Χαράλαμπος Αραμπατζής στο Ράδιο ΕΝΑ: «Υποχρέωσή μου να αναδείξω τα προβλήματα των αγροτών»

Τόνισε ο υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μαγνησία θα δει κανείς το όνομα του Χαράλαμπου Αραμπατζή, ενός νέου ανθρώπου, γεωπόνου, επιχειρηματία, γνωστού στη Μαγνησία για την ενασχόλησή του με τα κοινά, καθώς είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Χαράλαμπος Αραμπατζής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, για την απόφασή του να κατέλθει στον στίβο των εθνικών εκλογών και να θέσει επί τάπητος τα προβλήματα των αγροτών, που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά.

 

Ο κ. Αραμπατζής, υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κατάγεται από το Βελεστίνο, μέρος όπου έχει ξεκινήσει την αγροτική του δραστηριότητα. Είναι γεωπόνος, κάτοχος μεταπτυχιακού Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων και μετά τις σπουδές του ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα.

Εκτός από τις συμβατικές καλλιέργειες, ο ίδιος ξεκίνησε και κάποιες καλλιέργειες πιο εναλλακτικές και μεγαλύτερης έντασης με αρωματικά φυτά, ξεκινώντας με τη ρίγανη που είναι το βασικό προϊόν, ενώ έκανε άνοιγμα και στον τομέα της μεταποίησης, καθώς δεν υπήρχαν το 2008 στην Ελλάδα, εποχή που άρχιζε τη δράση του μεταποιητικές μονάδες.

Με σκληρή δουλειά το επιχειρηματικό του πλάνο μεγάλωσε και αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, όπου ολοκληρώνεται η μεταποίηση, η οποία προέρχεται από παραγωγή 2.500 στρεμμάτων στον Ν. Μαγνησίας με ρίγανη. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς, καλλιεργώντας τα προϊόντα τους και διοχετεύοντάς τα σε 12 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ αυτών Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία, ΗΠΑ και Καναδά.

Σε ότι αφορά στην ενασχόλησή του με τα κοινά, ο κ. Αραμπατζής ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ενδιαφέρεται για τον τόπο του και να θέλει να συνεισφέρει σε αυτόν μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το 2002 ήταν πρώτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ακολούθησε το 2006, ενώ το  2011 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, ήταν πρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση και στη συνέχεια πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου. Μέσα σε αυτά τα χρόνια της δράσης του στην τοπική αυτοδιοίκηση είδε εκ των έσω τη λειτουργία ενός Δήμο, πως λαμβάνονται οι αποφάσεις, πως ξεκινούν οι μελέτες κι αυτή του η ενασχόληση αποτέλεσε μια σημαντική εμπειρία για τον ίδιο.

«Υποχρέωσή μου να αναδείξω τα προβλήματα των αγροτών»

Γιατί λοιπόν ένας νέος άνθρωπος, ένας επιστήμονας και επιχειρηματίας να τολμήσει να κάνει ένα μεγάλο βήμα στην πολιτική, τη στιγμή που η πλειοψηφία των νέων την απαξιώνουν.

«Ειδικά στην περιφέρεια, το κομμάτι του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης πρέπει να αναδειχθεί. Να αναδειχθούν οι άνθρωποι που αγωνίζονται καθημερινά για να βγάλουν το ψωμί τους, αλλά και το ψωμί των άλλων. Θεώρησα υποχρέωσή μου σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να είμαι υποψήφιος Βουλευτής και ειδικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εκφράζει τους αγώνες. Θέλω να αναδείξω τα προβλήματα των αγροτών και της μεταποίησης, που τα ξέρω πολύ καλά. Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Γνωρίζω καλά αυτούς τους τομείς. Η Μαγνησία χρειάζεται να έχει ανθρώπους από τον πρωτογενή τομέα στα ψηφοδέλτιά της», επεσήμανε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας πως μόνο σε μικρότερα κόμματα υπάρχουν υποψήφιοι Βουλευτές που προέρχονται από τον αγροτικό τομέα.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν διστάζει να τονίσει ότι τα τελευταία χρόνια, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης ήταν στην πλειοψηφία τους δικηγόροι και κανένας γεωπόνος, επισημαίνοντας ότι « χρειάζονται άνθρωποι που γνωρίζουν, όπως ο κ. Αραχωβίτης που ήταν ο τελευταίος Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ένας πολύ επιτυχημένος γεωπόνος και πολύ επιτυχημένος Υπουργός. Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν από τους καλύτερους Υπουργούς Γεωργίας, παρόλο που είχε μικρή θητεία, γιατί γνώριζε τα πράγματα πολύ καλά και είχε καίριες λύσεις».

