Δ. Γκίκας: «Σε Βόλο και Σκόπελο το Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών»

Φέτος θα επισκεφθούν τη Θεσσαλία για υποστήριξη, περισσότεροι ομογενείς από τα τελευταία χρόνια

Σε Βόλο και Σκόπελο θα διεξαχθεί φέτος τον Αύγουστο το Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρεκόρ επισκέψεων ομογενών σε όλη τη Θεσσαλία, τόσο με αφορμή το Συνέδριο, όσο και για καλοκαιρινές διακοπές.
Στην περιοχή, για να συντονίσει τα διαδικαστικά βρέθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το συνέδριο, τη θεματολογία του αλλά και για την πεποίθησή του ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει πόλο έλξης απόδημων Θεσσαλών.
Όπως εξήγησε ο κ. Γκίκας κάθε χρόνο η Συνομοσπονδία διοργανώνει ένα Συνέδριο σε κάθε θεσσαλικό νομό και φέτος ήρθε ξανά η σειρά της Μαγνησίας. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 10 Αυγούστου σε Βόλο και Σκόπελο και για πρώτη φορά θα είναι τετραήμερο με στόχο την έλευση περισσότερων απόδημων στην περιοχή.

«Ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη»

«Φέτος για πρώτη φορά στο Συνέδριο- Αντάμωμα προσπαθούμε να ανοιχτούμε πιο πολύ καθώς θα είναι τετραήμερο αντί για 1-2 ημέρες. Ανοιγόμαστε, δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο και ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη», σημείωσε ο ίδιος.
Το κεντρικό θέμα που να τεθεί στο συνέδριο είναι οι φυσικές καταστροφές που πλήττουν τη Θεσσαλία και ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος των αποδήμων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φυσικών καταστροφών.
Ο κ. Γκίκας επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα, καθώς πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη Θεσσαλία και στο Συνέδριο θα διερευνηθούν και περαιτέρω τρόποι βοήθειας και στήριξης της περιοχής.

Το πρόγραμμα Help for Thessaly

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Help for Thessaly, όπου μέλη της Συνομοσπονδίας βρέθηκαν σε πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας και στήριξαν ουσιαστικά και έμπρακτα πλημμυροπαθείς.
«Με το πρόγραμμα Help for Thessalyσυγκεντρώσαμε 15.000 ευρώ και βοηθήσαμε τους πρώτους μήνες όλες τους νομούς της Θεσσαλίας, επενδύοντάς τα σε είδη πρώτης ανάγκης και σε συνεργασία με διάφορους φορείς έγινε η διανομή στα άτομα που είχαν ανάγκη», τόνισε.
Σε ότι αφορά δε την έλευση απόδημων αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλία ο κ. Γκίκας δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, σημειώνοντας ότι ήδη το ενδιαφέρον των αποδήμων είναι πολύ μεγάλο για να συμμετάσχουν στο Συνέδριο αλλά και για να επισκεφθούν τη Θεσσαλία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές εν γένει.
«Είμαι σίγουρος ότι φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε περισσότερες επισκέψεις ομογενών από τα προηγούμενα καλοκαίρια. Δεν έχουμε άλλο πανδημία και οι απόδημοι, ιδίως αυτοί που είναι πολύ μακριά από την Αμερική και την Αυστραλία, σίγουρα φέτος θα επιλέξουν να έρθουν στη Θεσσαλία», σχολίασε.

Πολύ καλό βήμα η επιστολική ψήφος

Αφήνοντας στην άκρη για λίγο το Συνέδριο, ο κ. Γκίκας μίλησε και για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, που νομοθετήθηκε για πρώτη φορά και θα ισχύει από φέτος.
Σημείωσε ότι η Παγκόσμια Συνομοσπονδία και όλες οι κοινότητες της Γερμανίας έχουν προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη ενημέρωση στους απόδημους για το νέο δικαίωμα να ψηφίσουν από το σπίτι τους. «Δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στο μακρινό προξενείο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά μπορούν να κάνουν μία εγγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και να ψηφίσουν μέσω ηλεκτρονικής ψήφου όπου και να μένουν στον κόσμο. Αυτό είναι ένα νέο βήμα. Περίπου 200.000 απόδημοι έχουν εγγραφεί σε αυτή την πλατφόρμα και είναι ένα επόμενο καλό βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.