Δ. Λάλος: «Όταν έρχομαι στον Βόλο, αισθάνομαι σαν να έρχομαι στην πατρίδα μου»

Ο αγαπημένος ηθοποιός με αφορμή τις Βάκχες, αλλά και τον "Σασμό", μίλησε στο «Ράδιο Ένα»

Το ευρύ κοινό τον γνώρισε και τον αγάπησε μέσα από την καθημερινή σειρά «Σασμός». Ο Δημήτρης Λάλος αυτό το καλοκαίρι «ντύνεται» Διόνυσος και περιοδεύει με τις Βάκχες του Ευριπίδη, σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά σταθμός του ήταν και ο Βόλος και δεν θα μπορούσε αλλιώς, καθώς ο Δημήτρης Λάλος γεννήθηκε εδώ, αν και το ταξίδι της ζωής του ήταν μεγάλο και με πολλές στάσεις να ακολουθούν.
Ο Βόλος όμως είναι πάντα η πατρίδα του. Ο αγαπημένος ηθοποιός, με αφορμή την παράσταση, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τις Βάκχες, τα μηνύματα της παράστασης αλλά και για τη βαθύτερη σύνδεση της τραγωδίας και του αρχαίου θεάτρου με το σήμερα.
«Γεννήθηκα στον Βόλο, η καταγωγή μου είναι από τη Λάρισα. Έζησα στον Βόλο κάποια χρόνια, αλλά το ταξίδι μου είναι τεράστιο από τη παιδική μου ηλικία, πήγα Γερμανία, έζησα στη Λάρισα, κατέβηκα Αθήνα. Έζησα έναν ταξιδιωτικό βίο, όμως όταν έρχομαι στον Βόλο αισθάνομαι σαν να έρχομαι στην πατρίδα μου», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λάλος.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην παράσταση Βάκχες του Ευριπίδη, με την οποία περιοδεύει σε όλη τη Ελλάδα, σημείωσε ότι πρόκειται για μία δυνατή παράσταση, που ενώνει την πιο σύγχρονη παράδοση, τη μουσική με τα νταούλια, τις λύρες, τους κουδουνάδες με την παλιά παράδοση, αυτή της αρχαίας Ελλάδας. Μάλιστα, χαρακτήρισε το έργο όχι επίκαιρο, αλλά διαχρονικό, καθώς οι αναγωγές του θεατή ταιριάζουν στο σήμερα, το χθες αλλά και το αύριο.

Η έλευση του καινούργιου
βρίσκει αντίσταση από το παλιό

Ο Δημήτρης Λάλος μιλώντας για την παράσταση, τον ρόλο του Διονύσου που ερμηνεύει αλλά και το νόημα του έργου, έκανε λόγο για μία αναμέτρηση του παλιού με το καινούργιο, όπου καινούργιο ο Διόνυσος και παλιό ο Πενθέας.
«Αυτό μπορούμε να το σκεφτούμε όχι μόνο πρακτικά, αλλά και φιλοσοφικά τι σημαίνει να έρχεται μία νέα ιδέα, μια νέα κατάσταση και στην αρχή ένα κομμάτι μέσα σου να μην το αποδέχεται, αλλά όσο αντιστέκεσαι σε αυτή την ιδέα, σε αυτή τη νέα τροπή των πραγμάτων σιγά- σιγά πρέπει να καταλάβεις και δεν πρέπει να αντισταθείς στην ύπαρξη. Όμως ο Πενθέας αντιστέκεται σθεναρά κι έρχεται η συντριβή του», εξήγησε ο ίδιος.

«Νιώθω σαν να μας έσπειρε ο Ευριπίδης και τώρα
φυτρώσαμε για να συνεχίσουμε την ιστορία του»

Με σημαντικά λόγια αναφέρθηκε όμως ο Δημήτρης Λάλος και στο έργο του Ευριπίδη και μοιράστηκε τον συλλογισμό του, για τη σπουδαιότητά του που φτάνει ως το σήμερα.
«Φαντάζομαι τον ίδιο τον Ευριπίδη, γράφοντας αυτό το σπουδαίο έργο, δεν θα φανταζόταν κι ο ίδιος ότι μετά από 2500 χρόνια δύο άνθρωποι θα συζητούν για το έργο του και ακόμη θα παίζεται ο λόγος του. Κι αυτό με συγκινεί γιατί νιώθω σαν να μας έσπειρε τότε ο Ευριπίδης και φυτρώσαμε τώρα για να συνεχίσουμε την ιστορία του, να κρατήσουμε ζωντανό αυτό τον μύθο, αυτούς τους μύθους, που στην πραγματικότητα έχουν σφυρηλατήσει την ανθρωπότητα και είμαστε αυτό που είμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

«Μια παράσταση αρχαίου δράματος
είναι μια οικογενειακή υπόθεση»

Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Λάλος κάλεσε τον κόσμο να τολμήσει και να δει την παράσταση, επισημαίνοντας ότι «μια παράσταση αρχαίου δράματος σε ανοιχτό χώρο το καλοκαίρι είναι μία οικογενειακή υπόθεση. Να πάρουν τα παιδιά τους και να έρθουν γιατί αυτή την εμπειρία θα τη θυμούνται τα παιδιά τους για όλη τους τη ζωή, γιατί το θέατρο είναι θείο, έχει μέσα του μία υπόσταση που ποτέ δεν μπορεί να κάνει κακό. Είναι ψυχαγωγία, αγωγή ψυχής με όλη την έννοια, σε όλο της το μεγαλείο, ο τραγικός λόγος, οι ηθοποιοί, η μουσική, ο προβληματισμός, η αντιπαλότητα των δύο χαρακτήρων, όταν τα δει ένας άνθρωπος του αρέσει δεν του αρέσει, σίγουρα θα θυμάται».
Φυσικά δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον Σασμό, ο οποίος συνεχίζει και για τρίτη χρονιά και ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε ότι ιδίως σε πιο απομακρυσμένα μέρη, που δεν υπάρχουν διέξοδοι διασκέδασης, ούτε και οι πιο απλές, οι τηλεθεατές τον ευχαριστούν για την συντροφιά που τους κρατάει η σειρά.
«Είναι μια παρηγοριά για πολλούς ανθρώπους και φωτίζει και τη δική μου αντίληψη ότι το επάγγελμα αυτό δεν είναι μόνο επάγγελμα, αλλά και λειτούργημα», σχολίασε καταλήγοντας.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.