Αρχαίες Φερρές, Ρήγας, αναγεννημένη Κάρλα, το τρίπτυχο τουρισμού του δήμου Ρήγα Φεραίου

Άγγλοι πηγαίνουν στην Κάρλα για ορνιθοτουρισμό

Με το τρίπτυχο «Αρχαίες Φερρές, Ρήγας, αναγεννημένη λίμνη Κάρλα» αλλά και σύγχρονο Βελεστίνο, ο Δήμος στοχεύει να αναγάγει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό, ώστε από πέρασμα που είναι σήμερα, να γίνει προορισμός. Ήδη εκατοντάδες Άγγλοι επισκέπτονται τη λίμνη για ορνιθοτουρισμό, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον Κυπριακής εταιρίας για τη δημιουργία, με ΣΔΙΤ, παραδοσιακού παραλίμνιου ξενώνα 14 δωματίων, για τον οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη.
Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, που υποστήριξε, ότι τα θέματα αυτά τέθηκαν υπόψη της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, που επισκέφθηκε το Δήμο το περασμένο Σάββατο και αναμένονται συγκεκριμένες λύσεις.

Υαλοπέτασμα για το «Αρχαίο τείχος Φερρών»
Ο δήμαρχος είπε ότι όταν έγινε ο πεζόδρομος του Βελεστίνου το 2003, στο ύψος του Δημαρχείο τοποθετήθηκε λαμαρίνα περίπου 30 τ.μ. που αν τη σηκώσει κάποιος στα τρία μέτρα βάθος, έχει αναδειχτεί σε μήκος έξι μέτρων, το Αρχαίο τείχος των Φερρών που χρονολογείται εδώ και 3000 χρόνια και είναι τεράστιας αρχαιολογικής αξίας!
Σύμφωνα με τον κ. Νασίκα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, εδώ και 15 χρόνια, ζητά κονδύλι 40.000 € από το υπουργείο Πολιτισμού για να τοποθετήσει υαλοπέτασμα και να διακρίνεται φωτισμένο το αρχαίο τείχος, αλλά η Πολιτεία αδυνατεί να διαθέσει την πίστωση, έστω κι αν το ποσό είναι μικρό.

Το «Κέντρο Τεκμηρίωσης Ρήγα»
Ο Δήμος ζήτησε την αρωγή της υφυπουργού για την κατασκευή του «Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ρήγα Βελεστινλή», προϋπολογισμού 1.000.000 € που έχει χωροθετηθεί στη θέση που βρισκόταν το σπίτι του Ρήγα και σήμερα υπάρχει το άγαλμά του και το πηγάδι από το σπίτι του.
Ο δήμαρχος τόνισε, ότι υπάρχει μια ωριμότατη μελέτη, που θα κατατεθεί σε 15 ημέρες στην κ. Παπανάτσιου, που τη ζήτησε, ενώ ο Δήμος θα ανατρέξει στην Πολιτεία για πηγές χρηματοδότησης. Ο κ. Νασίκας δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον ομογένεια και τόνισε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη χρηματοδότηση αυτού του μεγάλου έργου για το Βελεστίνο, «γιατί αν κάτι έχει ανάγκη σήμερα ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, είναι η επισκεψιμότητα».

Στο Γραφείο Πρωθυπουργού ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος Ρ. Φεραίου, έχει ορίσει συνάντηση για να πάει στο Γραφείο Πρωθυπουργού στα μέσα Φεβρουαρίου και δήλωσε ότι θα κινήσει γη και ουρανό, προκειμένου να τακτοποιηθεί η ιστορική εκκρεμότητα του έθνους απέναντι στο Βελεστίνο και στον Ρήγα Φεραίο. Ο κ. Νασίκας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι αν από τις επαφές που θα γίνουν δεν βγει αποτέλεσμα, «με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου θα ανοίξουμε λογαριασμό που θα διαχειρίζεται ειδική επιτροπή, για να συγκεντρωθούν τα χρήματα, γιατί είναι μονόδρομος η κατασκευή του Κέντρου Τεκμηρίωσης».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν μπορεί ο Δήμος Βελιγραδίου, όπου θανατώθηκε ο Ρήγας, να έχει κάνει δωρεά- αφιέρωμα στο Δήμο Ρ. Φεραίου, έναν όροφο 50 τ.μ. του πύργου Νεμπόισα, με ψηφιακή προσέγγιση της πορείας του Ρήγα Βελεστινλή και να μην έχει το Βελεστίνο κάτι ανάλογο.

Το «Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων»
Ο δήμαρχος έθεσε υπόψη της υφυπουργού Οικονομικών το αίτημα για τη δημιουργία του «Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων», που θα στεγάσει τη συλλογική 1.500 αντικειμένων που υπάρχουν.
Ο κ. Νασίκας είπε ότι Πανεπιστημιακοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες έχουν εξηγήσει ότι ανάλογη συλλογή δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Για το Μουσείο έχει γίνει δωρεά ενός οικοπέδου 5 στρ. από το Ίδρυμα Δεληγεώργη το 1998, προς το Δήμο στην είσοδο της πόλης. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει ώριμη μελέτη και τόνισε ότι αν στηθεί το κτίριο, η περιοχή θα ενταχθεί στην αλυσίδα της επισκεψιμότητας.

Παραδοσιακός παραλίμνιος ξενώνας
Για τη μελέτη του Δήμου, προκειμένου να κατασκευαστεί παραλίμνιος παραδοσιακός ξενώνας, που μπορεί να κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, ο δήμαρχος δήλωσε ότι ενδιαφέρον εξέφρασε μια Κυπριακή εταιρία.
Ο κ. Νασίκας δήλωσε ότι η πρόβλεψη για τη χωρητικότητα του ξενώνα είναι 14 δωμάτια και η επένδυση αυτή θα καταστήσει την περιοχή αποκλειστικό τουριστικό προορισμό.
Ο δήμαρχος τόνισε, ότι στην περιοχή της Κάρλας αναπτύσσεται ο ορνιθοτουρισμός και πηγαίνουν από το Λονδίνο οργανωμένα γκρουπ στην Κάρλα, στήνουν ξημερώματα τα τηλεσκόπια και παρακολουθούν τα 180 είδη πουλιών που υπάρχουν στη λίμνη.

Στον χώρο, 7.000 μαθητές!
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μένουν στο Βόλο ή στη Λάρισα και πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ¨στέκι¨ το Δήμο μας», δήλωσε ο Δημ. Νασίκας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου, τη λίμνη Κάρλα επισκέφθηκαν πέρυσι περίπου 7.000 μαθητές και έγινε ενεργοποίηση των νέων παιδιών της περιοχής μέσω του προγράμματος Leader, για τη δημιουργία ενός κυλικείου και ενός κιοσκιού για τους μαθητές. Ο δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχει ζωή στον τόπο και πρέπει να υπάρξει συντεταγμένη κίνηση προς αυτή την πορεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.