Δωροθέα Κολυνδρίνη: Αποκλειστικά υπεύθυνη για το νερό της Αγριάς είναι η ΔΕΥΑΜΒ

Αυτή αποφασίζει για τη διαχείριση και χρήση του νερού βάσει του νόμου

Τη…μπάλα στην ΔΕΥΑΜΒ πετάει η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη αναφορικά με το νερό της Αγριάς και όχι μόνο, καθώς όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ” Η διαχείριση και χρήση του νερού βάσει του νόμου είναι θέμα των εκάστοτε ΔΕΥΑ”, ενώ σημείωσε πως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχει εποπτικό και επικουρικό ρόλο και θα μπορούσε να μην έχει κάνει καμία δειγματοληψία.

 

Την ώρα που το θέμα της ποιότητας του νερού της Αγριάς βρίσκεται στο προσκήνιο, μετά και την προκαταρκτική που έχει διατάξει η Εισαγγελία Βόλου, η κ. Κολυνδρίνη μίλησε λεπτομερώς για τον ρόλο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας αλλά και για εκείνον της ΔΕΥΑΜΒ, δείχνοντας την τελευταία ως αποκλειστικά υπεύθυνη για το νερό και για τις αποφάσεις διακοπής ή απαγόρευσης υδροδότησης.

“Η διαχείριση και χρήση του νερού βάσει του νόμου είναι θέμα των εκάστοτε ΔΕΥΑ. Ευθύνες για τη διαχείριση και τη χρήση του νερού πανελλαδικά βάσει της νομοθεσίας, στην οποία υπόκειται η λειτουργία αυτού του κράτους είναι οι φορείς που διαχειρίζονται τα νερά και τους βιολογικούς- αποχέτευση είναι οι ΔΕΥΑ κι όταν δεν υπάρχουν ΔΕΥΑ σε μικρούς Δήμους, υποκαθιστούν αυτή την αρμοδιότητα οι Δήμοι. Άρα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θα μπορούσε να μην έχει κάνει καμία απολύτως δειγματοληψία. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δεν επιβάλλεται από τον νόμο τίποτα άλλο σ’ αυτήν,  παρά να έχει εποπτικό ρόλο, επικουρικό και ελεγκτικό.  Θα μπορούσε να μην έχει γίνει καμία δειγματοληψία, χωρίς να φέρει ευθύνη.

Οι ΔΕΥΑ έχουν δικό τους εργαστήριο διαχείρισης των δειγμάτων, ξέρουν τα αποτελέσματα, κάθε μήνα στέλνουν σε μας τα αποτελέσματα και όπου κρίνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας πηγαίνει και κάνει τις σχετικές δειγματοληψίες για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα αποτελέσματα. Δεν επιβάλει τη χρήση του νερού και την απαγόρευση η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, αλλά όταν διαπιστωθούν υπερβάσεις είτε από τις ΔΕΥΑ και κοινοποιηθούν στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, είτε από τις δειγματοληψίες των ΔΕΥΑ τότε η Διεύθυνση στέλνει ένα έγγραφο στον εκάστοτε φορέα όπου του λέει τι ακριβώς λέει ο νόμος και του συνιστά να τον εφαρμόσει. Επί της ουσίας όταν έχουμε υπερβάσεις πρέπει η ΔΕΥΑ να προβεί σε διακοπή χρήσης του νερού. Εκείνη ανακοινώνει, εκείνη προβαίνει σ’ αυτή την ενέργεια, ουδέποτε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας μπορεί να απαγορεύσει ή όχι”, υποστήριξε η κ. Κολυνδρίνη.

Η Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως οι ΔΕΥΑ έχουν δικά τους εργαστήρια και ξέρουν αμέσως τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, ενώ η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, που ανήκει στην Περιφέρεια έχει συνεργασία με πιστοποιημένο εργαστήριο, βάσει διαγωνισμού, και δίνει τα αποτελέσματα ανάλογα με το φόρτο εργασίας.

“Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Η ΔΕΥΑ μπορεί να διακόψει τη χρήση του νερού εφόσον έχει τα αποτελέσματα από την πρώτη ημέρα”, τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχει κάνει άπειρες δειγματοληψίες για το συγκεκριμένο θέμα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, εάν δεν είναι προβεί σε αυτές τις δειγματοληψίες, δεν θα είναι καμία ποινική και καμία διοικητική ευθύνη.

Αναφορικά με το νερό που πλέον υδροδοτεί την Αγριά και προέρχεται από γεώτρηση στα Πλατανίδια, η Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως για να ελεγχθεί το νερό πρέπει πρώτα η ΔΕΥΑΜΒ να ενημερώσει με έγγραφο τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ότι η τάδε γεώτρηση χρησιμοποιείται προκειμένου να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας του Δήμου Βόλου και πέφτει το νερό στην τάδε δεξαμενή. “Τότε θα ελεγχθεί εάν είναι αδειοδοτημένη γεώτρηση και είναι κατάλληλο το νερό. Τώρα δεν υπάρχει κάτι σχετικό.  Δεν μας έχει στείλει τέτοιο έγγραφο η ΔΕΥΑΜΒ”, είπε η κ. Κολυνδρίνη.

