρυά από την οικογενειακή εστία) εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τον επιτυχή συνδυασμό της μητρότητας με την επαγγελματική διεκδίκηση και τον αριθμό των πραγματικών ευκαιριών που δίνονται, τελικά, σε όσες γυναίκες τολμούν να επιδιώξουν όσα ονειρεύονται.

Η πρώτη συνέντευξη ήταν της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μίνα Γκάγκα στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και επιτυχημένο 3ο συνέδριο ισότητας και ηγεσίας Marie Claire Power Trip για θέματα ορατότητας και επιρροής των γυναικών στην πολιτική, από τις τοποθετήσεις της οποίας παραθέτω αυτούσια την αποστροφή της περί του ότι οι γυναίκες δεν διεκδικούν θέσεις ευθύνης, όχι λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, αλλά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στις δυνατότητες τους, καθώς «..οι γυναίκες το σκεφτόμαστε περισσότερο προτού τις αναλάβουμε». Επίσης, διαπίστωσε ότι “είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τις γυναίκες από νεαρή ηλικία να χτίσουν βιογραφικά με τα οποία θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις, όπως οι άντρες», να τις βοηθήσουμε να έχουν ευκαιρίες», πράγμα το οποίο η ίδια πράττει. Από τη συνέντευξη της επικοινωνιολόγου, founder και CEO της αία*relate, κας Αλεξίας Μπακογιάννη στο iefimerida.gr αποκαρδιώνει η αριθμητική αποτίμηση περί του ότι “Έχουμε ελάχιστες γυναίκες στην κυβέρνηση, έχουμε μόλις 9% γυναίκες σε διοικητικά συμβούλια. Είναι εξοργιστικό.

Και η πανδημία έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: στον χώρο της επικοινωνίας το 90% των εργαζομένων είναι γυναίκες. Και όμως, στη θέση του CEO, στο πιο υψηλό επίπεδο, βρίσκεις άντρες. Για να αλλάξει όμως η κατάσταση πρέπει να αλλάξουν τα μυαλά. Και για να αλλάξουν τα μυαλά, πρέπει να τα κάνουμε όλα αλλιώς. Από πολύ νωρίς”. Συνοψίζοντας, και βιωματικά, θα πω ότι ακόμη και αν δεν υπάρχει δρόμος θα πρέπει να τον ανοίγουμε, ενώ κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη έρχεται μόνο μετά από προσπάθεια. Αρκεί να υπάρχει όραμα. Και θέληση. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Μας αφορά όλους» τονίζει η συμπολίτισσα νομικός, κ. Έλενα Ράπτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.