Αθ. Καραθανάσης: Βασικό να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός στο Σκοπιανό ζήτημα

Ο Βολιώτης πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το επιστημονικό ίδρυμα, αποκλείει κάθε ιδέα συζήτησης με σύνθετη ή παράγωγο της ονομασίας των Σκοπίων

Στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, αναφέρθηκε ο Βολιώτης καθηγητής ιστορίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών» Αθανάσιος Καραθανάσης, που βρέθηκε χθες στον Βόλο, σε τιμητική εκδήλωση της Ι.Μ.Δ. για τον αδελφό του, πρώην εκπαιδευτικό Ιωάννη Καραθανάση.
Όπως είπε, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών που είναι το κατεξοχήν επιστημονικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, μετά τα δύο Πανεπιστήμια, αποκλείει κάθε ιδέα συζήτησης με σύνθετη ή παράγωγο της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο κ. Καραθανάσης είπε ότι η άποψη αυτή, που διατυπώθηκε και με ψήφισμα, ερείδεται επί του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών, ενώ εξήγησε ότι το βασικό είναι ότι θα πρέπει πρώτα να εξαλείψουν από το Σύνταγμά τους και τα σχολικά εγχειρίδιά τους τις αλυτρωτικές βλέψεις (όπως η ονοματοδοσία) και έπειτα να συζητήσουμε.
Ο καθηγητής είπε ότι επειδή πηγαίνει συχνά στα Σκόπια και συζητά με ακαδημαϊκούς, οι ίδιοι παραδέχονται ότι το ιδεολόγημα που προβάλλει η γείτονα ως Μακεδονισμό, είναι ψευδές, διότι είναι Σλάβοι.
«Όταν όμως τρεις γενιές Σκοπιανών έχουν μάθει τον αλυτρωτισμό, θα πρέπει να εξαλειφθούν όλα αυτά και στη συνέχεια να προχωρήσουμε», είπε ο κ. Καραθανάσης, που πρόσθεσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά , αλλά τόνισε ότι πιέζεται και από αλλού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.