Ελένη Κολιοπούλου: Οι ελληνικές βιομηχανίες περνούν εφιαλτικές στιγμές με την αύξηση της ενέργειας

Η κατάσταση με το ράλι τιμών δεν θα εκτονωθεί πριν το β΄ τρίμηνο του 2022

Εφιαλτικές χαρακτήρισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ.Ελένη Κολιοπούλου τις στιγμές που περνούν οι ελληνικές βιομηχανίες με την αύξηση των τιμών ενέργειας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη έκανε λόγο για ράλι τιμών και μια έκρυθμη κατάσταση η οποία δεν θα εκτονωθεί πριν το β’ τρίμηνο του 2022. Οι συνεχείς αυξήσεις στην ενέργεια επηρεάζουν όπως τόνισε η κ. Κολιοπούλου τη βιομηχανία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά, που έχουν να αντιμετωπίσουν και το κύμα ακρίβειας των προϊόντων.

 

Εξηγώντας η ίδια τους λόγους για τους οποίους υπάρχει το ανεξέλεγκτο, όπως το χαρακτήρισε, ράλι τιμών στην Ευρώπη αναφέρθηκε το γεγονός ότι οι τιμές του αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με την Ευρώπη να έχει  χαμηλά αποθέματα, ενώ παράλληλα υπάρχει  έκρηξη στη ζήτηση στην Κίνα και ταυτόχρονα περιορισμοί στις προμήθειες από τη Ρωσία και τη Νιγηρία.

Η κ. Κολιοπούλου έκανε λόγο και για την απολιγνιτοποίηση που προχωρά η χώρα με πιο έντονους ρυθμούς, σχολιάζοντας πως γίνεται πιο γρήγορα απ’ ότι σηκώνει το σύστημα.

“Η επιλογή του green deal στην Ευρώπη είναι μια πολύ σωστή κατεύθυνση για καθαρή ενέργεια, έδωσε όμως την ευκαιρία στους μεγάλους προμηθευτές του αερίου της Ευρώπης, να τη βάλουν στη γωνία. Κι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνεχόμενες και τρομακτικές αυξήσεις στο φυσικό αέριο, που είναι η πιο καθαρή, εκτός από τις ΑΠΕ, ενέργεια από τον λιγνίτη”, υποστήριξε η ίδια, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη δεν είναι παραγωγός αερίου, αλλά εισαγωγέας.

Η απολιγνιτοποίηση αυτή, σύμφωνα με την κ. Κολιοπούλου σε συνδυασμό με την γεωπολιτική συγκυρία, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται με πολύ χαμηλά αποθέματα και η Κίνα έχει μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να έχουν κατεβάσει τις ποσότητες που στέλνουν, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη που “χτυπά” επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν πολλά προβλήματα

Η Ελλάδα όμως , μια χώρα που θα μπορούσε να έχει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φαίνεται πως δεν τις χρησιμοποιεί για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου σε επίπεδο ενέργειας.

Η κ. Κολιοπούλου εξήγησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι η χωροθέτησή τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η γραφειοκρατία μεταξύ των πολλών Υπουργείων που εμπλέκονται, των πολλών υπηρεσιών, περιπλέκουν το ζήτημα και οι άδειες καθυστερούν πολύ να εκδοθούν.

“Οπότε η ανάπτυξη των ΑΠΕ γίνεται πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο αργή. Αυτή τη στιγμή μόνο το 5% της ενέργειας της Ελλάδας είναι από ΑΠΕ. Με ένα 5% δεν βγαίνει άκρη. Χρειάζεται ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χωροθέτηση γενικώς. Θα μπορούσε να βγει ένα γενικό χωροθετικό που να ξέρουμε που επιτρέπονται οι ΑΠΕ, όχι να πηγαίνει όποιος έχει ένα κτηματάκι, μια κορυφογραμμή και να  ζητάει άδεια. Αλλά μέσα στο χωροθετικό της χώρας να υπάρχουν μέρη τα οποία να επιτρέπονται να γίνονται ΑΠΕ. Το Κτηματολόγιο θα ξεμπλοκάρει πολλά πράγματα, πού μπορείς να κάνεις το σπίτι σου, την επιχείρησή σου, την ΑΠΕ, επενδύσεις κτλ.. Η αργοπορία αυτού δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα”, ανέλυσε η ίδια.

