Έπειτα από περισσότερους από δέκα μήνες στην εξορία, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επέστρεψε στην πατρίδα της, προκαλώντας κύμα ενθουσιασμού στους υποστηρικτές της.
«Στη Βενεζουέλα! Μαζί! Για την ελευθερία!» έγραψε το βράδυ της Κυριακής στην πλατφόρμα X, δημοσιεύοντας βίντεο από την υποδοχή που της επιφύλαξαν εκατοντάδες υποστηρικτές της. Κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας και υπό τους ήχους πανηγυρικής μουσικής, το πλήθος περικύκλωσε το αυτοκίνητό της, χαιρετίζοντας την επιστροφή της.
Λίγο αργότερα, η Ματσάδο ανακοίνωσε ότι είχε φτάσει στο Καράκας, όπου την περίμεναν νέες εκδηλώσεις ενθουσιασμού. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε δρόμους, αυτοκινητοδρόμους και γέφυρες, προσπαθώντας να τη δουν από κοντά, ενώ μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή συνόδευε τη διαδρομή της.
«Ήταν πραγματικά μια πηγή ελπίδας για εμένα, για τα παιδιά μου, για τα εγγόνια μου και για όλους τους Βενεζουελάνους», δήλωσε στο CNN μία υποστηρίκτριά της στο Καράκας. «Όπως η Μαρία Κορίνα επέστρεψε στη Βενεζουέλα, έτσι θα επιστρέψουν κάποια μέρα στην πατρίδα και τα παιδιά μου».
Η Ματσάδο αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αγώνα για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, ερχόμενη σε ευθεία σύγκρουση με τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο.
Μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2024, η ίδια αναγκάστηκε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα κρυμμένη, καθώς οι εκλογικές αρχές, που ελέγχονταν από την κυβέρνηση, ανακήρυξαν νικητή τον Μαδούρο, παρά τις σοβαρές αμφισβητήσεις για την εγκυρότητα του αποτελέσματος.



Ο Μαδούρο διατήρησε την εξουσία μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, όταν συνελήφθη κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.
Ο Τραμπ δηλώνει άγνοια για την επιστροφή της
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την επιστροφή της Ματσάδο στη Βενεζουέλα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να είναι ασφαλής.
«Δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι μια πολύ συμπαθητική γυναίκα», απάντησε σε ερώτηση της δημοσιογράφου του CNN Τζούλια Μπένμπρουκ. «Μου έδωσε το Νόμπελ της, οπότε πώς θα μπορούσα να πω κάτι διαφορετικό; Ελπίζω να είναι ασφαλής», πρόσθεσε.
Η Ματσάδο είχε εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα τον περασμένο Δεκέμβριο, ταξιδεύοντας στη Νορβηγία για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο της απονεμήθηκε για τη συμβολή της στην προώθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη χώρα της.
Έναν μήνα αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέτρεψαν τον Μαδούρο και άρχισαν να συνεργάζονται με τη μεταβατική κυβέρνηση για την πολιτική συμφιλίωση και τη δημοκρατική μετάβαση, σε μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και άλλα προβεβλημένα στελέχη της αντιπολίτευσης.
Η Ντινόρα Φιγκέρα, που ηγείται των διαπραγματεύσεων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, εκτίμησε ότι η επιστροφή της Ματσάδο κατέστη δυνατή χάρη στην απομάκρυνση του Μαδούρο και στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ίδια υπενθύμισε ότι, το προηγούμενο διάστημα, οι αρχές είχαν εμποδίσει επανειλημμένα την είσοδο της Ματσάδο στη χώρα.
Ανάλογη θέση διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον αναμένει να συνεχιστεί ο σεβασμός των πολιτικών ελευθεριών όλων των πλευρών.


































