Tέμπη: Τα αντικρουόμενα συμπεράσματα των τεχνικών εκθέσεων φέρνουν την αντίδραση οικογενειών

Εν αναμονή αποτελεσμάτων

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος της Λαρισαίας Βασιλικής Χλωρού που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα των Τεμπών, ανέβηκε στο γραφείο του εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση και του παρέδωσε την επικαιροποιημένη τεχνική έκθεση του  ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών, κ. Βασίλη Κοκοτσάκη.

Ένα από τα στοιχεία της έκθεσης που ετοίμασε ο τεχνικός σύμβουλος με τους συνεργάτες του και αναφέρεται για πρώτη φορά 13 μήνες μετά το δυστύχημα είναι ότι οι δύο αμαξοστοιχίες δεν συγκρούστηκαν μετωπικά αλλά εκτροχιάστηκαν έπειτα από πέδηση της εμπορικής, ενώ η μηχανή της επιβατικής συγκρούστηκε με το πρώτο βαγόνι του εμπορικού, πέφτοντας στη συνέχεια στο διπλανό πρανές.

Λεπτομέρειες της έκθεσης για την σύγκρουση και για άλλα θέματα που περιγράφονται σ αυτή δημοσιεύτηκαν ευρέως στα ΜΜΕ.

Λίγες μέρες μετά, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (Ε.Δ.Α.Π.Ο.) δημοσιεύτηκε το εξής: «Σε απάντηση ερωτήσεων που δεχθήκαμε από δημοσιογράφους σχετικά με τη μετωπική σύγκρουση της ηλεκτρομηχανής 120 022 (η πρώτη ηλεκτρομηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αριστερά στη φωτογραφία το εμπρός μέρος)» και επισυνάπτεται η σχετική φωτογραφία (σ.σ. η παραπάνω φωτογραφία).

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΕΔΑΠΟ θα τοποθετηθεί μετά από ερωτήματα που προέκυψαν από τη δημοσίευση στοιχείων της έκθεσης Κοκοτσάκη ενώ πριν μερικές μέρες, 14 οικογένειες θυμάτων με ανακοίνωσή τους επεσήμαναν ότι κανένας από τους συγγενείς δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλάει εξ’ ονόματος όλων και πως πρέπει να αναφέρονται σε στοιχεία με προσοχή καθώς έρχεται η ώρα της δίκης.

 

 

Αντικρουόμενα συμπεράσματα

Για το δυστύχημα στα Τέμπη έχουν συνταχθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις τεχνικές εκθέσεις από ανεξάρτητους τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών.

Η πρώτη τεχνική έκθεση ήταν αυτή της ΕΔΑΠΟ στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν από μέλη της ομάδας τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα. Τότε έγινε για πρώτη φορά  λόγος για την “ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης”  που είχε ως αποτέλεσμα τη φωτιά που ακολούθησε της σύγκρουσης. Η ΕΔΑΠΟ αμφισβήτησε τα συμπεράσματα της δικαστικής πραγματογνωμοσύνης που ανέφερε ως αιτία για την φωτιά την ανάφλεξη των ελαίων σιλικόνης των μετασχηματιστών ενώ είχε χαρτογραφήσει και καταλήξει στον αριθμό των θυμάτων που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς.

Όπως δήλωσε στις 31 Μαρτίου ένας εκ των μελών της ΕΔΑΠΟ, ο κ. Κώστας Λακαφώσης, στους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας  όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε οικογένειες θυμάτων, “γνωρίζουμε ότι από τα 57 θύματα, τουλάχιστον 5 έχασαν τη ζωή τους συνεπεία της φωτιάς. Θα μπορούσε να είναι 6-7, σίγουρα δεν ήταν 30”.

Η δήλωση του κ. Λακαφώση τότε είχε γίνει στον απόηχο των συμπερασμάτων από την πρώτη έκδοση της τεχνικής έκθεσης του κ. Κοκοτσάκη που είχε δει το φως της δημοσιότητας. Η έκθεση του τεχνικού συμβούλου κατέγραφε πως 28 από τους 57 νεκρούς, έφεραν “σοβαρά εγκαύματα έως απανθράκωση από την εκδηλωθείσα φωτιά”. Στην επικαιροποιημένη τεχνική έκθεση που κατατέθηκε στον εφέτη ανακριτή πριν μερικές μέρες ο αριθμός των θυμάτων εξαιτίας της φωτιάς αναφέρεται εκεί ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 16.