Οι αγρότες αυτή τη στιγμή ξεκινούν την παραγωγή τους «μπαίνοντας μέσα»

Πολύ καλός γνώστης του αγροτικού τομέα, ο κ. Αραμπατζής μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στη Μαγνησία τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η αγροτική περιοχή στη Μαγνησία χωρίζεται σε δύο. Στη βόρεια περιοχή, με δενδρώδεις καλλιέργειες και στο κομμάτι του κάμπου σε Αλμυρό και Βελεστίνο. Τα τελευταία 2 χρόνια υπήρχε μία αύξηση των τιμών των προϊόντων που καλλιεργούνται στον κάμπο, δημητριακά, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα κτλ,  όμως διπλασιάστηκε το κόστος. Για παράδειγμα στα λιπάσματα ο τόνος κόστιζε 500 ευρώ και πλέον ανέρχεται στα 1100 ευρώ, ενώ διπλασιασμός υπάρχει και στο πετρέλαιο και την ενέργεια.

Μπορούμε να πούμε ότι τα προϊόντα της σοδιάς του 2022 είχαν πολύ καλές τιμές πώλησης, αλλά διπλασιάστηκε και το κόστος,  άρα ήρθαμε στο ίδιο. Φέτος όμως για τα προϊόντα που σπάρθηκαν, οι τιμές της αγοράς αυτή τη στιγμή ξαναγύρισαν στα δεδομένα του 2020, που σημαίνει ότι εάν ενδεικτικά το σιτάρι πωλούνταν πέρυσι 0,46-0,50 ευρώ το κιλό, φέτος η τιμή έναρξης θα είναι 0,30-0,32 ευρώ,  όμως το κόστος πετρελαίου, τα λιπάσματα είναι στις αυξημένες τιμές. Οπότε αυτή τη στιγμή οι αγρότες καλλιεργούν με την προσδοκία μήπως τυχόν αλλάξει κάτι και ξεκινάνε με μείον .

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες ήδη οι τιμές ήταν μειωμένες από πέρυσι. Τα αχλάδια στην περιοχή του Βελεστίνου που η τιμή πώλησης ήταν από 0,80 έως 1,10 πέρυσι, πωλήθηκαν 0,30 ευρώ, ενώ υπήρχαν περιβόλια που δεν μαζεύτηκαν καν», εξήγησε αναλυτικά ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας την εικόνα που εισπράττει από τον αγροτικό τομέα στη Μαγνησία.

Επεσήμανε πως αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και φέτος, ωστόσο ένα κομμάτι του κόστους των αγροτών καλύφθηκε με κάποιες de minimis αποζημιώσεις, κάποια προγράμματα της ΕΕ έτσι ώστε οι παραγωγοί να συμπληρώσουν τη χασούρα τους.

Υπέρ του αγρότη το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Δυστυχώς φέτος, σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή,  τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τον αγροτικό κόσμο γι’ αυτό και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ο ίδιος θα παρακολουθήσει σήμερα στην Αθήνα, προτεραιότητα είναι η μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο,  ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, ο κ. Αραμπατζής επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει στο πρόγραμμά του και την επιδότηση για αγορά λιπασμάτων. Πρόκειται, όπως είπε για δύο βασικά στοιχεία σε ότι αφορά τις άμεσες δράσεις για το κομμάτι του κόστους.

Προσανατολισμός στα συλλογικά σχήματα

Ακόμη, μία βασική κατεύθυνση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση των συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Και μπορεί η συνεργατικότητα να μην είναι στην νοοτροπία του Έλληνα, ωστόσο γι’ αυτό τον λόγο, ανέφερε ο κ. Αραμπατζής, έχουν έρθει οι νέοι, με πιο ανοιχτό μυαλό, για να καλύψουν αυτό το κενό και την έλλειψη παιδείας που υπάρχει.

«Εγώ ήδη το κάνω με συμβολαιακή γεωργία με τους παραγωγούς. Δηλαδή με 25 παραγωγούς, που εγώ αγοράζω την ρίγανή τους και την επεξεργάζομαι, έχουμε συμβόλαιο και αυτό έχει όφελος και στους ίδιους τους παραγωγούς για τη μείωση του φόρου τους κατά 50% από τα εισοδήματα του 2022 και μετά. Είναι ένας νόμος που βγήκε αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, ας ελπίσουμε ότι θα εφαρμοστεί και είναι και το πρώτο κομμάτι που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ενισχύσει τα συλλογικά σχήματα», ανέφερε ο ίδιος.

Συνεργασία όμως έχει και στο κομμάτι της μεταποίησης, καθώς όπως επεσήμανε, συνεργάζεται όλες τις μονάδες αρωματικών φυτών και στην Μαγνησία και στον νομό Λάρισας.

«Αυτός ο τρόπος ενίσχυσης των συλλογικών σχημάτων εάν εφαρμοστεί σωστά, θα δώσει πολύ μεγάλα κίνητρα , ώστε και οι παραγωγοί να αισθάνονται μία ασφάλεια σε ένα συμβόλαιο με μια επιχείρηση στο κομμάτι της πώλησης, αλλά και ένα συλλογικό και συνεργατικό σχήμα ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή μπορούμε να αγοράσουμε φθηνότερα εφόδια και από κάτω θα έχουμε μείωση ενώ θα μπορούμε να πουλήσουμε το προϊόν μας καλύτερα εάν μαζευτούμε όλοι μαζί», επεσήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως στόχος μέσα και από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση της περιφέρειας, η ενίσχυση των χωριών και του αγροτικού κόσμου.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.