Αλέξης Μητρόπουλος: Προσφύγαμε στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα προστίμου των 100 ευρώ

Για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, δήλωσε ο καθηγητής εργατικού δικαίου

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους για τον κορωνοϊό πολίτες άνω των 60 ετών, όπως τόνισε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο γνωστός εργατολόγος και εκπρόσωπος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε πως η απόφαση που θα παρθεί από το ΣτΕ θα ισχύσει για όλους και γι’ αυτό προέτρεψε όσους αφορά το θέμα, να μην προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η πιλοτική αυτή δίκη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Ηλία Κουτσερή

«Μη προσφεύγετε στη Δικαιοσύνη όσο υπάρχει πιλοτική δίκη»

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, οι δικηγόροι και συνεργάτιδες της ΕΝΥΠΕΚΚ κ.κ. Αθανασοπούλου και Μητροπούλου, δρουν  για λογαριασμό μιας συνταξιούχου, που είναι και βαρύτατα καρκινοπαθής και δίνει τα 2/3 της μηνιαίας σύνταξης για φάρμακα. Κατόπιν εντολής της, προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και ορίζεται πλέον δικάσιμος ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας για να εξεταστεί η συνταγματικότητα ή μη του προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

«Συνιστούμε στον κόσμο να μη προσφύγει όσο υπάρχει πιλοτική δίκη διότι ό, τι ισχύσει για την κυρία που προσέφυγε, θα ισχύσει και γ’ αυτούς», υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος σημειώνοντας πως η  υπόθεση θα δικαστεί το πολύ σε έναν μήνα και η απόφαση θα βγει προ του καλοκαιριού και θα αφορά όλους.

Σκάνδαλο στον ΕΟΠΥΥ: Χρηματοδοτείται

κατά 90% από τους συνταξιούχους

Στο μεταξύ ο γνωστός και έμπειρος εργατολόγος αναφέρθηκε και στον ΕΟΠΥΥ τονίζοντας πως εκείνοι που τον χρηματοδοτούν κατά 90% είναι οι συνταξιούχοι και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό, που αποκάλυψε η ΕΝΥΠΕΚΚ, ως ανήθικο και απαράδεκτο.

« Είναι πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης που σε όλες τις συνταξιοδοτικές παροχές, θέλανε βεβαίως να κόψουνε τις συντάξεις, και εμμέσως έβαλαν την εισφορά υπέρ ασθενείας 6% για όλες τις συντάξεις. Κάποιος δηλαδή  που έχει σήμερα μία κύρια και μία επικουρική, του κόβεται 6% όσο ζει από την κύρια και 6% από την επικουρική. Αν κάποιος έχει δύο κύριες και δύο επικουρικές, του κόβεται 6% από τις τέσσερις συντάξεις , δηλαδή 24%. Ενώ όλη του τη ζωή ως εργαζόμενος πλήρωνε για την περίθαλψή του, ως συνταξιούχος,  του επέβαλαν από το 2015, με το τρίτο μνημόνιο, σε κάθε συνταξιοδοτική παροχή ένα 6% , ενώ ως εργαζόμενοι πλήρωναν για την περίθαλψή τους», εξήγησε ο ίδιος επισημαίνοντας πως από τα 5,5 δις προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κάθε έτος, τα 5 τα δίνουν οι συνταξιούχοι, δηλαδή μέχρι στιγμής έχουν δοθεί από τις τσέπες των συνταξιούχων 30 δις ευρώ, το 90% του  προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ . «Είναι απαράδεκτο, ανήθικο και αισχρό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.

«Πρέπει να στηριχθεί πολύς κόσμος,

γιατί έχει  φτωχύνει …πολύς κόσμος»

Ο ίδιος έκανε λόγο και για το επίδομα που θα λάβουν όσοι έχουν ανάγκη, ενόψει του Πάσχα, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το ύψος του επιδόματος που θα δοθεί και ποιους θα αφορά. «Υπάρχουν  πολλές δεξαμενές φτώχειας στην πατρίδα μας συνέπεια των μνημονίων, του κορωνοϊού και της κρίσης που άρχισε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ανασφάλιστοι υπερήλικες, μακροχρόνια άνεργοι, ενδεχομένως να είναι οι δεξαμενές που θα πρέπει να στηρίξει η κυβέρνηση . Πρέπει να στηριχθεί πολύς κόσμος, γιατί έχει  φτωχύνει πολύς κόσμος», είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Τελικά…, δεν βγήκαμε από τα μνημόνια

Στο μεταξύ ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και στο γεγονός πως ακόμη η χώρα δε έχει βγει ουσιαστικά από τα μνημόνια, καθώς ισχύουν οι 810 μνημονιακοί νόμοι αλλά και οι 150.000 υπουργικές αποφάσεις των μνημονιακών νόμων! «Δεν έχει  καταργηθεί κανένας, τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν από 1/2/2022 με μνημονιακό νόμο, ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με μνημονιακό νόμο, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται και  παγώνει με μνημονιακό νόμο, 600.000 συνταξιούχοι που είχαν πάνω από 30 χρόνια κι έπρεπε να πάρουν αυξήσεις, δεν πήρανε λόγω της προσωπικής διαφοράς του μνημονιακού νόμου Κατρούγκαλου!

Υπό αυτή την έννοια να λέμε ψευδεπίγραφα ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, όταν οι 810 μνημονιακοί νόμοι και οι 150.000 υπουργικές αποφάσεις των μνημονιακών νόμων ισχύουν και δεν έχουν καταργηθεί, είναι ψευδές… Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι βγήκαμε από τα μνημόνια ενώ κυβερνούμαστε και από το ΤΑΙΠΕΔ και με το θεσμικό πλαίσιο των μνημονίων που έχει παραμείνει αναλλοίωτο όπως ψηφίστηκε την μνημονιακή περίοδο», τόνισε ο ίδιος.

Ζητούμενο η εξίσωση των γυναικών με τους άντρες

Αναφερόμενος τέλος στην πρόσφατη «Ημέρα της Γυναίκας», ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε ότι είναι ζητούμενο η εξίσωση των γυναικών με τους άνδρες, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία, «οι γυναίκες δουλεύουν λιγότερο στην πλήρη απασχόληση, δουλεύουν περισσότερο στη μερική απασχόληση, δουλεύουν με λιγότερα χρήματα σε μισθό, δουλεύουν με λιγότερα χρήματα σε μεροκάματο, και βγαίνουν σε υψηλά όρια ηλικίας. Η σημερινή κατάσταση των γυναικών στη εργασία και στις συντάξεις, δεν είναι καλή και είναι ζητούμενο η εξίσωση με τους άντρες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.