Ευθ. Λέκκας: Η εικόνα των καταστροφών στο Πήλιο οφείλεται σε πολλά αίτια

Πρέπει να κινηθούμε άμεσα για να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο, τόνισε στο Ράδιο Ένα 102,5

“Πρόκειται για μια εικόνα που οφείλεται σε πολλά αίτια” αυτή που αντίκρισε ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας που μίλησε στο “Ράδιο-Ένα 102,5” σήμερα το πρωί, με αφορμή την παρουσία του στο Πήλιο για την διενέργεια ελέγχων, τονίζοντας ότι πρέπει να κινηθούμε άμεσα για να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο.

Ο καθηγητής είπε ότι έχουμε να κάνουμε με εκτεταμένη καταστροφή στο οδικό δίκτυο αι σε μεμονωμένες κατοικίες στο Ανατολικό Πήλιο και η εικόνα αυτή οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες, όπως στις μεγάλες μορφολογικές πιέσεις, στις έντονες βροχές, τα αποσαθρωμένα εδάφη και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.
«Βεβαίως κάθε φορά κάποιο απ’ αυτά τα φαινόμενα παίζει τον κυρίαρχο ρόλο και θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα προκειμένου να αποκατασταθεί γρήγορα το οδικό δίκτυο», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και από τα 100 σημεία που υπάρχουν τα 10 είναι τα πιο σημαντικά, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία σχεδόν σε όλα, με πρόχειρες επισκευές και έργα.

Ο διευθυντής του ΙΓΜΕ είπε ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να γίνουν εμπεριστατωμένες αναλύσεις της ευστάθειας των πρανών σε κάθε μια θέση «ώστε να έχουμε μόνιμα έργα, στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν, τουλάχιστον στις πιο σημαντικές θέσεις».
Ο καθηγητή τόνισε ότι το έδαφος στην περιοχή έχει ένα θέμα, διότι είναι γόνιμο έδαφος και με μεγάλες κλήσεις, αλλά δεν είναι μόνο το έδαφος, αλλά και το νερό που παίζει ρόλο, πολύ σημαντικές είναι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια αντιμετώπιση η οποία θα βασίζεται σε καινοτόμες λύσεις, με μικρό κόστος και εναρμόνιση των έργων με τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι έχουν γίνει οι καταγραφές και έγιναν ενημερώσεις, αλλά υπάρχουν θέματα αρμοδιοτήτων και οικονομικά ζητήματα και εκτίμησε ότι για να γίνουν τα έργα θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα αρκετών μηνών. «Έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει και θα είναι επίπονα, καθώς αυτόματες λύσεις δεν υπάρχουν», ενώ συνέστησε υπομονή, για να μπορέσουμε όχι απλά να αποκαταστήσουμε, αλλά η αποκατάσταση να είναι με διάρκεια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.