Απόστολος Ριζόπουλος: «Η πόλη αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι κάθετα αντίθετη στην μονάδα LNG»

Να ενισχύεται η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια και η κοινωνική προστασία από τον κρατικό προϋπολογισμό

Η πόλη ομόφωνα αποφάσισε ότι είναι κάθετα αντίθετη στην μονάδα LNG, είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας με το ΚΚΕ κ. Απόστολος Ριζόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε πως μία τέτοιου είδους επένδυση θέτει σε κίνδυνο την πόλη, τους πολίτες, το περιβάλλον και βάζει την περιοχή σε έναν ενεργειακό ανταγωνισμό πολύ επικίνδυνο και χωρίς λόγο, καθώς η χώρα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Παράλληλα, ο υποψήφιος Βουλευτής μίλησε για την κατάσταση των τομέων υγείας και παιδείας, επισημαίνοντας ως η ενίσχυσή τους πρέπει να προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Πρώτη φορά σε ΔΣ συζητήθηκε σοβαρά ένα θέμα

Χθες, οι μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου είπαν ένα μεγάλο «όχι» στη σχεδιαζόμενη επένδυση του LNG στον Παγασητικό. «Ήταν ένα ΔΣ το οποίο ενδεχομένως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συζήτησε σοβαρά ένα θέμα που αφορά όλη την πόλη, αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος επισημαίνοντας πως πάρθηκε μία ομόφωνη απόφαση της πόλης, διότι εκπροσωπηθήκαν πάρα πολλοί φορείς επιστημονικοί αλλά και φορείς εργαζομένων και σωματείων και όλοι εκφράσανε την κάθετη αντίθεσή τους στο να προχωρήσει αυτή η επένδυση μέσα στον Παγασητικό.

«Πρόκειται για μια επένδυση άκρως επικίνδυνη και για την περίπτωση ενός πιθανού ατυχήματος, μίας έκρηξης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου και επικίνδυνη από τις επιπτώσεις που θα έχει στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού και για τις διαρροές μεθανίου, αλλά και για έναν τρίτο λόγο πολύ σοβαρό ότι αυτή η εγκατάσταση μας εμπλέκει σε ενεργειακούς ανταγωνισμούς μεταξύ των Αμερικανών, της ΕΕ και της Ρωσίας και νομίζουμε ότι είναι άκρως επικίνδυνο τη στιγμή που ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη αυτό το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αφού μπορεί με τις πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα να καλύψει τις ανάγκες του και με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο ίδιος.

Τόνισε πως οι εγκαταστάσεις LNG , η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη και η αξιοποίηση των δις από Προγράμματα Ανάκαμψης δεν έχουν σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες του λαού μας,  αλλά έχουν σχέση με τις επενδύσεις, από τις οποίες κερδοφορούν οι όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι σε βάρος του ελληνικού λαού. Επεσήμανε πως η χώρα έχει επάρκεια σε ενεργειακό απόθεμα, με τον λιγνίτη και τις ΑΠΕ και τόνισε πως με τις πολιτικές που ακολουθούνται, παρόλο που υπάρχει κατά κάποιο τρόπο αφθονία πηγών ενέργειας, ο λαός πληρώνει πανάκριβα αυτή την ενέργεια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε στο χρηματιστήριο της ενέργειας και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν καθορίζεται με βάση το κόστος παραγωγής αλλά με πόσο πουλιέται στη χονδρική στο χρηματιστήριο. Έτσι, ο λαός μας πληρώνει διπλά όλη αυτή την κατάσταση και με τις επικίνδυνες επενδύσεις και με το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ένα υπερμνημόνιο, γιατί για να πάρουν τα λεφτά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σημαίνει περισσότερα αντεργατικά λαϊκά μέτρα, περισσότερους πλειστηριασμούς κι όλο αυτό το πακέτο που είναι εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων και το πληρώνει και με την πανάκριβη τιμή στην ενέργεια», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος και κάλεσε τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα του απέναντι σε αυτή την στρατηγική που εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

«Σε αυτό τον αγώνα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές θα είναι δύναμη στη δύναμή του.  Και δύναμη απέναντι στην εχθρική για τη ζωή του πολιτική», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

Ο δήμαρχος Αχ. Μπέος προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα επανάπαυσης

Χθες, κατά την συνεδρίαση του ΔΣ και πριν αποχωρήσει η ομάδα πλειοψηφίας ο Αχ. Μπέος ανέφερε πως υπάρχει ένα γενικευμένο «πάγωμα» επενδύσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι πληροφορίες του αυτές έρχονται από την κυβέρνηση.

«Χθες, ο Δήμαρχος προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα επανάπαυσης σε όλους τους Βολιώτες και Μαγνησιώτες που αγωνιούν. Εμείς λέμε καμία  επανάπαυση. Το να μετατραπεί η Ελλάδα σε κάθετο δρόμο, εναλλακτική διαδρομή φυσικού αερίου με υγροποιημένο αέριο, είναι ένα σχέδιο από το 2015 , δεν είναι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ευρώπης από φυσικό αέριο και από τη Ρωσία και να εξυπηρετηθούν τα αμερικάνικα συμφέροντα», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος σημειώνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να επιταχύνει όλα αυτά τα σχέδια.

Η ΛΑΣ και το ΚΚΕ ζητούν να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της πόλης και του νομού σε ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τον κ. Ριζόπουλο να σημειώνει πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, γιατί παράλληλα με το LNG, αυτό  που μπαίνει στην κόντρα των μεγάλων παικτών είναι και οι  αμερικανικές βάσεις, με το στρατόπεδο Γεωργούλα να θέλουν να το μετατρέψουν σε logistic σε κόμβο μεταφορών στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών.