Τεράστια τα προβλήματα των βιομηχανιών

Η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ εξήγησε πως ενεργοβόρα βιομηχανία με διεθνείς όρους είναι αυτή που το κόστος προϊόντος έχει πάνω από 20% την ενέργεια, δηλαδή συμμετέχει η ενέργεια με πάνω από 20% στο κόστος κι αυτές είναι αρκετές βιομηχανίες στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η ίδια εξήγησε πως αυτή  τη στιγμή η τιμή του αερίου έχει τριπλασιαστεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει περάσει πάνω από το διπλάσιο.

“Είναι τρομακτικά και εφιαλτικά πράγματα και αυτό σημαίνει τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. Κι όταν μιλάμε για αύξηση των πρώτων και δευτέρων υλών , την αύξηση των μεταφορικών έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα, για το οποίο μιλάμε από την αρχή του καλοκαιριού και πραγματικά αυτή τη στιγμή τερματίζει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσκολία στο να φτάσουν πρώτες και δεύτερες ύλες στις επιχειρήσεις μας στην Ελλάδα. Και πηγαίνουμε ολοταχώς και ως Ευρώπη και ως Ελλάδα σε ένα φαινόμενο, αυτό της ενεργειακής ένδειας, της ενεργειακής φτώχειας. Το οποίο είναι πολύ σοβαρό για τα νοικοκυριά , τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τις μεγάλες. Έχουν αρχίσει οι επιχειρήσεις να παίρνουν τα τιμολόγιά τους και παθαίνουν πολλαπλά εγκεφαλικά. Καταλαβαίνετε τι λογαριασμούς παίρνει μια επιχείρηση ενεργοβόρα. Είναι μια κατάσταση ανεξέλεγκτη που πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 δεν πρόκειται να εκτονωθεί. Θα πηγαίνουμε κάθε μήνα όλο και χειρότερα, εάν δε,  έχει βαρύ χειμώνα η Ευρώπη, θα δούμε ακόμη χειρότερα”, υπογράμμισε η κ. Κολιοπούλου.

Αναφερόμενη δε, στις ελληνικές βιομηχανίες η πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ έκανε λόγο για εφιάλτη.

“Οι ελληνικές βιομηχανίες ζουν έναν εφιάλτη. Είναι πάρα πολύ δύσκολα και πάρα πολύ άσχημα τα πράγματα. Επειδή αυτό που ζούμε θα είναι μεσοπρόθεσμο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 , οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν πάρα πολύ. Δεν μπορώ να προβλέψω απολύσεις, προβλέπω τεράστιες δυσκολίες την ώρα που χρειαζόμαστε στη χώρα ανάπτυξη, επενδύσεις”, σχολίασε.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Η κ. Κολιοπούλου μίλησε όμως και για την Ισπανία, που έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα ενέργειας με αρχή, μέση και τέλος, όπως είπε η ίδια και  επιβάλει στους μεγάλους προμηθευτές ενέργειας να πουλούν στους μικρούς προμηθευτές ενέργειας το 6% της παραγωγής τους με ευνοϊκούς όρους, ώστε να στηριχθούν οι μικροί παραγωγοί και να μην φαλιρίσουν. “Είναι η πρώτη χώρα που βοήθησε τα νοικοκυριά της και η πρώτη που έβγαλε ένα πρόγραμμα που έχει αρχή, μέση και τέλος στην προμήθεια ενέργειας, για να βοηθήσει όλους και τους καταναλωτές αλλά και τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι”, σχολίασε η ίδια.

Τόνισε πως κι εδώ, στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν πράγματα και πρέπει όλο το σύστημα να σκύψει στο θέμα και να ξανακοιτάξει τον κώδικα προμήθειας- ενέργειας από την ημερήσια αγορά .

Επεσήμανε πως από τις αυξήσεις στην ενέργεια θα επηρεαστούν όλοι και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. “Τα νοικοκυριά θα επηρεαστούν άμεσα από τους λογαριασμούς τους αλλά και από την αύξηση τιμών των προϊόντων  κι αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Εμείς θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί αρχίσαμε τις αυξήσεις από μια υψηλή βάση. Στην Ευρώπη υπάρχουν αυξήσεις όχι τις τάξεις των δικών μας και ήδη υπάρχει τεράστια κοινωνική αναστάτωση στην Ευρώπη από αυτό”, τόνισε η κ. Κολιοπούλου σχολιάζοντας πως η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει διασύνδεση στο εσωτερικό της για το θέμα της ενέργειας, ωστόσο μεγάλα συμφέροντα φέρνουν μεγάλες αντιστάσεις.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.