Αλμυρός: Γονείς αρνούνται ακόμη και να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία λόγω ζημιών

Έφτασαν μέχρι και το κατώφλι της Εισαγγελίας Βόλου

Αναβρασμός επικρατεί στην κοινωνία του Αλμυρού με πολλούς γονείς ιδίως μικρών παιδιών του Δημοτικού, να εκφράζουν τους φόβους τους για τα σχολικά κτήρια, καθώς στο πέρασμά του ο Daniel δημιούργησε πολλά προβλήματα και ζημιές και επέτεινε άλλες που είχαν ενταθεί ακόμη και από τον Ιανό. Μάλιστα, γονείς βρέθηκαν χθες στην Εισαγγελία Βόλου, ζητώντας παρέμβαση με έναν φάκελο γεμάτο φωτογραφίες από ταράτσες σχολείων που κατέρρευσαν, τάξεις που πλημμυρίζουν και προαύλια που μοιάζουν με λίμνες στην πρώτη βροχή.

 

Μιλώντας στο magnesianews.gr ο γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Απόστολος Μπίκος μετέφερε το κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί στους γονείς για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, ιδίως μετά το πέρασμα του Daniel.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίκο στο 5ο Δημοτικό Σχολείο και μετά τον έλεγχο της ΚΤΥΠ δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα στη στατικότητα του κτηρίου, ωστόσο οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να ανησυχούν, καθώς το προαύλιο που γειτνιάζει με έναν πρόχειρο δρόμο που κατασκευάστηκε μετά τον Ιανό για να εξυπηρετηθούν τα αγροτικά και τα βαρέα οχήματα «φαγώθηκε» από τα νερά του Daniel και διάβρωσε το υπέδαφος με αποτέλεσμα την κατάρρευση σχεδόν της περίφραξης του προαύλιου χώρου.

Φωτογραφίες από το 5ο ΔΣ Αλμυρού:

«Αν και έγινε παρέμβαση και πήγε η περίφραξη 30 μέτρα πιο μακριά, οι γονείς ανησυχούν ακόμη για τα παιδιά, μην τυχόν ξεφύγουν από την προσοχή των εκπαιδευτικών τους και πάνω στο παιχνίδι κάποια κινηθούν προς το απαγορευμένο σημείο, πηδήξουν ίσως τα κάγκελα  και βρεθούν σε βάθος 4-5 μέτρων τουλάχιστον», είπε ο κ. Μπίκος, επισημαίνοντας πως πέρυσι η στέγη του νηπιαγωγείου έσταζε  και η παρέμβαση που έγινε ήταν να καθαριστούν τα λούκια…

Εκπαιδευτικοί του σχολείου θα ζητήσουν από τον Δήμο να τοποθετηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας αλλά και να γίνουν παρεμβάσεις και στον εξωτερικό δρόμο προς το σχολείο, καθώς «έσπασε» μετά την πλημμύρα.

Ο αναβρασμός όμως των γονιών και η ανησυχία τους για την ασφάλεια των παιδιών τους δεν μένει μόνο στο 5ο Δημοτικό Σχολείο. Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού σημειώνει πως υπάρχει μεγάλο θέμα με την αυλή του σχολείου, η οποία σε κάθε βροχή συγκεντρώνει νερό, με αποτέλεσμα να τοποθετείται μία σιδερένια ράμπα για να περάσουν τα παιδιά, ενώ γονείς μαθητών επεσήμαναν ότι εάν την Τρίτη, όπως λένε οι μετεωρολόγοι βρέξει, τότε θα πρέπει να πάρουν αγκαλιά τα παιδιά τους, να βουτήξουν μέχρι το γόνατο στα νερά για να τα βάλουν στο σχολείο.

Το σχολείο όμως που οι γονείς της περιοχής του Αλμυρού καταδεικνύουν ως εκείνο με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το 4ο ΔΣ Αλμυρού.

Μέχρι πέρυσι η ταράτσα του σχολείου είχε πρόβλημα στεγανότητας, μιας και είναι φτιαγμένη με ξύλο και κεραμίδια. Σε κάθε βροχή οι τάξεις πλημμύριζαν και οι εκπαιδευτικοί άλλαζαν μέχρι και αίθουσες με τους μαθητές να γίνονται … εσωτερικοί μετανάστες.

Κι ενώ είχε αποφασιστεί και εξευρεθεί κονδύλι για να γίνει αντικατάσταση της στέγης, λόγω φόρτου εργασίας του εργολάβου, όπως επεσήμανε στο magnesianews.gr μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΔΣ, δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, από τον Δήμο ενημερώθηκαν ότι θα προβούν σε εργασίες αντικατάστασης των κεραμιδιών και σε άλλες συντηρήσεις, ώστε να βγει η χρονιά και το επόμενο καλοκαίρι να γίνει η ανακατασκευή.

Όμως ο Daniel  πρόλαβε ακόμη και τα μερεμέτια και πήρε στην κυριολεξία και σήκωσε τη σκεπή, δημιουργώντας μία τρύπα, στην αίθουσα της Ε΄τάξης, ενώ παράλληλα και οι άλλες αίθουσες έχουν πρόβλημα, καθώς είναι νοτισμένες και με τη μούχλα εμφανή.

«Υπάρχουν γονείς που είπαν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, υπάρχουν άλλοι γονείς που είπαν ότι θα αλλάξουν σχολείο, υπάρχει φόβος, ανησυχία κι αυτό είναι πολύ έντονο», ανέφερε μέλος του Συλλόγου Γονέων, σημειώνοντας ότι μόλις την Τετάρτη το απόγευμα συνεργεία του Δήμου έκλεισαν την τρύπα.

Δείτε φωτογραφίες από το 4ο ΔΣ Αλμυρού:

Οι γονείς όλων των σχολείων του Αλμυρού ζητούν τα σχολεία να περάσουν από ουσιαστικό έλεγχο και να γίνουν οι παρεμβάσεις σε βάθος, για να μπορούν τα παιδιά να είναι ασφαλή μέσα στο σχολείο τους κι εκείνοι να μην χρειάζεται να τρέμει το φυλλοκάρδι τους σε κάθε ψιχάλα.

Για τα ζητήματα των σχολείων, γονείς μαθητών του Αλμυρού έφτασαν χθες μέχρι και στο γραφείο της Εισαγγελίας Βόλου για να ενημερώσουν για την κατάσταση.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.