 

 

Η ανακοίνωση οικογενειών

Κάποια από τα στοιχεία της επικαιροποιημένης έκθεσης του κ. Κοκοτσάκη όπως ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της φωτιάς, έφερε και την αντίδραση 14  οικογενειών θυμάτων που μέσω ανακοίνωσής τους πήραν απόσταση από όλα όσα αναφέρονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση;

-Επισημαίνουμε στους δημοσιογράφους ότι κανένας από τους συγγενείς δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλάει εξ’ ονόματος όλων μας, ούτε ως «εκπρόσωπος», ούτε με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα. Συνεπώς, οι εκφράσεις «ο εκπρόσωπος των συγγενών» ή «ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων» θα πρέπει να αποφεύγονται με αυτή τη διατύπωση που υποδηλώνει καθολική εκπροσώπηση. Ο καθένας που μιλάει, ας ξεκαθαρίζει σαφώς εάν μιλάει εξ’ ονόματος και οποιουδήποτε άλλου, πέραν του εαυτού του.

-Ξεκαθαρίζουμε σε όποιον στο εξής υπαινιχθεί έστω και εμμέσως ότι εκπροσωπεί «τους» συγγενείς (υπονοώντας ότι εκπροσωπεί «όλους» τους συγγενείς) ότι η ανοχή μας σε αυτό το θέμα έχει λήξει. Όποιος αυτενεργεί, θεωρώντας ότι οι πρωτοβουλίες του θα είναι προς όφελος της υπόθεσης, ας το κάνει ελεύθερα, όμως με την ξεκάθαρη εξήγηση ότι εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του.

 

 

-Τονίζουμε με πολύ αυστηρό τρόπο ότι το ζήτημα της διερεύνησης του ακριβούς μηχανισμού θανάτου του καθενός από τα 57 θύματα είναι ένα ζήτημα του οποίου η δημόσια συζήτηση επιβαρύνει ιδιαίτερα τους συγγενείς, ειδικά όταν αναγκάζονται να διαχειρίζονται ατεκμηρίωτες και διαρκώς αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ με την επίφαση της «βεβαιότητας».

-Κλείνουμε με την επισήμανση ότι, όσο κι αν είναι πρακτικά αδύνατον (λόγω του μεγάλου αριθμού, της γεωγραφικής διασποράς αλλά και των φυσιολογικά διαφορετικών απόψεων) να συνεννοηθούν και να συμπλεύσουν απόλυτα οι οικογένειες των 57 θυμάτων, θα ήταν σκόπιμο, όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της δίκης, οι ενέργειες του καθενός από εμάς να είναι προσανατολισμένες σε αποτελέσματα που θα είναι ωφέλιμα στο δικαστήριο, αποφεύγοντας ενέργειες που για χάρη του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, στην πραγματικότητα προσφέρουν αφορμές για αμφισβήτηση και εκμετάλλευση από την πλευρά που επιδιώκει τη συγκάλυψη.

Οι υπογράφοντες

Μπέζας Δημήτριος – Φωτεινή Κοκκαλα, Βλάχος Χρήστος – Μαρία  Θεοδωρή – Βλάχος Βαγγέλης –Σαμάνθα Βλάχου,  Ελευθεριάδης Θεόδωρος – Εγούτ Ελισάβετ, Ψαρόπουλος Αντώνιος, Πορφυρίδης  Λάζαρος  – Καρατζόγλου  Άννα, Κουτσόπουλος  Δημήτριος – Κούλπα  Βασιλική, Μπουρνάζης  Δημήτριος – Μπουρνάζη  Αθανασία, Ανδρεάδου Κανέλα, Καραγεωργίου Δημήτριος – Νατσούρα Μαρία – Ελευθερία Καραγεωργίου, Χατζηβασιλείου Νικόλαος – Γκαμπριέλα  Φόργιαν, Καραθεοδώρου  Αθανάσιος – Αικατερίνη Μαλιόγλου, Καλλιόπη Καραθεοδώρου, Νικόλαος – Χρυσοβαλάντης Ζήσης  –  Κατσάρας  Βασίλης, Ταχμαζίδης Αναστάσιος – Ταχμαζίδης  Γεώργιος».

