«Απαραίτητα στοιχεία ο σεβασμός και η συναίνεση στις ανθρώπινες σχέσεις»!

Σύμφωνα με τον ειδικό ψυχικής υγείας, Αθανάσιο Κωτούλα, που μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ»

Για τα θέματα όσον αφορά τις σχέσεις ανάμεσα σε μέλη οικογενειών, ζευγαριών αλλά και μεταξύ ανδρών και γυναικών μίλησε στο χθες Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο σύμβουλος ψυχικής υγείας, Αθανάσιος Κωτούλας, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός ανάμεσα σε όλους αλλά και να υπάρχει συναίνεση για κάθε κίνηση και πράξη.

Όπως τόνισε ο κ. Κωτούλας, δεν είναι σημερινό φαινόμενο η σεξουαλική κακοποίηση, αλλά υπήρχε ανέκαθεν, απλά ποτέ δεν έβγαινε προς τα έξω, ενώ θεωρούσαν τα παλαιότερα χρόνια ότι ήταν δικαίωμα ενός άνδρα να … βιάζει μία γυναίκα! «Και δυστυχώς θα συνεχίσουν να συμβαίνουν» σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει η «χρυσή τομή», η θέληση και η συναίνεση. «Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Και ο άλλος θα πρέπει να υπακούσει αμέσως στο αν συναινεί το έτερο πρόσωπο. Θα πρέπει οι προθέσεις μας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας να είναι ξεκάθαρες, τι δεχόμαστε και τι όχι και αν είναι ανεκτή κάποια πράξη. Η εκδήλωση των προθέσεων οριστικοποιεί και την αντιμετώπιση του κάθε θέματος» υπογράμμισε ο κ. Κωτούλας.

«Να μην καταπατά κανείς την προσωπικότητα του άλλου»

Ως ειδικός επανέλαβε ότι υπάρχει ένα κοινωνικό στερεότυπο του άνδρα-κυνηγού και της γυναίκας-θηράματος. « Όλο αυτό θα πρέπει ν’ αλλάξει από τη νοοτροπία, την κουλτούρα και την Παιδεία και να υπάρχει σεβασμός σε κάθε γένος. Θα πρέπει να υπάρχει μία προσέγγιση με τρόπους παραδεκτούς και αποδεκτούς από τους άλλους και από εκεί και πέρα θα προκύπτει συναίνεση ή απόρριψη» τόνισε ο κ. Κωτούλας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πρέπει έχουμε μία κουλτούρα και για το πώς απορρίπτουμε, χωρίς να καταπατά κανείς την προσωπικότητα του άλλου, μιας και ο εξευτελισμός προκαλεί ακόμη και ένστικτα θυμού και εκδίκησης, που μπορούν να εξελιχθούν σε κατάσταση βιασμού!
Όπως επισημάνθηκε, κανένα ζευγάρι δεν ταιριάζει απόλυτα, αλλά μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τον άλλον, ώστε να πορευθούν μαζί σε έναν δεσμό. Αν δεν γίνεται αυτό επέρχεται ο χωρισμός, κάτι που είναι φυσιολογικό. «Ως ελληνική κοινωνία έχουμε καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά πάνω σ’ αυτό το κομμάτι» σημείωσε παράλληλα ο σύμβουλος ψυχικής υγείας.
Την ίδια στιγμή, η νέα γενιά φαίνεται ν’ αλλάζει στάση, αφού τα νέα παιδιά έχουν δει τους γονείς να είναι διαλλακτικοί, τις μητέρες να είναι δυναμικές και μία ισοτιμία ανάμεσα στο ζευγάρι. Έτσι κι αυτά μπαίνουν αναλόγως στις σχέσεις τους με μεγαλύτερη ομαλότητα. Υπάρχουν φυσικά πάντα και οι σχετικές εξαιρέσεις, ωστόσο δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στον Άνθρωπο και στη Φύση. Στην απέναντι όχθη, οι μεγαλύτερης ηλικίας, 60-65 ετών μεγάλωσαν με τελείως διαφορετικά πρότυπα, ως … κυρίαρχοι πάνω στη Γη!

«Γυναίκες που ξεφεύγουν από τα όρια
του σεβασμού και του φυσιολογικού»

Πάντως σύμφωνα με τον κο Κωτούλα: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οι… γύπες αλλά δεν θα βρουν απέναντί τους σπουργιτάκια και κότες, αλλά δυναμικές αντιστάσεις που θα τους εμποδίσουν, εκτός και αν υπάρχει η σχετική συναίνεση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές ή θέματα αυτοεκτίμησης και ανίσχυρου χαρακτήρα, που χρειάζεται στήριξη από ειδικούς».
Υπάρχουν όμως και γυναίκες-αρπακτικά που ενδιαφέρονται να χειραγωγήσουν άτομα νεαρότερης ηλικίας, και ειδικότερα άνδρες ηλικίας; Ο κ. Κωτούλας απαντά θετικά, και μάλιστα σημείωσε ότι πρόκειται για γυναίκες που ξεφεύγουν από τα όρια του σεβασμού και του φυσιολογικού, με τους νεαρούς άνδρες να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και να νιώθουν υποχείρια και «παιχνίδια», καθώς και ότι δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στον «ρόλο» του άνδρα. «Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πολλαπλά ψυχολογικά συμπλέγματα που αντιμετωπίζονται με πολλή δουλειά για επιστροφή σε μία φυσιολογική ρουτίνα» κατέληξε ο κ. Κωτούλας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.