«Δημιουργείται εκρηκτικό μείγμα στην περιοχή και για το οποίο οι Βολιώτες πρέπει να ξεσηκωθούν. Εμείς θέλουμε μία πόλη ειρήνης, που δεν θα εμπλεκόμαστε σε αυτούς τους σχεδιασμούς, που δεν θα κινδυνεύει, δεν θα συμμετέχει σε απειλές απέναντι σε άλλους λαούς. Τέτοια πόλη θέλουμε να είναι ο  Βόλος και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε», ανέφερε.

Το Νοσοκομείο Βόλου έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας

Ταυτόχρονα, ο κ. Ριζόπουλος μίλησε και για την κατάσταση στον χώρο της υγείας, λέγοντας πως η παρούσα κυβέρνηση, με την στρατηγική της οποίας δεν διαφωνούν και τα υπόλοιπα κόμματα, προωθεί την ιδιωτική υγεία με παχυλές επιδοτήσεις.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι σημαίνει δημόσια υγεία, είναι οι περικοπές που έγιναν από τον κρατικό προϋπολογισμό στα Νοσοκομεία, οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Περάσαμε μια περίοδο πανδημίας με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς που εάν είχαμε καλύτερες υποδομές ενδεχομένως κάποιοι να μην χάνανε τη ζωή τους και αυτό που κάνει η ΝΔ και ως στρατηγική και δεν διαφωνούν και τα άλλα κόμματα , είναι να προωθούν τις ιδιωτικές δομές υγείας, τις οποίες στηρίζουν με παχυλές επιδοτήσεις και από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Την ίδια στιγμή στο δικό μας Νοσοκομείο λείπουν οι μισές ειδικότητες και το μισό ιατρικό προσωπικό», είπε ο κ. Ριζόπουλος και προσέθεσε ότι υπάρχει μία στρατηγική μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας εις βάρος των αναγκών του ελληνικού λαού και εις βάρος και των Βολιωτών και επεσήμανε ότι έχουμε ένα Νοσοκομείο που ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας.

«Πρέπει άμεσα να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε αυτό το μέτωπο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και των κενών που υπάρχουν, με ανάπτυξη μία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ένα αναπτυγμένο σύστημα Κέντρων Υγείας και μέσα στην πόλη και στα χωριά, και όλα αυτά να γίνουν άμεσα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί υπάρχουν τα χρήματα να χρηματοδοτηθούν», εξήγησε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ και σημείωσε πως είναι ελάχιστα τα χρήματα από διάφορα προγράμματα όπως πχ το ΕΣΠΑ που πηγαίνει στον χώρο της υγείας.

«Για να λειτουργήσει δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας, κοινωνικής προστασίας, να λειτουργήσει η προστασία της ζωής, η πυρασφάλεια στα σχολεία, η αντισεισμική προστασία, πρέπει να καλυφθούν με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό που τον πληρώνουμε πανάκριβα εμείς οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Πολλά σχολικά κτήρια χτισμένα πριν το 1985- Δεν υπάρχει πρόγραμμα σχολικής στέγης

Ο κ. Ριζόπουλος σχολίασε και την πρόσφατη δήλωση του Αχ. Μπέου για τα σχολικά κτήρια της πόλης, ότι το 60% θα πέσει με έναν μικρό σεισμό. Ανέφερε πως με τη δήλωσή του αυτή ο δήμαρχος Βόλου αποποιείται των ευθυνών του, καθώς λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό του. Την ίδια όμως στιγμή δεν έχει θέσει ένα πρόγραμμα σχολικής στέγης, κάτι που δεν το έχει πράξει ούτε η κυβέρνηση.

«Η δήλωση του δημάρχου Αχ. Μπέου στηρίχθηκε στις ερωτήσεις που έχουμε κάνει στο ΔΣ ως Λαϊκή Συσπείρωση με συγκεκριμένα στοιχεία για τα σχολεία στην πόλη μας με τον αντισεισμικό κανονισμό πριν το 1985. Έχουμε στοιχεία από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπάρχει λίστα με τα σχολεία που είναι χτισμένα με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς. Αυτό το στοιχείο αξιοποίησε και μπροστά στο να κερδίσει εντυπώσεις προσπάθησε να αποποηθεί τις ευθύνες του διότι όταν ένα πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, όταν εδώ και χρόνια έχουμε αναδείξει τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υποδομές και συντήρηση βγαίνει και λέει ότι είναι όλα εντάξει και μετά πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών και βγαίνει και λέει ότι τα κτήρια είναι παλιά και δεν μπορεί να κάνει κάτι, δεν έχει ένα σχολικό πρόγραμμα, σχολικής στέγης», τόνισε ο ίδιος.

Σημείωσε ότι υπάρχουν σχολικά κτήρια παλιά, σχολικά συγκροτήματα με προκάτ αίθουσες, επιβαρυμένα κτήρια με διαβρώσεις, 11 νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε μαγαζιά και μικρά σπιτάκια ακατάλληλα για εκπαιδευτικούς λόγους και παρόλα αυτά εδώ και χρόνια δεν έχει ξεκινήσει ένας σχεδιασμός για να καλυφθεί η ανάγκη της σχολικής στέγης.

«Όταν δεν έχεις πρόγραμμα για να καλυφθούν οι ανάγκες δεν μπορείς να δικαιολογείσαι με φθηνές δικαιολογίες και να αποποιείσαι τις ευθύνες σου. Είναι ευθύνη και της δημοτικής αρχής και όλων των κυβερνήσεων. Καταργήσανε και τον  ΟΣΚ και δεν φροντίσανε να υπάρχει πρόγραμμα σχολικής στέγης», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.