Δημ. Τσουκνιδής: «Αυξήθηκαν οι κρίσεις πανικού και οι φοβίες»

«Υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα»

Δέκα ηρωίδες, δέκα καθημερινές γυναίκες, δέκα προβλήματα που όλες οι γυναίκες μπορεί να περνούν, αλλά και συμβουλές για την εξεύρεση λύσης αποτελούν το θέμα του βιβλίου “Είσαι γυναίκα: Αξίζεις” που συνέγραψαν η δημοσιογράφος Νανά Παλαιτσάκη και ο Βολιώτης φιλόσοφος και υπνοθεραπευτής Δημήτρης Τσουκνιδής. Ο συγγραφέας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ για το βιβλίο με τις κατευθυντήριες οδούς για τις γυναίκες, αλλά και για το κύμα των φοβιών και κρίσεων πανικού που έχουν κατακλύσει την κοινωνία την περίοδο του κορωνοϊού.

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Ο κ. Τσουκνιδής αναφερόμενος στο βιβλίο “Είσαι γυναίκα: Αξίζεις” (εκδόσεις Αρμός), εξήγησε πως η δομή του βιβλίου είναι απλή.  Η Νανά Παλαιτσάκη γράφει ιστορίες πραγματικές, αληθινές, με αλλαγμένα ονόματα και επαγγέλματα των ηρωίδων και στο τέλος κάθε ιστορίας, έρχεται ο ίδιος και παραθέτει απλές, χρηστικές και πρακτικές, καθημερινές συμβουλές που κάθε γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει για να λύσει το κουβάρι του προβλήματος που την απασχολεί.

 

«Υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα»

 

“Στην πραγματικότητα υπάρχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα, αν και στην Ελλάδα κάνουμε το αντίθετο, για όλες τις λύσεις ψάχνουμε ένα πρόβλημα. Στο βιβλίο προσπαθούμε να κάνουμε το προφανές, αυτό που ισχύει,  γιατί είναι μια αλήθεια ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην έχει λύση. Το θέμα είναι  αν μπορούμε να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστούμε σωστά την οποιαδήποτε κρίση”, σχολίασε ο κ. Τσουκνιδής.

Επεσήμανε πως κάθε μία από τις δέκα ηρωίδες του βιβλίου αντιμετωπίζει ένα θέμα, από αυτά που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες, είτε είναι σύζυγοι, κόρες, αδελφές και βρίσκονται στο περιβάλλον όλων.

Μία γυναίκα βρίσκεται σε έναν τοξικό γάμο και κακοποιείται, μία άλλη ηρωίδα έχει συνάψει την πρώτη της σχέση και δεν ξέρει πως πρέπει να κινηθεί σωστά, μία άλλη δυστυχώς βιώνει την κατάθλιψη και δεν ξέρει πως να βγει από αυτό, άλλη ηρωίδα βιώνει κρίσεις πανικού και φοβίες και θέλει να βρει τρόπους να λύσει το κουβάρι της.

 

Αλλαγή των συνηθειών το κλειδί

για τη λύση των προβλημάτων

 

Ο κ. Τσουκνιδής σημείωσε πως όλα τα παραπάνω προβλήματα που βιώνουν οι ηρωίδες είναι καθημερινά προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αλλά και όλοι οι άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο,  εάν δεν βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία δεν θα βρεθούν και λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

“Εκτός από τη διαχείριση των συναισθημάτων υπάρχουν και συνήθειες, συμπεριφορές. Το θέμα είναι ποιες από αυτές τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας είναι επωφελείς και ποιες είναι δυσάρεστες, που μας κάνουν να νιώθουμε και να ενεργούμε άσχημα.

Στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα θέμα που δεν το σκέφτεται κανένας, γιατί οι συνήθειες “φυτεύονται” μέσα μας από πάρα μικρή ηλικία και τις ακολουθούμε χωρίς να τις τεστάρουμε και να τις κριτικάρουμε.

