Εγκλήματα στον Βόλο

Το ρέμα διαμέτρου 5 μέτρων οδηγείται και συναντά τη νότια πλευρά του βρεφονηπιακού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος. Το υπόγειο όπου θα στεγαστεί το Πνευματικό Κέντρο είχε πλημμυρίσει στο παρελθόν και χωρίς αντιπλημμυρική προστασία αυτό σίγουρα θα ξανασυμβεί.
Κατασκευάζει Βρεφονηπιακό Σταθμό μέσα σε ρέμα η Μητρόπολη Δημητριάδος!

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού και Πνευματικού Κέντρου από πλευράς της Μητρόπολης Δημητριάδος, μέσα σε ρέμα στην περιοχή Άγιων Αποστόλων Αγριάς αναδεικνύει με έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Μαγνησία».

Με αφορμή την τραγωδία που έζησε η χώρα τις προηγούμενες ημέρες θρηνώντας για τους δεκαέξι νεκρούς εξαιτίας της κακοκαιρίας αλλά και των εγκληματικών επεμβάσεων του ανθρώπου εκεί όπου η φύση αντιδρούσε, η «Μαγνησία» δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα αναφορικά με ρέματα τα οποία είναι επικίνδυνα, καθώς είναι ακαθάριστα και που ελλοχεύουν κινδύνους για τους περιοίκους των περιοχών στις οποίες βρίσκονται. Η αρχή της έρευνας έγινε από την Αγριά, όπου κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για τους κινδύνους, αλλά και για την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων να καθαρίσουν τις κοίτες των ρεμάτων και χειμάρρων ώστε να αποτραπούν καταστροφικά φαινόμενα στη Μαγνησία αντίστοιχα με όσα συνέβησαν προχθές στην Αττική.

Όπως προκύπτει από συνομιλίες με δεκάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και από το αναλυτικό φωτορεπορτάζ, η Αγριά αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο από μία πιθανή νεροποντή που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, κάτι άλλωστε που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας προκάλεσε έκπληξη για τον τρόπο που σχεδιάστηκε και χωροθετήθηκε ένα έργο που αφορά σε παιδιά, είναι η κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος παραπλεύρως της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, όπου ένα ρέμα στοχεύει κατευθείαν στη μία γωνία του κτιρίου. Όπως ανέφεραν στη «Μαγνησία» κάτοικοι παρακείμενων κατοικιών «κάθε φορά που βρέχει προσευχόμαστε να μην πλημμυρίσουμε. Την τελευταία φορά που είχαμε πλημμυρίσει και είχαμε υποστεί ζημιές ήταν περίπου πριν από μερικά χρόνια, όταν το ρέμα είχε φουσκώσει και δημιούργησε μια λίμνη στο διπλανό οικόπεδο, απ’ όπου βρίσκεται ο σταθμός. Ζημιές είχε υποστεί και το κτίριο του της Μητρόπολης, το υπόγειο του οποίου είχε πλημμυρίσει καθώς η είσοδός του βρίσκεται ακριβώς εκεί που περνάει το ρέμα. Ως προσωρινό μέτρο προστασίας ο εργολάβος κατασκεύασε ένα τοιχίο από τούβλα ύψους μισού μέτρου στην είσοδο που οδηγεί στο υπόγειο του κτιρίου το οποίο ωστόσο δεν επαρκεί σε περίπτωση που ξεσπάσει μια δυνατή νεροποντή. Είσοδος η οποία βέβαια βρίσκεται στον αέρα, μιας και έχει φαγωθεί από κάτω το χώμα πάνω στο οποίο κατασκευάστηκε. Μάλιστα από την ορμή του νερού στην τελευταία πλημμύρα ο δρόμος που οδηγεί στο κτίριο είχε κοπεί στη μέση από τη ροή των υδάτων, ζημιά που στη συνέχεια χρειάστηκε να αποκαταστήσουν μόνοι τους καθώς ο Δήμος δεν ανταποκρινόταν.

Οι κάτοικοι πέριξ των Αγίων Αποστόλων, μας μετέφεραν την αγωνία τους καθώς βλέπουν ότι αν και τα έργα κατασκευής του κεντρικού κτιρίου προχωρούν κανονικά, δεν γνωρίζουν αν υπάρχει πρόθεση για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων της ευρύτερης περιοχής και όχι για την προστασία μόνο του κτιρίου της Μητρόπολης. Το μόνο που έχει γίνει είναι μία υποτυπώδης οριοθέτηση του ρέματος με κορδέλα (!) προκειμένου προφανώς να γίνουν ορισμένες διαμορφώσεις, στο οποίο ωστόσο έχει γίνει ρίψη μπάζων από τις εργασίες στο κτίριο.

