Χρ. Στρατηγόπουλος για Αχ. Μπέο: «Καφενειακού τύπου ο σχολιασμός δικαστικών αποφάσεων»

Απαράδεκτη μία τέτοια προσέγγιση από έναν θεσμικό παράγοντα, είπε ο πρόεδρος του ΔΣΒ

Με τους δικαστές και τους εισαγγελείς τα έβαλε προ ημερών ο Αχ. Μπέος, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να δώσει όνομα εισαγγελέως του Βόλου δημοσίως κατηγορώντας της εμμέσως πλην σαφώς για προσπάθεια επηρεασμού των δημοτικών υπηρεσιών για δικό της συμφέρον με την ασφαλτόστρωση ενός δρόμου. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές του Αχ. Μπέου χωρίς ούτε μία στιγμή να αναφερθεί στο όνομά του αλλά και στην ιδιότητα του, κάνοντας όμως λόγο για καφενειακού τύπου σχολιασμό δικαστικών αποφάσεων από θεσμικούς παράγοντες.

 

Ο κ. Στρατηγόπουλος δε, ανακοίνωσε πως το εν λόγω ζήτημα θα απασχολήσει το συμβούλιο του Συλλόγου την  ερχόμενη Τρίτη γιατί όπως υπογράμμισε «πέρα από αυτή την προσωποποιημένη αναφορά ο συγκεκριμένος τοπικός παράγοντας έκανε και μία επίθεση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ατεκμηρίωτες αναφορές, επικαλούμενος ότι έχει το δικαίωμα όπως κάθε πολίτης να κρίνει.

Είναι τελείως απαράδεκτη αυτή η προσέγγιση απ’ όποιον κι αν προέρχεται , δεν προέρχεται μόνο από τον συγκεκριμένο, πριν από μία εβδομάδα την ίδια κακή εντύπωση μου προκάλεσαν δηλώσεις από άλλο πρόσωπο, με θεσμική ιδιότητα, πολύ πρόσφατα επίσης απόψεις χειριστών υποθέσεων σε σχέση με το τι κάνανε δικαστικές και εισαγγελικές αρχές».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγόπουλο ο σχολιασμός δικαστικών αποφάσεων προφανώς μπορεί και πρέπει να γίνεται, όμως η φύση των δικαστικών αποφάσεων δίνει ως μπούσουλα κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές γι’ αυτό τον σχολιασμό.

Θα  πρέπει, όπως είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου,  να γίνεται με βάση στοιχεία, νομικά επιχειρήματα και χωρίς υπαινικτικούς ισχυρισμούς ατεκμηρίωτους και προφανώς εξυβριστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των δικαστών που έχουν χειριστεί μία υπόθεση.

«Αυτό ξεφεύγει από κάθε έννοια σχολιασμού δικαστικής απόφασης, είναι μία καφενειακού τύπου και επιπέδου συζήτηση, η οποία είναι προβληματική απ’ όποιον κι αν προέρχεται ο σχολιασμός, πολύ περισσότερο εάν προέρχεται από ανθρώπους που έχουν θεσμικές ιδιότητες.

Εκεί διαπιστώνω ένα δεύτερο πρόβλημα.  Έλλειψη θεσμικής αντίληψης, ενσυναίσθησης. Όταν εκπροσωπούμε ένα θεσμό, όταν εκπροσωπούμε πολλές χιλιάδες ανθρώπων δεν μπορούμε να μιλάμε απολύτως ελεύθερα χωρίς τη θεσμική εγκράτεια και χωρίς τη σοβαρότητα που συνεπάγεται ο σχολιασμός διαδικασιών όπως είναι η έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.

Νομίζω ότι έχει χαθεί το μέτρο στη συγκεκριμένη περίπτωση και προφανώς θα υπάρχει συνέχεια και εκ μέρους των προσώπων τα οποία στοχοποιήθηκαν αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν εκδικητικά αντανακλαστικά», υπογράμμισε η κ. Στρατηγόπουλος, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη ούτε εκφοβίζεται, αλλά προφανώς δεν πρέπει να έχει και αντανακλαστικά να δείχνουν ότι επειδή υπήρξαν αυτές οι δηλώσεις, πρέπει να ανταποδώσει.

«Όλοι όσοι εμπλέκονται στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αλλά και αυτοί που κρίνουν τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης πρέπει να είναι εγκρατείς και να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές με τις οποίες προσεγγίζουν τα συγκεκριμένα θέματα, αλλιώς πάμε σε άλλου είδους διαδικασίες, σε διαδικασίες καφενειακού επιπέδου. Δεν είναι όμως διαδικασίες καφενειακού επιπέδου , ούτε σχολιασμοί ποδοσφαιρικών αγώνων οι δικαστικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν πιστεύει ότι μόνο με τις ανακοινώσεις μπορεί να υπάρχει περιορισμός του φαινομένου, που έχει πολύ ισχυρά προσωπικά χαρακτηριστικά, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που συστηματικά εκφέρουν τέτοιες κρίσεις και χαρακτηρισμούς, αλλά θεωρεί ότι ασκώντας τον θεσμικό του ρόλο μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.