Παρόλα αυτά σημείωσε πως η ΔΕΥΑΜΒ θα έχει εικόνα του νερού, εφόσον έχει εργαστήριο και κάνει μετρήσεις και ελέγχους ως προς το μικροβιολογικό φορτίο κτλ.

“Όταν θα ενημερωθούμε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χρήσης της γεώτρησης,  θα πάρουμε κι εμείς νερό, όπου θα ελεγχθούν τα μικροβιολογικά φορτία, βαρέα μέταλλα κι αν η συγκεκριμένη γεώτρηση είναι αδειοδοτημένη”, κατέληξε η κ. Κολυνδρίνη.

Σε εξέλιξη έργα σε όλη τη Μαγνησία- Έως τον Οκτώβριο παραδίδεται η γέφυρα στο Αϊδίνι

Στο μεταξύ, η κ. Κολυνδρίνη μίλησε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χερσαία και νησιωτική Μαγνησία, επισημαίνοντας πως η γέφυρα στο Αϊδίνι, η οποία κόπηκε κυριολεκτικά από το μένος του Ιανού, θα παραδοθεί έως τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, γίνονται πολλά έργα στα νησιά των Σποράδων. Στη Σκόπελο προχωρούν έργα 2.5εκ. ευρώ που αφορούν στην οδική ασφάλεια, καθώς θα συντηρηθεί όλο το επαρχιακό δίκτυο από τη Γλώσσα έως τη χώρα της Σκοπέλου. Ίδια έργα θα γίνουν στη Σκιάθο κόστους 1,5εκ. ευρώ ενώ άλλα 700.000 αφορούν σε έργα συντήρησης επαρχιακού δικτύου στη Σκιάθο.

Ακόμη, έχουν εξασφαλιστεί 300.000 ευρώ για κατασκευή πεζοδρομίων στη χώρα της Σκοπέλου, στο Έλιος και στη Γλώσσα και άλλα 300.000 ευρώ αφορούν σε έργα κατασκευής πεζοδρομίων στη Σκιάθο. Στη Σκόπελο ολοκληρώνεται η χερσαία ζώνη λιμένος 1εκ. ευρώ, ενώ ολοκληρώνεται ένα οδικό δίκτυο ΒΑ της Γλώσσας  ύψους 1,2 εκ. ευρώ με επέκταση του δικτύου ύδρευσης και δημιουργία ενός καινούργιου δρόμου που συνδέει τη Γλώσσα με δύο παραλίες, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε προσβαση. Ολοκληρώνεται το Κλειστό Γυμναστήριο της Αλοννήσου, οριοθετούνται και διευθετούνται τα μεγάλα ρέματα της Σκιάθου, έργο 2.5 εκ. ευρώ, προχωρά η επέκταση του δικτύου βιολογικού από Κουκουναριές μέχρι Τρούλο και με Δήμο Σκοπέλου η Περιφέρεια έχει προβεί σε προγραμματικές συμβάσεις για υδρευτικά και αρδευτικά έργα στο Έλιος, ενώ υπάρχει  και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην Αλόννησο.

 

Τα μεγάλα έργα που αφορούν το οδικό δίκτυο του Πηλίου συνεχίζονται με την κ. Κολυνδρίνη να σημειώνει πως τοποθετούνται μεγάλα τοιχία αντιστήριξης κι αφού ολοκληρωθούν και μπουν πρώτα οι πάσσαλοι θα ακολουθήσουν και οι οδοστρωσίες, ενώ υπάρχουν 3κ. ευρώ και για τους κάθετους δρόμους του Ανατολικού Πηλίου, δηλαδή προς Χορευτό, Αη Γιάννη κτλ.

Έργα προχωρούν και στον Αλμυρό με τους κυκλικούς κόμβους σε Αλμυρό και Ευξεινούπολη, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο ολοκληρώνεται η μελέτη οριοθέτησης διευθέτησης του Ξηριά σε μήκος 2 χλμ στην πόλη του Αλμυρού. Ξεκινούν ασφαλτικές εργασίες από την Ευξεινούπολη έως Ανάβρα στα σημεία που είχε πλήξει ο Ιανός, έχουν  εξασφαλιστεί 2 εκ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων, ενώ προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση του πεζόδρομου στο Βελεστίνο ύψους 1εκ. ευρώ, δημοπρατείται ο δρόμος Βένετο-Κουλούρι και η Περιφέρεια έχει 2εκ  ευρώ για το Δήμο Ν. Πηλίου, ενώ  θα δημοπρατήσει και την  κατασκευή πεζοδρομίων στην Αργαλαστή.

Επιπλέον εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του λιμανιού του Αλιευτικού Καταφυγίου του Πλατανιά 7 εκ. ευρώ και επικαιροποιείται η μελέτη παράκαμψης Μετοχίου . Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η ημερομηνία εγκαινίων για το Υποβρύχιο Μουσείο Σούρπης, καθώς αρμόδιο γι’ αυτό είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο ανέφερε πως εάν η πανδημία δεν αλλάξει τα δεδομένα, αυτά θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.