Η θεμελίωση του βρεφονηπιακού σταθμού δίπλα στην εκκλησία των Αγ.Αποστόλων έγινε επί του Μακαριστού Χριστόδουλου ωστόσο οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και η καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων αδειών οδήγησε σε τέλμα. Τα τελευταία χρόνια όμως οι εργασίες προχωρούν και έχουν φθάσει σε τελικό στάδιο. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα όμως αν η Μητρόπολη Δημητριάδος προτίθεται να λειτουργήσει το κτίριο βάζοντας μέσα δεκάδες παιδιά, πριν να προβεί στην κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα σε μια πιθανή κακοκαιρία.

Μπλοκαρισμένη η εκβολή του ρέματος στην Παιδόπολη
Σε συνέχεια της έρευνάς μας στα ρέματα της Αγριάς διαπιστώνουμε ότι το ρέμα που βρίσκεται πίσω από την Παιδόπολη είναι ακαθάριστο και η εκβολή μπλοκαρισμένη από πέτρες και χώματα. Εξαιτίας της μακροχρόνιας αδιαφορίας των αρμοδίων οι φερτές ύλες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο που εκβάλει στην θάλασσα, δημιουργώντας μια επέκταση του δρόμου. Σύμφωνα με τον κάτοικο της περιοχής «Αστέρια» κ. Κώστα Θεοδοσόπουλο «το ρέμα της Παιδόπολης είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για την περιοχή, για το οποίο έχουμε κάνει πολλές ενέργειες». Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Θεοδοσόπουλος, το ρέμα έχει μπαζωθεί από ιδιώτη με αποτέλεσμα την αλλαγή ροής των υδάτων και τον κίνδυνο πλημμύρας για κατοικίες, οικόπεδα και την Παιδόπολη. Στην περίπτωση της Παιδόπολης ωστόσο έχουν ληφθεί, αν και πρόχειρα, ορισμένα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου έχουν τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά μεγάλες πέτρες και τσιμέντο ωστόσο είναι αμφίβολο το αν είναι επαρκή σε περίπτωση μιας μεγάλης νεροποντής. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βέβαια είναι να κοπεί στα δύο ο δρόμος Βόλου-Τσαγκαράδας καθώς και να παρασυρθούν οχήματα εξαιτίας των υδάτων. Το ρέμα της Παιδόπολης τέμνει κάθετα την Εθνική οδό και στο παρελθόν έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω έντονης βροχόπτωσης. Αυτό που απαιτείται είναι ο καθαρισμός του στο σημείο που καταλήγει, καθώς αν η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη θα περάσει από το δρόμο.

Απαντώντας στην από 22/6/2015 επιστολή του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δημοσίων Υπαλλήλων «Αστέρια» Αγριάς, η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου ανέφερε πως «για το εν λόγω ρέμα έχει συνταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, μελέτη οριοθέτησης-διευθέτησης από συγκεκριμένη εταιρία, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, με σκοπό τον καθορισμό των οριογραμμών του ρέματος». Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και αν ελήφθησαν και τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

Δεν μας ακούει κανείς λέει κάτοικος στην περιοχή «Ματσάγκου»
Την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων καταγγέλλει ο 88χρονος κάτοικος της περιοχής «Ματσάγκου» στην Αγριά κ. Σταύρος Ζερμπίνος, τον οποίο συναντήσαμε έξω από το σπίτι του να σκουπίζει τα φύλλα των δέντρων. Ευτυχώς σήμερα (χθες) δεν έβρεξε πολύ, αλλά στην επόμενη δυνατή βροχή θα έχουμε πρόβλημα» λέει ο κ. Σταύρος με αγωνία γιατί μένει ακριβώς δίπλα στο ποτάμι που εκβάλει στους δρόμους Γαρέφη και Κ.Στέλλου παραπλεύρως της αλυσίδας My Market. Κάτω από την γέφυρα στην 28ης Οκτωβρίου έχει πέτρες και χώματα που εμποδίζουν τη ροή των υδάτων και αν φουσκώσει το ποτάμι, το νερό θα περάσει πάνω από τον δρόμο μπλοκάροντάς τον, κάτι που άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν. «Έχω πάρει πόσα τηλέφωνα, αλλά δεν ακούει κανένας» λέει απογοητευμένος ο κ. Σταύρος ελπίζοντας στην κινητοποίηση των αρμοδίων μετά το δημοσίευμα της «Μαγνησίας».

Διαχρονικά προβλήματα στο Γυμνάσιο και τη Σχολή Νοσηλευτών
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, διαχρονικά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση, στο Γυμνάσιο Αγριάς στον οδό Δρακείας το οποίο στην «πλάτη» του έχει ρέμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η αυλή του, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Σχολή Νοσηλευτών.

Προχωρούν οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά στην Παιδόπολη
Την άμεση προώθηση των μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα στον περιφερειακό του Βόλου που καταλήγει στο βόρειο τμήμα της περιοχής «Αστέρια» με σκοπό να προστατευθεί η Παιδόπολη και η γύρω περιοχή, εξήγγειλε από τον Βόλο όπου βρέθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου ανάπτυξης που διοργάνωσε ο Όμιλος Καρεκλίδη.

Αρχιμήδης Καρεκλίδης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.