Διαψεύδει ο καθηγητής του Π. Θ. Γ.Σαχαρίδης την Επιτροπή Πολιτών για την ατμοσφαιρική ρύπανση

"Μόνο μέσα από μια επιστημονική μελέτη μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος της αέριας ρύπανσης στον Βόλο"

Το γεγονός ότι οι τιμές που παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή Πολιτών Βόλου, ως αξιόπιστα δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, καθιστώντας τον, έστω για λίγες ώρες, “πρωταθλητή” στην Ευρώπη, δεν συμβαδίζουν με τα στοιχεία που καταγράφει το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Green Your Move, αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής και υπεύθυνος του προγράμματος Γιώργος Σαχαρίδης. Ο κ. Σαχαρίδης αντιπαραβάλει τις τιμές που κατέγραψαν οι μετρητές του προγράμματος και σε καμία περίπτωση δεν στη διάρκεια των ημερών που αναφέρεται η επιτροπή Πολιτών, δεν καταγράφηκαν τιμές πάνω από 22mg/m3 για τα μικροσωματίδια PM2,5. Κλείνοντας ο κ. Σαχαρίδης που παρακολουθεί και καταγράφει εδώ και πάνω από ένα χρόνο το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, σε συνεργασία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Νοσοκομείου Βόλου, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με την αέρια ρύπανση στην πόλη, αλλά το μέγεθός της μπορεί να προσδιοριστεί μόνο μέσα από μια επιστημονική μελέτη.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Σαχαρίδης, προς ενημέρωση των πολιτών του Βόλου, “μετά από μια σειρά τηλεφωνημάτων και email που ρωτάνε την άποψή της ερευνητική μας ομάδας για δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τα επίπεδα PM2.5 έφτασαν σε συγκεκριμένο σημείο της πόλης, τα 250 και 500mg/m3 σε συγκεκριμένες στιγμές για το διάστημα 23-26/03/2020 θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι:
1) Οι μετρήσεις αυτές δεν προκύπτουν από το δίκτυο μετρητών GreenYourAir το οποίο έχουμε αναπτύξει και υλοποιήσει εδώ και ένα και πλέον χρόνο,
2) Σε καμία από τις μέρες που αναφέρονται στο δίκτυο μετρητών GreenYourAir δεν είδαμε μέσες 24ωρες τιμές πάνω από 22mg/m3,
3) Σε 16% των ωριαίων τιμών υπήρξαν τιμές πάνω από τα 25mg/m3 που δεν ξεπέρασαν κατά μέσω ορό τα 35.5mg/m3.
4) οι μετρήσεις τις περιφέρειας από τον ένα σταθμό που έχει και μετράει PM2.5 για το ίδιο διάστημα είναι κατά μέσω όρο περίπου 13mg/m3 ενώ οι μετρήσεις του δικού μας δικτύου από τον κοντινότερο μετρητή μας σε σχέση με αυτών της περιφέρειας είναι 17mg/m3.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι σαφώς και υπάρχει πρόβλημα αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου αλλά το μέγεθός του μπορεί να προσδιοριστεί μόνο μέσα από μια επιστημονική μελέτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.