Πάντοτε ακούω με προσοχή τις δηλώσεις του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου. Διότι είναι από αυτούς που δεν μασάνε τα λόγια τους και έχει βαθιά γνώση της παγκόσμιας οικονομικοπολιτικής σκηνής. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης τα είχε…ρίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική της στην ενέργεια, η οποία επέτεινε την κρίση παρά την περιόρισε. Χθες στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, έστειλε και πάλι μήνυμα στο εγχώριο αλλά και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. «Οι πολιτικοί και η πολιτική δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και ο κόσμος θα το δείξει αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον. Με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, αναμένεται και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών το Νοέμβριο του 2024.
Ρουκέτες
Ακόμη πιο οξύς ήταν στη συνέχεια αναφορικά με την «Πράσινη Συμφωνία». Ο Μυτιληναίος έριξε «ρουκέτες» κατά της ΕΕ αναφέροντας ότι «…πρέπει να ανακαλυφθεί απαρχής από μηδενική βάση ο τρόπος με τον οποίο διοικείται από ασθενείς κυβερνήσεις κρατών… Οι ηγέτες μας έχουν τελειώσει, δεν έχουμε πια μία Μέρκελ ή έναν Ντράγκι. Μας λείπουν πολύ».
Ακριβή
Το…κερασάκι στην τούρτα ήταν η αναφορά του Μυτιληναίου στο κόστος της ενέργειας στην ΕΕ. «Εκτός από τα εγγενή προβλήματα της Ευρώπης, η ΕΕ έχει και το μεγάλο πρόβλημα της ακριβής ενέργειας. Δεν μπορεί να συναγωνιστεί ούτε τις ΗΠΑ, που έχουν πάμφθηνη ενέργεια, ούτε την Κίνα που έχει άφθονο κάρβουνο» ανέφερε και επέκρινε τις Βρυξέλλες λέγοντας: «Στην Ευρώπη εκπέμπουμε το 8% των ρύπων παγκοσμίως, και το θεωρούμε λες και είναι δικό μας πρόβλημα. Πάμε να κάνουμε το 8%, 4% στραγγαλίζοντας τη βιομηχανία».
Λύσεις
Για να καταλάβετε, στην ΕΕ, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, έχουμε καταφέρει ακόμη και οι βιομήχανοι να διαμαρτύρονται για το κόστος της ενέργειας! Από τον πιο φτωχό μέχρι και τον πιο πλούσιο στη χώρα, όλοι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Αναλογικά βέβαια με τη θέση του ο καθένας, αλλά είναι μία «επιτυχία» της κυβέρνησης αλλά και της αγοράς, το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Η διαφορά μας είναι η εξής. Ότι οι εταιρίες ενέργειας κατέγραψαν κέρδη ρεκόρ, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «γονατίζουν» από το κόστος της ενέργειας. Ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς ενέργειας, καλό θα ήταν να πάρει πρωτοβουλία για την μείωση των τιμών στην εγχώρια αγορά. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλο!



































