Δωροθέα Κολυνδρίνη: «Εμφανίστηκαν σε μισή ώρα τέσσερα πολύ μεγάλα μέτωπα φωτιάς»

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμούς

Από τις πιο τραγικές στιγμές που έχει βιώσει στη ζωή της ήταν η χθεσινή, όπως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, με τη Μαγνησία και τις περιοχές γύρω από τον Βόλο να φλέγονται και τις πύρινες φλόγες να παίρνουν στο διάβα τους περιουσίες. Η ίδια σημείωσε ότι μέσα σε μισή ώρα, ξέσπασαν τέσσερα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς, ενώ επεσήμανε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμούς, το θέμα όμως το ερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

«Ήταν από τις πιο τραγικές στιγμές που έχω βιώσει στη ζωή μου και στην πολιτική και την προσωπική. Από χθες το απόγευμα που εμφανίστηκαν μέσα σε χρονική διάρκεια μισής περίπου ώρας τέσσερα πολύ μεγάλα μέτωπα, με φοβερή ένταση υπό καιρικές συνθήκες που ευνοούσαν την επέκταση της φωτιάς.

Για κάποιον που ξέρει την περιοχή, από την περιοχή του Αερινού έφτασε στο Σέσκλο, απείλησε το Διμήνι, έφτασε στη ΒΙΠΕ, πέρασε από την Εθνική, έφτασε στους πρόποδες του Πηλίου, εκκενώθηκαν Μελισσιάτικα , το Φυτόκο ήταν έτοιμο να εκκενωθεί, γιατί ο αέρας είχε φορά προς αυτές τις περιοχές και άλλαζε συνεχώς η φορά του με αποτέλεσμα συνεχώς να αλλάζει η φορά της πυρκαγιάς. Κάποια στιγμή στο Σέσκλο βρισκόμασταν ασφαλείς και σε πέντε λεπτά είχαμε μέτωπο και μπροστά μας και πίσω μας», είπε η Αντιπεριφερειάρχης.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας,  που ο αέρας έγινε βορινός μεταφέρθηκε η φορά στις περιοχές Χρυσή Ακτή, Βελανιδιά και στάλθηκε μήνυμα για εκκένωσή τους.

« Ευτυχώς έχουμε εναέρια που επιχειρούν από τις 6 το πρωί και φαίνεται ότι είναι καλύτερη η κατάσταση, έχει περιοριστεί η ένταση της φλόγας, της επέκτασης της φωτιάς και εάν συνεχίσουμε έτσι με τα καιρικά δεδομένα και τις δυνάμεις να επιχειρούν πιστεύω και θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο», σχολίασε.

Αυτή τη στιγμή εκτός από το μέτωπο, τις φωτιές, τις εστίες πρέπει να αντιμετωπιστούν και όλα αυτά που άφησε πίσω της η φωτιά.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους με ζώα και πρέπει να τα ποτίσουν και δε υπάρχει νερό στις περιοχές, οπότε στέλνουμε βυτία να μπορέσουν ειδικά τα βοοειδή να επιβιώσουν, πρέπει να δούμε το θέμα των ζωοτροφών γιατί δεν μπορούν να βγουν έξω τα ζώα, διότι καίγεται η περιοχή και γιατί έχουν καταστραφεί οι ζωοτροφές των περισσοτέρων κτηνοτρόφων, άρα πρέπει να δούμε κι αυτό το θέμα και να το αντιμετωπίσουμε άμεσα», συμπλήρωσε η κ. Κολυνδρίνη.

Σε ότι αφορά σε την αιτία της έναρξης των πυρκαγιών η ίδια υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλές ενδείξεις για εμπρησμούς, σημείωσε όμως ότι το θέμα έχει αναλάβει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

«Όταν ξέρουμε ότι έχουμε 5αρι και είμαστε σε κατάσταση συναγερμού  και φυσάει άνεμος 7 μποφόρ λίβας και εμφανίζονται πυρκαγιές ως δια μαγείας σε διαφορετικά μέρη με φοβερή ένταση ο καθένας σκέφτεται το αυτονόητο, δεν μπορεί το σύμπαν να έχει συνωμοτήσει εναντίον του κόσμου», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις ΒΙΠΕ που σήμερα δεν λειτουργούν μετά από Υπουργική Απόφαση, σημειώνοντας πως δεν θα μπορούσαν και να λειτουργούν, καθώς υπάρχουν κομμάτια εύφλεκτα που φλέγονται ακόμη, ενώ υπήρχαν εκρήξεις από μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, επηρεάστηκαν και γεωτρήσεις λόγω των εκρήξεων των μετασχηματιστών, τα Μελισσιάτικα δεν είχαν νερό. «Ήταν μια εικόνα κόλασης», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.