Αριστοτέλης Παπανικολάου: Η βία επηρέασε την πνευματικότητα και τη σχέση μας με τον Θεό

Στο Ράδιο Ένα, ο Καθηγητής της Έδρας Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Fordham

Για την σχέση πολιτικής και εκκλησίας θα μιλήσει στο 2ο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης I.O.T.A. που διοργανώνει στον Βόλο, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου ο κ. Αριστοτέλης Παπανικολάου, Καθηγητής της Έδρας Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού «Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος» του Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη), συνιδρυτής και συνδιευθυντής του Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου και Senior Fellow στο Κέντρο για τη Μελέτη του Νόμου και της Θρησκείας του Πανεπιστημίου Emory (ΗΠΑ). Ο κ. Παπανικολάου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τη σημασία του Συνεδρίου, για την θεολογία και τη στάση του κόσμου απέναντί της, αλλά και για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και την αντιμετώπισή τους ως προς το κράτος.

«Δεν υπάρχει στον κόσμο κάτι παρόμοιο»

Ο κ. Παπανικολάου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το εν λόγω Συνέδριο, που πραγματοποιείται στον Βόλο έως την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στον κόσμο κάτι παρόμοιο, όπου συγκροτούνται τόσοι πολλοί ορθόδοξοι, ακαδημαϊκοί, θεολόγοι, ιστορικοί.
«Αυτό το Συνέδριο είναι μοναδικό και δείχνει ότι μπορούμε ως ορθόδοξοι να είμαστε μαζί και να εκφράσουμε μία ένωση, μπορούμε να έχουμε διάλογο ο ένας με τον άλλο. Αυτό που γίνεται στη Ρωσία και την Ουκρανία, αυτή η εικόνα της Ορθοδοξίας, δεν είναι η καλύτερή της εικόνα, οπότε νομίζω ότι αυτό το συνέδριο έχει μεγάλη σημασία για τον κόσμο», επεσήμανε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως η βία έχει επηρεάσει την πνευματικότητά μας, τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό.

«Θα δούμε τις επιπτώσεις μετά τον πόλεμο»

«Αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα στη Ρωσία, στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο ότι ορθόδοξοι στρέφονται εναντίον ορθόδοξων, αλλά θα δούμε τις επιπτώσεις μετά τον πόλεμο, γιατί η βία έχει μακρόθυμες επιπτώσεις», υπογράμμισε .
Ο κ. Παπανικολάου, που τελευταία ασχολείται με την πολιτική θεολογία, θα μιλήσει στο Συνέδριο για το πως , θεολογικά, βλέπει κανείς την πολιτική, αλλά και τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας. Αναφερόμενος στις σχέσεις αυτές, ο Καθηγητής έκανε λόγο για δυσκολίες της Εκκλησίας ως προς την παραδοχή στοιχεία της δημοκρατίας.
«Η Εκκλησία, αυτό που αντιμετωπίζει προπαντός μετά και την πτώση του κομμουνισμού είναι η σχέση της εκκλησίας με τη δημοκρατία. Οι εκκλησίες στις παραδοσιακές ορθόδοξες χώρες, οι αυτοκέφαλες εκκλησίες δεν έχουν απορρίψει την δημοκρατία, αλλά βλέπουμε ότι έχουν δυσκολία να παραδεχτούν μερικά στοιχεία που είναι αναγκαία σε μια δημοκρατία και οι εκκλησίες δυσκολεύονται με αυτόν τον ρόλο πως να αντιμετωπίζουν τον δημόσιο ρόλο σε μια δημοκρατία», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ο κόσμος πιστεύει ότι η θεολογία δεν
έχει σχέση με τη σύγχρονη κοινωνία

Παράλληλα, αναφερόμενος στη θεολογία, ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος δεν έχει ενδιαφέρον και πιστεύει ότι η θεολογία δεν έχει σχέση με τη σύγχρονη κοινωνία και δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα.
«Ο κόσμος έχει μια εικόνα για τη θεολογία ότι δεν είναι κάτι σημαντικό. Στο Καθολικό Πανεπιστήμιο, που διδάσκω, οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να πάρουν δύο μαθήματα θεολογίας. Βλέπω ότι όταν είναι μέσα στην τάξη στην αρχή διστάζουν λίγο να συμμετέχουν, αλλά μετά όταν αρχίζω να μιλώ για τη θεολογία, βλέπει κανείς ότι έχουν ένα ενδιαφέρον. Εάν μιλήσουμε για το τι είναι θεολογία ανοίγει αυτό το ενδιαφέρον στους ανθρώπους, αλλά γενικά εάν δεν έχουμε αυτή την ευκαιρία, νομίζουν ότι η θεολογία δεν έχει σημασία για τα σημερινά προβλήματα. Εγώ πιστεύω ότι η θεολογία έχει να προσφέρει στα σύγχρονα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.