Απ. Βανταράκης για τη μόλυνση του νερού: «Δεν είναι σύνηθες, ούτε λογικό- Πρέπει να έχει μηδέν μικρόβια»

Τόνισε στο Ράδιο Ένα, ο Καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Ούτε σύνηθες, ούτε λογικό, ούτε και αναμενόμενο είναι σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων κ. Απόστολο Βανταράκη η μόλυνση του πόσιμου νερού με εντερόκοκκο και σαλμονέλα, όπως συμβαίνει στο δίκτυο και τη δεξαμενή που υδροδοτούν το Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο.

Ο κ. Βανταράκης, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το ζήτημα του νερού και τη μόλυνσή του στα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που προκάλεσαν γαστρεντερίδα σε πάνω από 100 καταγεγραμμένα περιστατικά.

«Σύνηθες δεν είναι, ούτε λογικό, ούτε αναμενόμενο. Το νερό είναι κάτι που πρέπει να έχει μικροβιολογική ποιότητα με μηδενικούς μικροβιακούς δείκτες, με μηδέν μικρόβια. Το νερό πρέπει να ελέγχεται και χημικά. Είναι ένα πολύπλοκο δείγμα περιβαλλοντικό το οποίο θα πρέπει να ελέγχεται και να έχει καλή ποιότητα , μηδενικά νούμερα σε όλους τους μικροβιολογικούς και χημικούς παράγοντες ή κάτω από κάποια όρια», υπογράμμισε ο κ. Βανταράκης.

Σε ότι αφορά στους παθογόνους μικροοργανισμούς που ανιχνεύτηκαν στο νερό της περιοχής ο Καθηγητής τόνισε ότι η απουσία τους και κυρίως της σαλμονέλας είναι επιβεβλημένη για να μιλάμε για ποιότητα πόσιμου νερού, καθώς ο νόμος λέει να μην έχει το πόσιμο νερό ούτε εσερίχια κόλι, ούτε εντερόκοκκους, για να θεωρείται πόσιμο.

Σημείωσε δε, ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν αυτοί οι παθογόνοι δείκτες , όχι όμως σαλμονέλα, οι οποίοι θα βάζανε τους υπευθύνους σε έναν συναγερμό να ψάξουν από τι μπορεί να έχει μολυνθεί το νερό και συμπλήρωσε ότι εάν το νερό έχει εσερίχια κόλι δεν σημαίνει ότι ο άλλος θα νοσήσει .

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει μόνο η παρουσία του συγκεκριμένου μικροοργανισμού στο νερό , υπάρχουν και κρούσματα, τα οποία είναι και μαζικά και συνήθως οι υδατογενείς επιδημίες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, μια μαζικότητα. Δεν είναι κάτι που πρέπει να είναι συνηθισμένο, γιατί το νερό θεωρητικά είναι καθαρό όταν δίνεται προς πόση», σημείωσε ο ίδιος.

Αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο

Ο κ. Βανταράκης αναφέρθηκε όμως και στο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει γύρω από το πόσιμο νερό, μια εθνική νομοθεσία που έχει αφομοιώσει και την καινούργια Ευρωπαϊκή οδηγία μέσα στο 2023 , η οποία είναι αρκετά αυστηρή.

«Πέρα από τον έλεγχο για παρουσία μικροοργανισμών που πρέπει να γίνεται συστηματικά κι έχει να κάνει με την κατανάλωση του νερού καθώς όσο περισσότερο καταναλώνεται, τόσο περισσότερο πρέπει να ελέγχεται κι αυτό έχει να κάνει με τις μεγάλες πόλεις, υπάρχει και η  ενημέρωση του καταναλωτή για τις αναλύσεις που γίνονται. Είναι υποχρεωμένη κάθε ΔΕΥΑ, κάθε Δήμος να αναρτά τα αποτελέσματα των αναλύσεων, σε ποια σημεία τα έχει κάνει και κάθε πότε τα έχει κάνει, εάν πληροί το νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με την συχνότητα και τα σημεία ελέγχου. Αυτό είναι υποχρεωτικό και σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω εάν έχει γίνει, θα έπρεπε να έχει γίνει, είναι υποχρέωση του κράτους» υποστήριξε ο Καθηγητής.

Υπογράμμισε δε, ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ξέρει για την ποιότητα του νερού από τη γεύση όσον αφορά στους μικροοργανισμούς, καθώς δεν είναι κάτι που φαίνεται από τη γεύση. Σε κάποιες περιπτώσεις, σημείωσε ο κ. Βανταράκης, εάν το νερό είναι θολό, μπορεί να σημαίνει και παρουσία μικροοργανισμών, αλλά δεν είναι το σύνηθες.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε δε και τι σημασία του πόσιμου νερού, λέγοντας ότι όταν η καινούργια νομοθεσία μιλάει για πόσιμο νερό, μιλάει για τα πάντα, είτε για μαγείρεμα, είτε για πλύσιμο λαχανικών, φυσικά για πόση, είτε για χρήση πχ σε χυμούς ή στο ντους, ή στην άρδευση πχ ντοματών ή λαχανικών, όχι για δέντρα γιατί είναι άλλη κατηγορία.

Σε ότι αφορά στην επιβίωση αυτών των οργανισμών στο νερό, ο κ. Βανταράκης αναφέρθηκε στη σημασία να βρεθεί η πηγή αυτών. «Πρέπει να βρεθεί η πηγή των μικροοργανισμών, για να σταματήσει να τροφοδοτεί το νερό με μικροοργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί που ανιχνεύτηκαν στην συγκεκριμένη περίπτωση με απλή χλωρίωση πεθαίνουν. Γρήγορα το νερό θα καθαρίσει, αρκεί να σταματήσει η τροφοδοσία, να έχει βρεθεί η πηγή. Στο μεσοδιάστημα εάν είναι σαλμονέλα με απλό βράσιμο είναι μια χαρά, αρκεί να μην είναι μόνο σαλμονέλα και να μην είναι και κάτι άλλο», κατέληξε ο  Καθηγητής βάζοντας όμως και την παράμετρο της ενδελεχούς διερεύνησης, προκειμένου να διαπιστωθούν επακριβώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο νερό.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.