«Προλαβαίνουμε…»

«Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των κύριων χωρών εξαγωγής ελαιόλαδου στην Ιαπωνία, με την Ιταλία και την Ισπανία στις δύο πρώτες θέσεις και την Τουρκία στην τέταρτη. Τα στοιχεία προέρχονται από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η ποιοτική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ότι η χώρα μας εξάγει σχεδόν αποκλειστικά παρθένο ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (δασμ. κλάση 1509.10), ενώ οι τουρκικές εξαγωγές αφορούν κατά βάση σε “λοιπά ελαιόλαδα”, κατώτερης ποιότητας (δασμ. κλάση 1509.90). Σημαντικές δυνατότητες μας προσφέρει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Η καλλιέργεια της ελιάς συνδέεται με την ιστορία των αγώνων και κάποια χαρακτηριστικά τους, όπως η χρήση του κότινου ελιάς για την βράβευση των νικητών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διασύνδεση του ελαιόλαδου και της ελιάς με την Ελλάδα.

Θα πρότεινα να έφτιαχνε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένα project για την προβολή της ελιάς στην Ιαπωνία την Ολυμπιακή χρονιά, με υπεύθυνο τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιάννη Κούρο, γιατί ο μαραθώνιος είναι ιερό αγώνισμα για τους Ιάπωνες. Νίκο Πολιά παίξε ρόλο. Θυμάμαι στον μαραθώνιο του 2002 τερματίσαμε μαζί με έναν Ιάπωνα πολύ μεγαλύτερο μου και η γυναίκα του μας τραβούσε φωτογραφίες ένα σωρό, τις οποίες μου έστειλε από Ιαπωνία. Ας αρχίσουμε σήμερα . Προλαβαίνουμε» σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.