 

 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οικογένειες θυμάτων τοποθετούνται δημόσια σχετικά με τις διαφορετικές πραγματογνωμοσύνες και ενώ είχαν ακουστεί και παλιότερα στοιχεία της έκθεσης Κοκοκοτσάκη που προκάλεσαν εντύπωση στη κοινή γνώμη.

Τα βαγόνια

Ο τρόπος της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΕΔΑΠΟ απάντησε σε ερωτήματα που δημιούργησε η έκθεση Κοκοτσάκη.

Το ίδιο είχε γίνει και με βαγόνι εμπορικής αμαξοστοιχίας που κατά τον κ. Κοκοτσάκη δεν είχε εντοπιστεί, το λεγόμενο “14ο βαγόνι”. Γι’ αυτό, η ΕΔΑΠΟ είχε αναφέρει με τη συνοδεία φωτογραφίας και βίντεο πως: “Σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων που δεχθήκαμε από δημοσιογράφους: 2 ηλεκτρομηχανές, 13 πλατφόρμες, 10 κοντέινερ” βάζοντας τέλος με αυτό τον τρόπο στο θέμα του “εξαφανισμένου βαγονιού”.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε τοποθετηθεί στη larissanet και ο δικαστικός πραγματογνώμονας μηχανολόγος μηχανικός κ. Αναστάσιος Δέδες χαρακτηρίζοντας “μυθεύματα” τα όσα ακούγονται.

“Στην αυτοψία που έκανα εγώ παρόντος του κ. Λακαφώση βρήκαμε τα πάντα.  Δεν διαπιστώσαμε ούτε οτι λείπουν βαγόνια ούτε ότι ήταν 14 τα βαγόνια. Τα βαγόνια ήταν 13 και από αυτά τα τρία  ήταν λαμαρίνες και τα υπόλοιπα δέκα ήταν οκτώ έμφορτα με διάφορα προϊόντα και τα δύο τελευταία κενά στα οποία δεν υπήρχε πουθενά φωτιά”.

 

 

Θυμίζουμε πως ο κ. Δέδες ορίστηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικαστικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου να ετοιμάσει τεχνική έκθεση που παραδόθηκε ήδη στον εφέτη ανακριτή από τον πρόεδρο της Ολομέλειας κ. Δημήτρη Βερβεσό. Η Ολομέλεια είχε δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας.

Εν αναμονή αποτελεσμάτων

Την ίδια στιγμή στο μέτωπο  της ανακριτικής διαδικασίας δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη καθώς το κρίσιμο πόρισμα του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη φωτιά και η έκθεση για το βιντεοληπτικό υλικό από τους σκληρούς δίσκων των καμερών των σιδηροδρομικών σταθμών που στάλθηκαν στην Αγγλία δεν έχουν ακόμα παραδοθεί στον εφέτη ανακριτή.

Επίσης δεν έχει παραδοθεί η έρευνα που διενεργεί αντεισαγγελέας του Πρωτοδικείου Λάρισας σχετικά με το μπάζωμα στο χώρο του δυστυχήματος. Θυμίζουμε την εντολή της αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας σε συνάδελφό της στο πρωτοδικείο να απαντήσει εντός είκοσι ημερών ποια συγκεκριμένα πρόσωπα παρευρίσκονταν τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια στον τόπο του δυστυχήματος, και ποιος ή ποια πρόσωπα έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χρωμάτων και των λοιπών υλικών που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο χωρίς να τεθεί το υλικό αυτό στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

Από την εντολή της αντεισαγγελέα έχει περάσει ένας μήνας(22/4) ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα φέρεται να έχει παραταθεί.

Η ανακριτική διαδικασία  τις τελευταίες μέρες συνεχίζεται με καταθέσεις μαρτύρων.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.