Εν αναμονή ρύθμισης και Βολιώτες συνταξιούχοι για «εξτρά» φόρους που πλήρωσαν για αναδρομικά

Όπως δήλωσε στο «Ράδιο-Ένα» ο πρόεδρος του «Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων», Ν. Χατζόπουλος

Το θέμα των φόρων που καλούνται να πληρώσουν εξαιτίας των εφάπαξ συντάξεων που έλαβαν αναδρομικά και συγκεντρωτικά, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τα έτη 2011, 2012 και 2013, προσπαθεί να λύσει με κάθε τρόπο, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που αναμένει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας νομοθετική ρύθμιση και καλεί τους συνταξιούχους να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις ανά έτος, ενώ το Δίκτυο είναι διατεθειμένο να συνδράμει στην υποβολή των δηλώσεων, ακόμη και δωρεάν για όσους αδυνατούν.
Ο Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕνΔιΣυ) , μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή και εξήγησε ότι πρόκειται για 70.000 συνταξιούχους, που έλαβαν «ραβασάκι», συνταξιοδοτήθηκαν το 2011, 2012 και 2013 και πήραν τα χρήματά τους εφάπαξ το 2013 και έπρεπε να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις ανά έτος για να μην πληρώσουν τον φόρο που ήρθε εκ των υστέρων. Από τον Βόλο μάλιστα, με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επικοινώνησαν πάνω από 30 συνταξιούχοι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.
«Δεν ευθυνόμαστε εμείς, όπως το κατάλαβε και ο κ. υφυπουργός, αλλά είναι ευθύνη του ταμείου που δεν έδωσε ανά έτος τη βεβαίωση για να υποβληθούν συμπληρωματικές δηλώσεις», τόνισε ο πρόεδρος του δικτύου.
Όπως είπε, η σημερινή κυβέρνηση τα έβαλε όλα σε ένα έτος και από τα 93 εκ. € που ζητούν από τους συνταξιούχους, πρέπει να πληρώσουν τα 15 και τα υπόλοιπα 78 εκ. € είναι προσαυξήσεις και φόροι.

Υπόσχεση Βεσυρόπουλου, ότι θα λυθεί το νομοθετικό πλαίσιο

Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, οι συνταξιούχοι επικοινώνησαν με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, αλλά τόνισε ότι ακόμη δεν έχει λυθεί το νομοθετικό πλαίσιο και σε συζήτηση που έγινε μαζί του είπε ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα λυθεί το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν αυτό το πρόβλημα, να το επιλύσουν.
Ο πρόεδρος ανέφερε, ότι με το που θα γίνει η νομοθετική ρύθμιση και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δικτύου, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ενημερωθούν.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζήτησε παράταση μέχρι τέλος Νοεμβρίου, για κατάθεση συμπληρωματικών δηλώσεων στην Εφορία ανά έτος, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο, υπάρχει πρόθεση του Δικτύου, επειδή έχει μέλη συνταξιούχους εφόρους, να βοηθήσουν τους συνταξιούχους για να καταθέσουν τις συμπληρωματικές δηλώσεις δωρεάν.

Θα δικαιωθούν μόνον, όσοι έκαναν αγωγές!

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ανέφερε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, καθώς η αίτηση που κατέθεσε η «διορισμένη Διοίκηση του ΕΦΚΑ», είναι αντίθετη με την απόφαση του 2015.
«Έχουν διαρρεύσει ότι το ΣτΕ θέλει να δώσει το 11μηνο στο διάστημα 2015-2016, αλλά εμείς θέλουμε όλα τα χρήματα και δεν θα το αφήσουμε έτσι, αφού θα φτάσουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», είπε ο κ. Χατζόπουλος.
Ο πρόεδρος τόνισε, ότι τους 11 μήνες τους δίνει σε αυτούς που είχαν κάνει αγωγές και δυστυχώς, από το σύνολο των 2,5 εκ. συνταξιούχων κατέθεσε αγωγές μόλις το 10% και πρόσθεσε ότι το δίκτυο ζητά να δοθούν τα χρήματα στο σύνολο των συνταξιούχων, αν και διευκρίνισε ότι το ΣτΕ δεν μπορεί να πάρει απόφαση γι’ αυτούς που δεν έχουν κάνει αγωγές, αλλά είναι πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για να πληρωθεί στο σύνολο των συνταξιούχων το 11μηνο είναι περίπου 4,5 δις €, ενώ για όσους έκαναν αγωγές είναι περίπου 600 εκ. €. Άρα η διαφορά είναι μεγάλη και τα ποσά που μπορεί να πάρει ο κάθε δικαιούχος είναι σημαντικά, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, φθάνοντας και τις 3.000 ευρώ.

Για τις επικουρικές

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων τόνισε, ότι υπάρχει ένας μεγάλο ζήτημα με τις επικουρικές συντάξεις, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2016, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε σωστά τον νόμο Κατρούγκαλου για 250.000 συνταξιούχους και την αναπροσαρμογή στις επικουρικές, με αποτέλεσμα, μεσοσταθμικά, οι συνταξιούχοι να έχουν χάσει 180 € τον μήνα, από τη μη εφαρμογή του νόμου…
Η κατάσταση αυτή, τόνισε ο κ. Χατζόπουλος, θα φέρει άλλες αγωγές, καθώς η κυβέρνηση είχε ότι θα δώσει μεσοσταθμικά από 95 €, τη στιγμή που είναι 180 € και όχι με ισχύ από 13/5/2016, θέμα για το οποίο θα υπάρξει ανάλυση τις επόμενες μέρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.