Αύξηση των ογκολογικών ασθενών τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο Βόλου

Αναγκαία η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής και Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος

Αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι ογκολογικοί ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν στην Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ η ανάγκη για δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής αλλά και Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος είναι επιτακτική, όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτικής Ογκολογίας που ξεκίνησε σήμερα στον Βόλο και στο οποίο αύριο, Σάββατο θα παρευρεθεί και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Για δύο ημέρες η «καρδιά» των επιστημόνων υγείας, των νοσηλευτών όλης της χώρας «χτυπά» στον Βόλο. Στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτικής Ογκολογίας που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή θα αναλυθούν όλα τα νέα δεδομένα στον χώρο της ογκολογίας, της διαχείρισης των ασθενών, της εκπαίδευσης των νοσηλευτών, τα πρωτόκολλα εργασίας αλλά και θέματα που άπτονται στον καρκίνο και στην αντιμετώπισή τους.

« Σε σχέση με την Ευρώπη, ο ογκολογικός ασθενής στην Ελλάδα λαμβάνει πολύ περισσότερα απ΄ ότι στο εξωτερικό. Έχουμε πρόσβαση στα περισσότερα φάρμακα, νέες θεραπείες. Σε αυτά στην Ελλάδα ο ασθενής έχει άμεσα πρόσβαση, πολύ πιο εύκολα  απ’ ότι στο εξωτερικό. Διάφορα προβλήματα ξενοδοχειακά, διαχείρισης, υποστελέχωσης υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Η λογική είναι να τα διορθώσουμε χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα σε οποιαδήποτε αλλαγή θέλει να γίνει σε ένα σύστημα υγείας, γιατί πάντα οι αλλαγές έχουν και κάποιες αντιστάσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πρόεδρος του τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας.

Ο ίδιος τόνισε πως το νοσηλευτικό προσωπικό κράτησε το σύστημα υγείας όρθιο την περίοδο του covid, ενώ νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη  ξεκινήσει ειδικότητα για νοσηλευτική- ογκολογική. «Εμείς ως Εταιρεία έχουμε μέχρι τώρα πιστοποιήσει 1000 νοσηλευτές στη χημειοθεραπεία κι έχουμε τρέξει προγράμματα για τις νέες θεραπείες, όπως ανοσοθεραπεία και κλινικές μελέτες . Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από νέα παιδιά για εξειδίκευση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η κ. Ελένη Κουκουλάρη Κυρίτση,  Ομότιμη  Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και  πρόεδρος Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας υπογράμμισε πως στην Ελλάδα ο ογκολογικός ασθενής έχει την καλύτερη νοσηλεία και δεν έχει να φοβάται αλλά ούτε και να ζηλέψει κάτι από τα συστήματα του εξωτερικού.

«Διαβεβαιώνω ότι ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς δεν γίνεται καμία οικονομία. Τα φάρμακα είναι πανάκριβα, αλλά όλοι έχουν εύκολη πρόσβαση, υπάρχουν δομές για να μην ταλαιπωρούνται, οι κλινικές μιας ημέρας νοσηλείας που έρχονται, παίρνουν τη θεραπεία τους και φεύγουν. Έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή με ένα τηλέφωνο να δουν τι τους συμβαίνει. Στην Ελλάδα ειλικρινά οι ογκολογικοί ασθενείς απολαμβάνουν την καλύτερη νοσηλεία», υποστήριξε η ίδια.

Αύξηση των ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο Βόλου

Στο Συνέδριο παρούσα ήταν και η κ. Χρύσα Λάμπρου, Προϊσταμένη νοσηλεύτρια στην Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου, η οποία αναφέρθηκε στην αύξηση των ασθενών με καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

«Για να φτάσει κάποιος ασθενής στην Ογκολογική Μονάδα είναι εξακριβωμένος ο καρκίνος και έχει γίνει διάγνωση. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός και κατεβαίνουν οι ηλικίες προς τα κάτω. Το αισιόδοξο όμως είναι ότι έχουμε καθημερινά νέες θεραπείες που βασίζονται πάνω σε κλινικές μελέτες που θα μπορούσαν και οι αυτοί οι ασθενείς να βρουν την θεραπεία που τους αρμόζει», σημείωσε η ίδια και προσέθεσε ότι στην Ογκολογική Μονάδα υπάρχουν μέρες που διενεργούνται ακόμη και 40-45 συνεδρίες, ενώ η λειτουργία της συνεχίστηκε και στην περίοδο της πανδημίας, με αύξηση του όγκου εργασίας, αλλά με την τήρηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.

Η κ. Λάμπρου τόνισε την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης του ογκολογικού ασθενούς υπογραμμίζοντας τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής και Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Βόλου. «Οι ισορροπίες του ογκολογικού ασθενούς είναι εύθραυστες και ανά πάσα στιγμή μπορεί θα χρειαστεί νοσηλεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Ογκολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Βόλου για να καλύψει αυτή την ανάγκη, όπως επίσης πολύ μεγάλη ανάγκη υπάρχει για Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα γιατί η ανάγκη για ολιστική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Απαραίτητη και ψυχολογική υποστήριξη στην ομάδα για τη στήριξη των ασθενών», επεσήμανε η ίδια και σημείωσε πως η Ογκολογική Μονάδα του Αχιλλοπούλειου απαρτίζεται από τρεις ογκολόγους γιατρούς και από έξι νοσηλεύτριες.

Υπέρμαχη της δημιουργίας των κατάλληλων Τμημάτων για την εξυπηρέτηση του ογκολογικού ασθενούς και η κ. Κατερίνα Χαρανά, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου η οποία επεσήμανε ότι «Θέλω να επικεντρωθώ στο τοπικό κομμάτι, ότι ο ογκολογικός ασθενής έχει το δικαίωμα της ολιστικής αντιμετώπισης. Πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις εκτός του Τμήματος Χημειοθεραπειών να δημιουργηθεί Ογκολογική Κλινική και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα».

Δημ. Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.