Όταν το λέμε για μια καλή συνήθεια, αυτό είναι υγιές, όταν το λέμε για μια κακή συνήθεια αυτό συνεχίζει να διαβρώνει κάθε επίπεδο της ζωής μας.  Δεν είναι μόνο η διαχείριση των συναισθημάτων για την επίλυση των προβλημάτων,  είναι κι άλλες συμπεριφορικές ενέργειες, που εάν τις αλλάξουμε , αλλάζουν και βελτιώνουν την καθημερινότητα”, ανέλυσε ο ίδιος, ενώ σχολίασε πως οι γυναίκες βρίσκονται στο επίκεντρο του βιβλίου καθώς οι συγγραφείς δεν είχαν τόσο κοντινή επαφή με τους άνδρες. Παρόλα αυτά το εν λόγω βιβλίο μπορεί να  διαβαστεί εύκολα από έναν άνδρα για να δει πως μπορεί να βοηθήσει για να καλυτερεύσει τη ζωή της γυναίκας του, της κόρης του, της αδελφής του.

 

Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες, αλλά

είναι εκείνες που ζητούν συμβολή και οδηγίες

 

Τα προβλήματα όμως της ζωής επηρεάζουν τις γυναίκες επειδή είναι περισσότερο ευάλωτες; Σύμφωνα με τον κ. Τσουκνιδή οι γυναίκες είναι μεν περισσότερο ευάλωτες, όμως είναι κι αυτές

που θα ζητήσουν περισσότερο τη συμβουλή, οδηγίες, και  καθοδήγηση σε σχέση με τους άνδρες. “Όταν ένας άνδρας χτυπήσει την πόρτα μου έχει φτάσει πραγματικά σε πολύ άσχημη κατάσταση για να τολμήσει να κάνει αυτό το βήμα. Ενώ η γυναίκα το αντιλαμβάνεται λίγο πιο νωρίς. Οι γυναίκες είναι ευάλωτες, έχουν όμως το θάρρος πιο εύκολα από άνδρες να ζητήσουν βοήθεια κι αυτό σώζει την ζωή τους. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι υπάρχει ακόμη μια πατριαρχική δομή στην κοινωνία μας και οι άνδρες που δεν έχουν καλλιεργήσει τον εαυτό τους θέλουν και τη γυναίκα σε δεύτερη μοίρα”, υπογράμμισε ο ίδιος.

 

Στην εποχή του κορωνοϊού αυξήθηκαν

οι κρίσεις πανικού και οι φοβίες

 

Εκτός από την υπόθεση του βιβλίου, ο κ. Τσουκνιδής, που είναι υπνοθεραπευτής και θεωρητικός της επικοινωνίας με σπουδές στις Συμπεριφoρικές επιστήμες αναφέρθηκε και στα προβλήματα ψυχικής υγείας των ανθρώπων το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδίως την εποχή του κορωνοϊού. Τόνισε πως έχουν επιταθεί και τα περιστατικά κρίσεων πανικού αλλά και οι φοβίες των ανθρώπων, σημειώνοντας πως ο κορωνοϊός πέρα από το σωματικό επίπεδο που έχει πλήξει τους ανθρώπους,  έχει πλήξει και σε επίπεδο ψυχικής υγείας και ένα από τα ισχυρότερα σημάδια που ο οργανισμός μας παράγει είναι κρίσεις πανικού και φοβίες.

“Είναι κάποιες περιπτώσεις που είναι ιάσιμες και το θετικό είναι πως οι κρίσεις πανικού με την κατάλληλη προσέγγιση είναι απολύτως ιάσιμες όπως και οι φοβίες, που χρειάζεται μια μεγαλύτερη διερεύνηση, γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ του φόβου και τις φοβίας. Αλλά με τις τεχνικές της υπνοθεραπείας και του νευρογλωσικού προγραμματισμού που εγώ χρησιμοποιώ είναι απολύτως ιάσιμες οι φοβίες, εκτός εάν είναι μια φοβία που κρύβει κάτι δευτερογενές από κάτω και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση”, σημείωσε ο κ. Τσουκνιδής δίνοντας τη λύση ακόμη και στα προβλήματα που σε πολλούς αισθάνονται ότι είναι άλυτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.